Jump to content

Wolny start S-23


Hopman

Recommended Posts

Witam. Jest to mój pierwszy dolniak. Do 22l brzeczki 15blg dałem 16.5g drożdży S-23. Po 3 dobach(72h) piwo nadal nie bulka. Pojawiła się natomiast piana. Temp. otoczenia to ok.14stopni a temp. piwa to 12-13stopni. Drożdże zadane w temp. pokojowej i odrazu przeniesione do temp. fermentacji. Co o tym sądzicie?

Link to comment
Share on other sites

No nie wiem... Używałem tego fermentora, pokrywy i rurki już kilka razy i nigdy nie było problemu ze szczelnością. Sprawdziłem dokładnie przed użyciem i jeszcze raz teraz i nie widzę ani jednego pęknięcia, pokrywa też dobrze dociśnięta. Czy to możliwe żeby te drożdże pracowały tak wolno, że jeszcze nie naprodukowały tyle CO2 aby wypchać powietrze z fermentora?

Link to comment
Share on other sites

 

 

No nie wiem... Używałem tego fermentora, pokrywy i rurki już kilka razy i nigdy nie było problemu ze szczelnością.

Znasz powiedzenie o dzbanie i uchu?

Link to comment
Share on other sites

Ale kolega czym się martwi? Że fermentacja trwa w najlepsze,chyba nie trzeba przekonywać.Ja wszystkie piwa,fermentuje bez rurki i jakoś tam wychodzą.Nawet specjalnie rozszczelniam fermentor.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.