Hopman Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Witam. Jest to mój pierwszy dolniak. Do 22l brzeczki 15blg dałem 16.5g drożdży S-23. Po 3 dobach(72h) piwo nadal nie bulka. Pojawiła się natomiast piana. Temp. otoczenia to ok.14stopni a temp. piwa to 12-13stopni. Drożdże zadane w temp. pokojowej i odrazu przeniesione do temp. fermentacji. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 jesr piana - fermentacja ruszyla. nie bulka- nieszczelne wiadro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 No nie wiem... Używałem tego fermentora, pokrywy i rurki już kilka razy i nigdy nie było problemu ze szczelnością. Sprawdziłem dokładnie przed użyciem i jeszcze raz teraz i nie widzę ani jednego pęknięcia, pokrywa też dobrze dociśnięta. Czy to możliwe żeby te drożdże pracowały tak wolno, że jeszcze nie naprodukowały tyle CO2 aby wypchać powietrze z fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 No nie wiem... Używałem tego fermentora, pokrywy i rurki już kilka razy i nigdy nie było problemu ze szczelnością. Znasz powiedzenie o dzbanie i uchu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Temp. otoczenia to ok.14stopni a temp. piwa to 12-13stopni. Jak przeprowadzasz pomiary, jeśli mogę spytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Mam termometr wiszący na ścianie oraz termometr naklejony na fermentorze. Wiem że nie są to bardzo dokładne pomiary temperatury ale zawsze jakiś punkt odniesienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Chyba najlepiej będzie jak zrobię pomiar blg jak piana opadnie i rozwieje mi to wszelkie wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ale kolega czym się martwi? Że fermentacja trwa w najlepsze,chyba nie trzeba przekonywać.Ja wszystkie piwa,fermentuje bez rurki i jakoś tam wychodzą.Nawet specjalnie rozszczelniam fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się