amrish Opublikowano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Chcę uwarzyc session ipa jednAK zamiast robić jedna warkę 10 blg / 25l myślałem czy po prostu nie zrobić 20 blg i rozcienczyc. Na pewno będę musiał użyć sporo carapils a żeby to miało jakiś smak. I teraz 2 pytania: 1) czy takie rozcienczone piwo będzie dobrze smakować czy jak będzie cienkie i wodniste? 2) jak z chmieleniem? Celować w 2x więcej Ibu? W mniejszej ilości wody chmiel będzie uwalniać mniej alfa kwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Jeśli finalna objętość ma być tak czy siak 25l i nie masz ograniczeń sprzętowych to średnio widzę sens HGB, ewentualnie dolej wody już do kotła przy gotowaniu, odchodzi problem izomeryzacji alfakwasów (ale równie dobrze można po prostu więcej wysłodzić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Mam gar 3l l także chciałem raz zacierać 8 kg slodu zamiast 2x po 4 kg. Potem to ugotować i po fermentacji rozcienczyc i do chmieli na zimno. Ty sugerujesz gotowanie 2x czyli zaoszczędzilbym tylko zacieranie ale łatwiej by mi było policzyć ibu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Chyba zgubiłeś zero. Bo w 3 litrowym garze to zacierałbyś to na 8-10 razy. Generalnie nie widzę przeciwwskazań. Cukier to cukier, rozpuści się w 10 l tak jak i w 20 l. Kwestia tego co jest oprócz cukru. W chmieleniu na ten przykład nie widzę większych przeciwwskazań żeby chmielić na powiedzmy 60 IBU w małym garze i rozcieńczyć to do pożądanego poziomu IBU. Izomeryzacja AK zajdzie i tak, tylko rozpuszczanie się ich w brzeczce jest zależne od BLG. Jedyne co musisz wziąć pod uwagę to to, że chmiel gorzej ekstrahuje zawarte w sobie związki w małych objętościach. W związku z tym musiałbyś nachmielić trochę mocniej aby ta ekstrakcja zaszła na podobnym poziomie co w objętości docelowej. Ale nie pomogę już w tym ile chmielu musisz sypnąć więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 i po fermentacji rozcienczyc myślę, że dużo lepiej rozcieńczać przed fermentacją, nie mam praktyki przy takich dużych dolewkach wody bo u mnie to jak już ok. 10% ale kiedyś gdzieś (no właśnie, przydałby się ktoś ze źródłem) czytałem, że rozcieńczanie po fermentacji/przed rozlewem daje najgorsze rezultaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Akurat z rozcienczaniem przed fermentacja nie będzie problemu. Jedynie chciałbym wiedzieć czy tak duże rozcienczenergii nie sprawi że piwo będzie wodniste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Nie będzie jeśli dobrze zaplanujesz zasyp i chmielenie. Ja robie 25l które rozcienczanie do 40l. Zasyp ok 10kg aby uzyskać 12blg. Jak wydajność będzie większa to rozcienczam do danego blg. Chmielę jak na warke 40l plus tak na oko 10%. Rozcienczam przed fermentacją. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 No to ostatnie pytanie. Co z hopstandem? Po gotowaniu, a przed rozcienczeniem chcialbym zrbic 2x hopstand w 2 fermentorach. Czy mala objetosc tez bedzie tu miec duze znaczenie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 26 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 W dwóch fermentorach? Ja robię w przed filtracja. Czyli jeszcze w garze warzelnym. Na pewno większe blg przed rozrobieniem ma jakiś tam wpływ. Ja daje podobnie jak w wypadku chmielenia w czasie gotowania +10%. Ale te wszystkie "dodatki" najlepiej przetestować samemu i dobrać ilość chmielu według uznania. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się