Hopman Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Witam. Jest to mój pierwszy dolniak. Do 22l brzeczki 15blg dałem 16.5g drożdży S-23. Po 3 dobach(72h) piwo nadal nie bulka. Pojawiła się natomiast piana. Temp. otoczenia to ok.14stopni a temp. piwa to 12-13stopni. Drożdże zadane w temp. pokojowej i odrazu przeniesione do temp. fermentacji. Co o tym sądzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 jesr piana - fermentacja ruszyla. nie bulka- nieszczelne wiadro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopman Posted December 28, 2016 Author Share Posted December 28, 2016 No nie wiem... Używałem tego fermentora, pokrywy i rurki już kilka razy i nigdy nie było problemu ze szczelnością. Sprawdziłem dokładnie przed użyciem i jeszcze raz teraz i nie widzę ani jednego pęknięcia, pokrywa też dobrze dociśnięta. Czy to możliwe żeby te drożdże pracowały tak wolno, że jeszcze nie naprodukowały tyle CO2 aby wypchać powietrze z fermentora? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted December 28, 2016 Share Posted December 28, 2016 No nie wiem... Używałem tego fermentora, pokrywy i rurki już kilka razy i nigdy nie było problemu ze szczelnością. Znasz powiedzenie o dzbanie i uchu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Temp. otoczenia to ok.14stopni a temp. piwa to 12-13stopni. Jak przeprowadzasz pomiary, jeśli mogę spytać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopman Posted December 29, 2016 Author Share Posted December 29, 2016 Mam termometr wiszący na ścianie oraz termometr naklejony na fermentorze. Wiem że nie są to bardzo dokładne pomiary temperatury ale zawsze jakiś punkt odniesienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopman Posted December 29, 2016 Author Share Posted December 29, 2016 Chyba najlepiej będzie jak zrobię pomiar blg jak piana opadnie i rozwieje mi to wszelkie wątpliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 Ale kolega czym się martwi? Że fermentacja trwa w najlepsze,chyba nie trzeba przekonywać.Ja wszystkie piwa,fermentuje bez rurki i jakoś tam wychodzą.Nawet specjalnie rozszczelniam fermentor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now