luk1999 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) #97 Double IPA Składniki: 4,75 kg – Pilzneński Viking Malt 0,25 kg – Carapils Weyermann 0,15 kg – Glukoza 50 g – Azzaca 13,2 % AK 2020 50 g – El Dorado 11,1 % AK 2020 20 g – Oktawia 8,3 % AK 2020 25 g – Simcoe 12,8 % AK 2020 50 g – Zula 5,2 % AK 2020 0,3 ml - Hopzoil Chinook Gęstwa FM53 Voss Kveik Zacieranie: 66 °C – 60 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 15 L 18,0 blg 90,9 IBU (Tinseth: 69,5) Gotowanie - 60 min: 60 min – 25 g Simcoe 12,8 % AK + 20 g Oktawia 8,3 % AK 15 min – 10 g Zula 5,2 % AK + 150 g glukozy 5 min – 10 g Zula 5,2 % AK -5 min – 30 g Zula 5,2 % AK + 10 g Azzaca 13,2 % AK Otrzymane: 14 L 18,0 blg -> 4,0 blg 7,2 % alk. 97,3 IBU; (74,2 Tinseth) Opis: 2021.08.13 – Zacieranie - uzyskałem 15,5 L brzeczki. Gotowanie. Chłodzenie w wannie - zaraz po włożeniu garnka dolałem 1,5 L wody mineralnej schłodzonej w lodówce. Otrzymałem 14 L 18 blg 97,3 IBU (Tinseth: 74,2) (i dużo chmielin na dnie garnka ;)). Zadane gęstwą drożdżową około 21. 2021.08.14 – Mocna fermentacja (ale poziom w wiadrze podniósł się góra o jakieś 1,5 L). 2021.08.25 – Przelanie na cichą. Blg końcowe: 4,5. Dodanie 40 g Azzaca oraz 50 g El Dorado. 2021.08.29 – Blg końcowe: 4 (7,2 % alk.). Butelkowanie z dodatkiem 39 g glukozy i 0,2 L wody. Otrzymałem: 11 x 0,5 L + 19 x 0,33 L. Edytowane 22 Września 2021 przez luk1999 Butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 (edytowane) #98 AIPA Składniki: 4,0 kg – Pilzneński Viking Malt 0,2 kg – Karmelowy jasny 30 - 40 EBC Viking Malt 0,1 kg – Glukoza 80 g – Mosaic 11,1 % AK 2021 50 g – Simcoe 12,7 % AK 2021 Łyżeczka mchu irlandzkiego FM53 Voss Kveik Zacieranie: 66 °C – 60 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 15 L 15,0 blg 58,2 IBU (Tinseth: 49,3) Gotowanie - 60 min: 60 min – 20 g Simcoe 12,7 % AK 15 min – 10 g Mosaic 11,1 % AK + Łyżeczka mchu irlandzkiego + 100 g glukozy 5 min – 10 g Mosaic 11,1 % AK -10 min – 30 g Mosaic 11,1 % AK Otrzymane: 15 L 15,0 blg -> 3,5 blg 5,9 % alk. 58,2 IBU (Tinseth: 49,3) Opis: 2022.06.11 – Zacieranie: uzyskałem 17 L 14 blg. Gotowanie: uzyskałem finalnie 15 L 15 blg po dodaniu 1 L wody i korekcji temperatury. Zadanie drożdży z fiolki (godz. 20): temp. brzeczki to 33 °C. 2022.06.12 – Godz. 8:00 - fermentacja pełną parą. 2022.06.23 – Przelanie na cichą: 3,5 blg. 30 g Mosaic i 30 g Simcoe na cichą. 2022.06.27 – Końcowe blg: 3,5 (5,9 % alk.). Butelkowanie z dodatkiem 70 g glukozy i 0,5 L wody: 27 x 0,5 L + 1 x 0,33 L. 2022.07.24 – Piwo jest złociste, ciągle zamglone. Piana jest trwała i kremowa, a nagazowanie stosunkowo niskie (idealne dla mnie). Aromat słodko-owocowy, chyba głównie od Mosaica, choć po mocnym schłodzeniu wydaje mi się, że w tle wyczuwam odrobinę żywicy / sosen. Goryczka na idealnym poziomie, krótka i przyjemna w odbiorze. Simcoe to najlepszy z goryczowych "hamerykańców". Idealna receptura na "słodko-owocową" (a nie cytrusową) AIPĘ. Edytowane 27 Lipca 2022 przez luk1999 Degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 (edytowane) #99 AIPA Składniki: 6,0 kg – Pilzneński Viking Malt 0,3 kg – Karmelowy jasny 30 - 40 EBC Viking Malt 0,2 kg – Glukoza 100 g – Amarillo 8,9 % AK 2021 50 g – Cascade 8,1 % AK 2021 20 g – Iunga 12,4 % AK 2021 20 g – Mosaic 11,1 % AK 2021 50 g – Simcoe 12,7 % AK 2021 Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa FM53 Voss Kveik Zacieranie: 66 °C – 60 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 25 L 15,0 blg 61,8 IBU (Tinseth: 51,8) Gotowanie - 60 min: 60 min – 20 g Iunga 12,4 % AK + 20 g Simcoe 12,7 % AK 15 min – 10 g Mosaic 11,1 % AK + Łyżeczka mchu irlandzkiego + 200 g glukozy 5 min – 10 g Mosaic 11,1 % AK -10 min – 40 g Amarillo 8,9 % AK Otrzymane: 25 L 15,5 blg -> 3,0 blg 6,4 % alk. 61,5 IBU (Tinseth: 50,9) Opis: 2022.06.23 – Zacieranie i gotowanie. Uzyskałem 23,5 L 16,5 blg (po korekcie temp.). Rozcieńczone do 25 L 15,5 blg 61,5 IBU (Tinseth: 50,9). Zadanie gęstwą drożdżową o 16:15, temp. brzeczki: 30 °C. Godz. 19:30 - fermentacja pełną parą. 2022.07.02 – Ekstrakt: nieco ponad 3 blg. 60 g Amarillo + 50 g Cascade + 30 g Simcoe na cichą. Zebranie gęstwy. 2022.07.06 – Ekstrakt końcowy 3 blg (6,4 % alk). Butelkowanie z dodatkiem 0,8 L wody i 130 g glukozy: 46 x 0,5 L + 1 x 0,4 L. 2022.07.24 – Piwo prezentuje się podobnie do #98, choć może odrobinę bardziej jest zamglone. Nagazowanie jest niskie, jednak piana jest kremowa i pozostaje całkiem długo. W zapachu miało być cytrusowo i można wyczuć sporo grejpfruta, choć pojawia się też nieco cebulki... Pewnie od Amarillo, bo już kiedyś miałem ten problem. Goryczka niezła, choć nieco gorsza niż w #98 - zostaje trochę dłużej na języku i ogólnie jest nieco taka "tępa" (ale i tak o niebo lepsza, niż ta uzyskana z np. Magnum). Podsumowując: niezła AIPA, ale nie rewelacyjna. Na przyszłość: olać Amarillo i używać tylko Simcoe na goryczkę. Edytowane 29 Lipca 2022 przez luk1999 Degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 (edytowane) #100 Milk Stout Składniki: 4,0 kg – Pilzneński Viking Malt 0,5 kg – Karmelowy ciemny 400 - 800 EBC Viking Malt 0,5 kg – Laktoza 0,25 kg – Brown 175 - 200 EBC Fawcett 0,25 kg – Chocolate 1100 - 1250 EBC Fawcett 30 g – Iunga 12,4 % AK 2019 Gęstwa FM53 Voss Kveik Zacieranie: 66 °C – 60 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 20 L 16,0 blg 36,5 IBU (Tinseth: 29,4) Gotowanie - 60 min: 60 min – 20 g Iunga 12,4 % AK 15 min – 0,5 kg Laktozy 5 min – 10 g Iunga 12,4 % AK Otrzymane: 20 L 16,5 blg -> 6,5 blg 5,2 % alk. 36,3 IBU (Tinseth: 28,9) Opis: 2022.07.03 – Zacieranie. Uzyskałem 23 L brzeczki. Gotowanie: otrzymałem 20 L 16,5 blg (po korekcie temp.) 36,3 IBU (Tinseth: 28,9) o temp. 32 °C. Zadanie drożdży o 20:15. 2022.07.14 – Przelanie na cichą, zebranie gęstwy. Blg: 7. 2022.07.18 – Fermentacja zakończona przy 6,5 blg (5,2 % alk.). Butelkowanie z dodatkiem: 100 g cukru i 0,6 L wody - otrzymałem 39 x 0,5 L i 1 x 0,33 L. Edytowane 18 Lipca 2022 przez luk1999 Butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 (edytowane) #101 Double IPA Składniki: 5,0 kg – Pilzneński Viking Malt 0,25 kg – Arome 100 EBC Castle Malting 100 g – Azacca 10,6 % AK 2021 50 g – El Dorado 11,7 % AK 2021 50 g – Simcoe 11,3 % AK 2021 Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa FM53 Voss Kveik Zacieranie: 64 °C – 60 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 16 L 18,0 blg 84,9 IBU (Tinseth: 65,3) Gotowanie - 60 min: 60 min – 40 g Simcoe 11,3 % AK 15 min – 10 g Azacca 10,6 % AK + Łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 10 g Azacca 10,6 % AK -10 min – 30 g Azacca 10,6 % AK + 10 g Simcoe 11,3 % AK Otrzymane: 15,5 L 18,0 blg -> 3,0 blg 7,7 % alk. 87,8 IBU (Tinseth: 67,7) Opis: 2022.08.06 – Zacieranie - uzyskałem 19 L ? blg. Gotowanie - uzyskałem 15,5 L 18 blg 87,8 IBU (Tinseth: 67,7). Schłodzenie do 28 °C i zadanie gęstwy drożdżowej o godz. 20. 23:30 - fermentacja pełną parą. 2022.08.21 – Dodanie na cichą: 50 g Azacca + 50 g El Dorado. 2022.08.27 – Blg końcowe (po korekcie temp.): 3 (7,7 % alk.). Butelkowanie z dodatkiem 0,4 L wody oraz 75 g cukru. Wyszło: 42 x 0,33 L. Edytowane 27 Sierpnia 2022 przez luk1999 Butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 10 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) #102 Belgian Brown Ale Malutka warka na rozbujanie drożdży. Składniki: 1,2 kg – Ekstrakt bursztynowy płynny WES 7 g – Harmonie 8,7 % AK 2021 FM25 Klasztorna medytacja Oczekiwane: 7,5 L 13,0 blg 22,6 IBU (Tinseth: 19,7) Gotowanie - 60 min: 60 min – 7 g Harmonie 8,7 % AK Otrzymane: 7,0 L 13,5 blg -> 4,0 blg 4,9 % alk. 24,0 IBU (Tinseth: 20,7) Opis: 2022.11.10 – Gotowanie - uzyskałem 7 L 13,5 blg 24,0 IBU (Tinseth: 20,7). Schłodzenie do 20 °C i zadanie drożdży z fiolki (godz. 20:30). 2022.11.11 – 19:00 - wyraźna fermentacja. 2022.11.19 – Przelanie na cichą, 4 blg. 2022.12.04 – Butelkowanie z dodatkiem 0,35 L wody i 42 g cukru. Blg końcowe: 4. Otrzymałem: 12 x 0,5 L + 1 x 0,25 L. Edytowane 4 Grudnia 2022 przez luk1999 Butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) #103 Belgian Stout Składniki: 4,0 kg – Pilzneński Bruntal 0,4 kg – Pszeniczny Viking Malt 0,3 kg – Czekoladowy 800 - 1000 EBC Bruntal 0,2 kg – Carafa III 1300 - 1500 EBC Weyermann 30 g – Harmonie 8,7 % AK 2021 Gęstwa FM25 Klasztorna medytacja Zacieranie: 63 °C – 50 min 72 °C – 10 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 20 L 14,0 blg 35,8 IBU (Tinseth: 30,2) Gotowanie - 80 min: 60 min – 30 g Harmonie 8,7 % AK Otrzymane: 21,0 L 14,0 blg -> 4,0 blg 5,2 % alk. 34,1 IBU (Tinseth: 28,8) Opis: 2022.11.20 – Zacieranie i gotowanie. Otrzymałem: 21 L 14 blg 34,1 IBU (Tinseth: 28,8). Schłodzenie do temp. 18 °C i zdanie gęstwy drożdżowej o godz.: 17:15. Temp. otoczenia: 16,5 °C. Wyraźna fermentacja o godz. 22:30. 2022.11.21 – Godz. 7:00 - fermentacja pełną parą. Staram się utrzymać temp. otoczenia między 16 a 17 °C. 2022.11.24 – Godz. 11:00 - zwiększenie temp. otoczenia do 20 °C. 2022.12.04 – Przelanie na cichą. Blg 4. 2022.12.14 – Godz. 11 - wystawienie na dwór (-8 °C). Godz. 15 - butelkowanie z dodatkiem 1 L wody i 140 g cukru. Wyszło: 29 x 0,5 L + 15 x 0,33 L + 1 x 0,25 L. Blg końcowe: 4 (5,2 % alk.). 2023.11.04 – Piwo niemal czarne. Piana trwała, drobnoziarnista i dość kremowa. W aromacie można wyczuć trochę paloności. W smaku na pierwszym planie paloność. Brakuje mi trochę "ciała". Może na przyszłość warto dorzucić więcej czekoladowego i pójść w wyższy ekstrakt (16+)? Edytowane 4 Listopada 2023 przez luk1999 Degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 (edytowane) #104 Belgian Porter + English Dark Ale Składniki: 5,7 kg – Pilzneński Bruntal 0,6 kg – Pszeniczny Viking Malt 0,6 kg – Glukoza [tylko Porter] 0,5 kg – Carafa I 800 - 1000 EBC Weyermann 0,4 kg – Caramunich II 110 - 130 EBC Weyermann 0,2 kg – Special B 260 - 320 EBC Castle 35 g – Harmonie 8,7 % AK 2021 Gęstwa FM25 Klasztorna medytacja [Porter] MJ M15 Empire Ale (best before: 2021.05) [Dark Ale] Zacieranie: 63 °C – 60 min 72 °C – 10 min 76 °C – 10 min Belgian Porter Oczekiwane: 20,0 L 18,0 blg 32,1 IBU (Tinseth: 24,2) Gotowanie - 90 min: 60 min – 28 g Harmonie 8,7 % AK 10 min – 0,6 kg glukoza Otrzymane: 21,0 L 18,0 blg -> 4,5 blg 7,0 % alk. 30,5 IBU (23,1) English Dark Ale Oczekiwane: 7,0 L 12,0 blg 24,4 IBU (Tinseth: 21,9) Gotowanie - 90 min: 60 min – 7 g Harmonie 8,7 % AK Otrzymane: 7,0 L 11,5 blg -> 3,5 blg 4,1 % alk. 24,6 IBU (Tinseth: 22,2) Opis: 2022.12.05 – Zacieranie. Odebrałem łącznie 30 L brzeczki. Rozdzielone na: Porter 24 L i Dark Ale 6 L (+ 1 L wody). Gotowanie - otrzymałem: Dark Ale 7 L 11,5 blg 24,6 IBU (Tinseth: 22,2) oraz Porter 21 L 18 blg 30,5 IBU (23,1). Brzeczka w obu wiadrach (#1 Porter i #8 Dark Ale) schłodzona do 17 °C oraz zadane drożdżami około godziny 17:30. Temp. otoczenia: 16,5 °C. 2022.12.06 – Godz. 7:00: wyraźna fermentacja w obu wiadrach. 2022.12.08 – Godz. 19:00: Wiadro #8 (Dark Ale) - temp. otoczenia podniesiona do 18 °C. 2022.12.10 – Godz. 20:00: Wiadro #1 (Porter) - temp. otoczenia podniesiona do 19 °C. 2022.12.17 – Przelanie na cichą (Dark Ale). 2022.12.24 – Przelanie na cichą (Porter). Blg 5. 2022.12.28 – Butelkowanie Dark Ale z dodatkiem 35 g cukru i 0,3 L wody. Blg końcowe: 3,5 (4,1 % alk.). Otrzymałem: 12 x 0,5 L + 1 x 0,33 L. 2023.01.05 – Butelkowanie Porteru z dodatkiem 120 g glukozy i 0,6 L wody. Blg końcowe: 4,5 (7,0 % alk). Otrzymałem: 28 x 0,5 L + 18 x 0,33 L. Edytowane 13 Stycznia 2023 przez luk1999 Butelkowanie (Porter) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 (edytowane) #105 Belgian Blond Ale Składniki: 5,3 kg – Pilzneński Bruntal 0,24 kg – Glukoza 20 g – Curacao 20 g – Harmonie 8,7 % AK 2021 15 g – Lubelski ? % AK 2022 Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa FM25 Klasztorna medytacja Zacieranie: 63 °C – 60 min 72 °C – 10 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 20 L 15,0 blg 23,6 IBU (Tinseth: 19,4) Gotowanie - 90 min: 60 min – 20 g Harmonie 8,7 % AK 10 min – 0,24 kg Glukoza + Łyżeczka mchu irlandzkiego + 20 g Curacao 0 min – 15 g Lubelski ? % AK Otrzymane: 21,0 L 15,0 blg -> 3,0 blg 6,2 % alk. 22,5 IBU (Tinseth: 18,5) Opis: 2022.12.23 – Zacieranie - tym razem starałem się nie podgrzewać powyżej 62 °C i robiłem to rzadziej i grzałem krócej. Chciałem sprawdzić, czy mój termometr nie “oszukuje”, bo ostatnie piwa słabo odfermentowywały. Otrzymałem 24 L brzeczki. Gotowanie. Finalnie otrzymałem 21 L 15 blg 22,5 IBU (Tinseth: 18,5). Schłodzenie do 17 °C i zadanie gęstwy drożdżowej około godziny 18:30. Temp. otoczenia: 16,5 °C. 2022.12.24 – Godz. 21:00: wyraźna fermentacja. Temp. otoczenia 17 °C. 2022.12.26 – Godz. 12:00: temp. otoczenia 17,8 °C. 2022.12.13 – Przelanie na cichą. 3 blg. Wygląda na to, że jednak przyczyną płytkiego odfermentowania wcześniejszych piw jest termometr, który musi zaniżać temperaturę w zakresie 60 - 70 °C. Co ciekawe, podczas gotowania wody niemal idealnie wskazuje 100 °C. 2022.12.23 – Blg końcowe: 3 (6,2 % alk.). Na powierzchni pływa coś trochę podejrzanego, choć może to po prostu zbitek z resztek lubelskiego? Piwo smakuje “normalnie”. Butelkowanie z dodatkiem 117 g cukru oraz 0,8 L wody. Otrzymałem: 25 x 0,5 L + 15 x 0,33 L + 1 x 0,25 L. Niestety, ale kranik zapchał się kawałkiem curacao, więc sporo poszło na straty. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez luk1999 Butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) #106 British Double Brown Ale Słodkie, karmelowe Brown Ale o ekstrakcie wyższym niż standardowe 10 - 12, stąd dopisek "Double". Składniki: 4,5 kg – Maris Otter 4 - 6 EBC Fawcett 0,5 kg – Crystal Medium 167 - 190 EBC Simpsons 0,25 kg – Brown 175 - 200 EBC Fawcett 35 g – EKG 5,7 % AK 2021 Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa MJ M15 Empire Ale Zacieranie: 63 °C – 60 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 20 L 15,0 blg 24,2 IBU (Tinseth: 20,3), SRM 13,92 Gotowanie - 60 min: 60 min – 30 g EKG 5,7 % AK 10 min – 5 g EKG 5,7 % AK + łyżeczka mchu irlandzkiego Otrzymane: 20,0 L 15,5 blg -> 3,5 blg 6,2 % alk. 24,0 IBU (Tinseth: 19,9) Opis: 2022.12.27 – Zacieranie - podobnie, jak poprzednio, starałem się grzać krócej oraz rzadziej i maks. do temp 62 - 63 °C. Uzyskałem 23,5 L brzeczki. Gotowanie: 20 L 15,5 blg 24,0 IBU (Tinseth: 19,9). Schłodzenie do 16,8 °C i zadanie drożdży o godz. 18:30. Temp. otoczenia: 16,5 °C. Godz. 23:00 - początki fermentacji. 2022.12.28 – Godz. 5:30 - fermentacja pełną parą. 2023.01.16 – Fermentacja ruszyła na nowo, na powierzchni pojawiła się piana na około 0,5 cm. Dobrze, że nie zdecydowałem się przelewać na cichą w weekend. 2023.01.23 – Drugi etap fermentacji już prawie na ukończeniu. 2023.01.27 – Przelanie na cichą i zebranie gęstwy. 2023.02.07 – Blg końcowe 3,5 (6,2 % alk.). Butelkowanie z dodatkiem 100 g cukru oraz 0,65 L wody. Otrzymałem: 26 x 0,5 L + 16 x 0,33 L + 3 x 0,25 L. 2023.10.28 – Piwo jest raczej ciemnoczerwone, niż brązowe. Z trwałą, kremową pianą. W aromacie można wyczuć odrobinę słodkości i owoców. Wysycenie jest przeciętne. W smaku można wyczuć odrobinę karmelowości i delikatnej paloności (innej, łagodniejszej, niż w przypadku np. Carafy). Zniknęła "ostrość" od Browna, którą psuła odbiór piwa jeszcze jakieś 3 miesiące temu. Ogólnie niewymagające i całkiem przyjemne piwo do sączenia. Choć na przyszłość chyba warto podwoić ilość Browna, żeby nadać mu więcej charakteru. Edytowane 28 Października 2023 przez luk1999 Degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 7 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) #107 Golden Ale + Milk Stout Miał być ESB, a wyszło Golden Ale i z nadmiaru (po dodaniu ekstraktu i laktozy) Milk Stout Składniki: 5,5 kg – Maris Otter 4 - 6 EBC Fawcett 1,7 kg – Ekstrakt Jasny Płynny Gozdawa [Milk Stout] 0,5 kg – Laktoza [Milk Stout] 0,2kg – Carafa III 1300 - 1500 EBC Weyermann [Milk Stout] 0,1 kg – Czekoladowy Bruntal [Milk Stout] 0,1 kg – Glukoza [Milk Stout] 65 g – EKG 5,7 % AK 2021 10 g – Harmonie 8,7 % AK 2021 [Milk Stout] 15 g – Lubelski ? % (zakładam 2,5 %) AK 2022 [Milk Stout] Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa MJ M15 Empire Ale Zacieranie: 63 °C – 60 min 76 °C – 10 min a) Golden Ale Gotowanie - 60 min: 60 min – 30 g EKG 5,7 % AK 30 min – 15 g EKG 5,7 % AK 10 min – łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 10 g EKG 5,7 % AK Oczekiwane: 20,0 L 13,0 blg 32,7 IBU (Tinseth: 29,8) Otrzymane: 20,5 L 12,0 blg -> 2,5 blg 4,9 % alk. 32,4 IBU (Tinseth: 30,4) b) Milk Stout Gotowanie - 60 min: 60 min – 10 g Harmonie 8,7 % AK + 10 g EKG 5,7 % AK + 15 g Lubelski ? % AK 15 min – 0,5 kg Laktoza + 0,1 kg Glukoza Oczekiwane: 16,0 L 14,0 blg 31,1 IBU (Tinseth: 26,3) Otrzymane: 16,0 L 18,5 L 18,5 blg 15,0 blg -> 5,5 blg 4,9 % alk. 29,7 IBU (Tinseth: 22,2) 26,6 IBU (Tinseth: 21,9) Opis: 2023.01.31 – Zacieranie. Pierwsze 5 L brzeczki odebrałem do Milk Stouta. Dodałem do niej Carafę oraz czekoladowy i moczyłem przez około 50 minut w temp. 65 - 70 °C. Kolejne 22,5 L brzeczki poszło do gotowania do ESB. Roztwór z Carafą i czekoladowym wlałem do wiadra z młótem i odebrałem kolejne 17,5 L dla Milk Stouta oraz dodałem do tego ekstrakt jasny. ESB (a właściwie Golden Ale): uzyskałem 20,5 L 12,0 blg 32,4 IBU (Tinseth: 30,4) brzeczki o temp. 14 °C - zlane do wiadra #6 i zadane gęstwą (22:45). Milk Stout: uzyskałem 16,0 L 18,5 blg 29,7 IBU (Tinseth: 22,2) brzeczki o temp. 17 °C - zlane do wiadra #5 i zadane gęstwą (23:10). Przy przelewaniu na cichą trzeba to rozcieńczyć wodą do 18 - 20 L. Zdecydowanie za dużo odebrałem na początku brzeczki do MS - wystarczyłyby spokojnie 4 L. Wstawienie do pomieszczenia z temp. 16 °C. Generalnie wyszła podejrzanie wysoka wydajność. Być może w 5 kg worku ze słodem było go po prostu z 0,5 kg więcej? Nie ważyłem… 2023.02.01 – Godz. 15 - wyraźna fermentacja w wiadrze #5. O godz. 17 - wiadro #6 raźno bulka. Temp. otoczenia: 17 °C. 2023.02.04 – Godz. 9 - fermentacja w wiadrze #6 wyraźnie zwolniła. Podniesienie temp. otoczenia do 19 °C. 2023.02.06 – Godz. 9 - fermentacja w wiadrze #5 wyraźnie zwolniła. Podniesienie temp. otoczenia do 19 °C. 2023.02.19 – Godz. 19 - przelanie zawartości wiadra #6 na cichą. 2023.02.27 – Godz. 20 - przelanie zawartości wiadra #5 na cichą i rozcieńczenie wodą do 18,5 L 15,0 blg 26,6 IBU (Tinseth: 21,9). 2023.03.04 – Butelkowanie zawartości wiadra #6 z dodatkiem 100 g cukru i 0,85 L wody. Blg końcowe: 2,5 (4,9 % alk.). Otrzymałem: 39 x 0,5 L + 1 x 0,25 L. 2023.03.13 – Butelkowanie zawartości wiadra #5 z dodatkiem 95 g cukru i 0,65 L wody. Blg końcowe: 5,5 (4,9 % alk.). Otrzymałem: 25 x 0,5 L + 21 x 0,33 L. 2023.10.28 – Milk Stout: piwo jest ciemnobrązowe, niemal czarne. Nieco za mocno nagazowane. Piana jest kremowa i trwała. W aromacie można wyczuć lekkie nutki kawowe. W smaku czuć kawę, czekoladę, ale niemal bez paloności. W tle wyczuwam też odrobinę słodyczy, pewnie od laktozy. Bardzo fajnie zbalansowany Milk Stout. Do powtórzenia. Edytowane 28 Października 2023 przez luk1999 Degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca (edytowane) #108 AIPA Składniki: 5,0 kg – Pilzneński 3,2 - 4,5 EBC Viking Malt 0,25 kg – Karmelowy jasny 30 - 40 EBC Viking Malt 50 g – El Dorado 12,2 % AK 2023 28 g – Simcoe 12,7 % AK 2021 50 g – Simcoe 12,4 % AK 2023 50 g – Mosaic 12,2 % AK 2023 Łyżeczka mchu irlandzkiego 2 x Safale US-05 Zacieranie: 66 °C – 60 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 20 L 15,0 blg 58,3 IBU (Tinseth: 49,2) Gotowanie - 90 min: 60 min – 28 g Simcoe 12,7 % 2021 15 min – 10 g Mosaic 12,2 % AK 2023 + łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 10 g El Dorado 12,2 % AK 2023 (po schłodzeniu do ok. 70 °C) – 10 g El Dorado 12,2 % AK 2023 + 10 g Mosaic 12,2 % AK 2023 + 20 g Simcoe 12,4 % AK 2023 Otrzymane: 20,0 L 15,0 blg -> 3,5 blg 5,9 % alk. 58,3 IBU (Tinseth: 49,2) Opis: 2024.03.02 – Zacieranie - ze względu na to, że korzystałem z nowej płyty i miałem problem z jej ogarnięciem, najpierw było 25 min 63-64 °C, a później 35 min 68-69 °C. Uzyskałem 23 L 13,5 blg. Gotowanie i chmielenie. Finalnie wyszło 20 L 15 blg. Godz. 22 - po schłodzeniu wstawione do kotłowni (14 - 15 °C). 2024.03.03 – Godz. 16 - wyraźna fermentacja. 2024.03.07 – Godz. 20 - przeniesienie do spiżarni (temp. 16 - 17 °C). 2024.03.12 – Godz. 18 - przeniesienie do garderoby (temp. 18,5 - 19,5 °C). 2024.03.22 – Przelanie na cichą. 2024.03.28 – Godz. 8:00 - Dodanie chmielu na cichą (po 30 g El Dorado, Mosaic i Simcoe). 2024.04.01 – Butelkowanie z dodatkiem 100 g cukru i 0,5 L wody. 35 x 0,5 L + 1 x 0,33 L. Blg końcowe: 3,5 (5,9 % alk.). 2024.05.04 – Piwo ma delikatnie pomarańczową barwę, nie jest jeszcze idealnie przejrzyste. Piana utrzymuje się na poziomie 2 - 3 mm przez cały czas. W aromacie głównie słodkie owoce: sporo mango, może też jakaś nutka brzoskwiń. Goryczka jest krótka i na średnim poziomie. AIPA idealna. 🙂 Edytowane 4 Maja przez luk1999 Degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 22 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca (edytowane) #109 RIS Składniki: 5,0 kg – Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Viking Malt 0,5 kg – Jęczmień palony Weyermann 0,5 kg – Pszeniczny czekoladowy Weyermann 0,25 kg – Biscuit Castle Malting 0,25 kg – Caramunich III Weyermann 1,7 kg – Ekstrakt jasny 55 g – Magnat 12,5 % AK 2023 Gęstwa Safale US-5 Zacieranie: 66 °C – 60 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 20 L 23,0 blg 86,4 IBU (Tinseth: 56,1) Gotowanie - 90 min: 60 min – 55 g Magnat 12,5 % AK 2023 15 min – 1,7 kg Ekstrakt jasny Otrzymane: 21,0 L 22,5 blg -> 6,0 blg 8,5 % alk. 82,7 IBU (Tinseth: 54,7) Opis: 2024.03.22 – Zacieranie. Uzyskałem 25 L ? blg. Gotowanie. Finalnie uzyskałem: 21 L 22,5 blg IBU: 82,7 (Tinseth: 54,7). Godz.: 20 - zadanie gęstwy i wstawienie do garażu (13 °C). 2024.03.23 – Godz. 9:00 - fermentacja pełną parą. 2024.03.28 – Godz. 8:00 - przeniesienie do kotłowni (14,5 °C). 2024.03.30 – Godz. 19:00 - temp. wzrosła do 15 °C. 2024.03.31 – Godz. 19:00 - temp. wzrosła do 16 °C. 2024.04.01 – Godz. 19:00 - temp. wzrosła do 16,7 °C. 2024.04.20 – Przelanie na cichą. Zebranie gęstwy. 2024.04.27 – Butelkowanie z dodatkiem 0,45 L wody i 100 g cukru. Blg końcowe: 6 (8,5 % alk). Wyszło: 28 x 0,5 L + 23 x 0,5 L. Edytowane 1 Czerwca przez luk1999 Butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 1 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia (edytowane) #110 Porter Bałtycki Składniki: 5,0 kg – Monachijski jasny 12 - 15 EBC Viking Malt 0,5 kg – Caraaroma 300 - 400 EBC Weyermann 0,25 kg – Biscuit Castle Malting 0,25 kg – Czekoladowy 1100 - 1300 EBC Viking Malt 1,7 kg – Ekstrakt jasny 25 g – Magnat 12,5 % AK 2023 Gęstwa Safale US-5 Zacieranie: 62 °C – 30 min 72 °C – 45 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 20 L 22,0 blg 39,7 IBU (Tinseth: 26,7) Gotowanie - 90 min: 60 min – 25 g Magnat 12,5 % AK 2023 15 min – 1,7 kg Ekstrakt jasny Otrzymane: 21,0 L 22,0 blg -> 6,5 blg 8,0 % alk. 37,8 IBU (Tinseth: 25,4) Opis: 2024.03.29 – Zacieranie - uzyskałem: 23 L 15,5 blg. Gotowanie - otrzymałem: 21 L 22 blg IBU: 37,8 (Tinseth: 25,4). Schłodzenie do temp. 17 °C. Godz. 21 - zadanie drożdży i przeniesienie do garażu (temp. otoczenia: 15 °C). 2024.03.31 – Godz. 19:00 - temp. wzrosła do 16 °C. 2024.04.01 – Godz. 19:00 - temp. wzrosła do 16,7 °C. 2024.05.05 – Butelkowanie z dodatkiem 100 g cukru i 0,5 L wody. Końcowe blg: 6,5 (8,0 % alk.). Otrzymałem: 31 x 0,33 L + 20 x 0,5 L. Edytowane 18 Maja przez luk1999 Butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja (edytowane) #111 Strong Ale Składniki: 6,0 kg – Pale Ale Maris Otter 4 - 6 EBC Fawcett 50 g – EKG 6,8 % AK 2023 50 g – Płatki dębowe Aroneo Intense Toffi Łyżeczka mchu irlandzkiego Gęstwa Safale US-5 Zacieranie: 66 °C – 60 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 18 L 19,0 blg 46,4 IBU (Tinseth: 34,4) Gotowanie - 60 min: 60 min – 45 g EKG 6,8 % AK 2023 15 min – 5 g EKG 6,8 % AK 2023 + łyżeczka mchu irlandzkiego Otrzymane: 18,0 L 19,0 blg -> 4,0 blg 7,7 % alk. 46,4 IBU (Tinseth: 34,4) Opis: 2024.04.20 – Zacieranie - uzyskałem: 21 L ? blg. Gotowanie - otrzymałem: 18 L 19 blg IBU: 46,4 (Tinseth: 34,4). Schłodzenie do temp. 17 °C. Godz. 21:45 - zadanie drożdży i przeniesienie do kotłowni (temp. otoczenia: 14,5 °C). 2024.04.21 – Godz: 10 - zauważalna fermentacja. Temp otoczenia: 13,7 °C. 2024.05.11 – Przelanie na cichą. 2024.05.16 – Dodanie 50 g płatków dębowych (przez ok. 20 h stały zalane wódką). 2024.05.24 – Butelkowanie z dodatkiem 90 g cukru i 0,45 L wody. Blg końcowe: 4,0 (7,7 % alk.). 19 x 0,5 L + 23 x 0,33 L. Edytowane 24 Maja przez luk1999 Butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 11 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja (edytowane) #112 AIPA Składniki: 5,0 kg – Pilzneński 3,2 - 4,5 EBC Viking Malt 0,25 kg – Karmelowy jasny 30 - 40 EBC Viking Malt 50 g – Equanot 16,1 % AK 2023 24 g – Simcoe 11,4 % AK 2021 50 g – Simcoe 14,2 % AK 2023 50 g – Mosaic 12,9 % AK 2023 Łyżeczka mchu irlandzkiego 2 x Safale US-05 Zacieranie: 66 °C – 60 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 20 L 15,0 blg 54,4 IBU (Tinseth: 46,1) Gotowanie - 90 min: 60 min – 24 g Simcoe 11,4 % AK 2021 + 3 g Simcoe 14,2 % AK 2023 15 min – 10 g Mosaic 12,9 % AK 2023 + łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 10 g Equanot 16,1 % AK 2023 (po schłodzeniu do ok. 70 °C) – 10 g Equanot 16,1 % AK 2023 + 10 g Mosaic 12,9 % AK 2023 + 20 g Simcoe 14,2 % AK 2023 Otrzymane: 20,0 L 15,5 blg -> 3,0 blg 6,4 % alk. 54,1 IBU (Tinseth: 45,3) Opis: 2024.05.10 – Zacieranie - uzyskałem 23,5 L ? blg. Gotowanie - finalnie uzyskałem 20 L 15,5 blg IBU 54,1 (Tinseth: 45,3). Chłodzenie. Zacząłem późno, więc zdecydowałem się wystawić schłodzoną brzeczkę na dwór i zadać drożdże następnego dnia rano. 2024.05.11 – Godz. 11:30: zadanie gęstwy drożdżowej. Fermentacja na zewnątrz w temp. otoczenia: 16,0 °C. 2024.05.12 – Godz. 8:30: wyraźna fermentacja. Temp. otoczenia: 16,0 °C. 2024.05.26 – Przelanie na cichą. Dodanie 30 g Equanot 16,1 % AK 2023 + 30 g Mosaic 12,9 % AK 2023 + 27 g Simcoe 14,2 % AK 2023. 2024.05.31 – Butelkowanie z dodatkiem 90 g cukru i 0,5 L wody. Blg końcowe: 3,0 (6,4 % alk.). Otrzymałem: 37 x 0,5 L. Edytowane 31 Maja przez luk1999 Butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) #113 AIPA Składniki: 6,5 kg – Pilzneński 3,2 - 4,5 EBC Viking Malt 0,2 kg – Carabody 4 - 8 EBC Viking Malt 0,07 kg – Karmelowy jasny 30 - 40 EBC Viking Malt 250 g – Superdelic 9,9 % AK 2024 Łyżeczka mchu irlandzkiego FM53 Voss Kveik Zacieranie: 66 °C – 60 min 76 °C – 10 min Oczekiwane: 20 L 15,0 blg 56,1 IBU (Tinseth: 47,7) Gotowanie - 90 min: 60 min – 40 g Superdelic 9,9 % AK 2024 15 min – 20 g Superdelic 9,9 % AK 2024 + łyżeczka mchu irlandzkiego 5 min – 20 g Superdelic 9,9 % AK 2024 (po schłodzeniu do ok. 70 °C) – 50 g Superdelic 9,9 % AK 2024 Cicha – 120 g Superdelic 9,9 % AK 2024 Otrzymane: 24,0 L 15,5 blg -> 3,4 blg 6,4 % alk. 55,8 IBU (Tinseth: 46,9) Opis: 2024.08.01 – Zacieranie - uzyskałem 29 L ? blg. Gotowanie - finalnie wyszło 25 L 15,5 blg IBU: 55,8 (Tinseth: 46,9). Zadanie drożdży o godz. 21:30 (temp. brzeczki: 30 °C, temp. otoczenia: 27 °C). 2024.08.01 – Godz. 9:00 - wyraźna fermentacja. Temp. otoczenia: 27 °C. 2024.08.18 – Przelanie na cichą. 3,5 blg. 2024.08.27 – Butelkowanie z dodatkiem 0,6 L wody i 110 g cukru. Uzyskałem 45 x 0,5 L. Blg końcowe: 3,5 (6,2 % alk.). 2024.09.20 – Piwo ma jasno bursztynową barwę i jest nadal zamglone (jak to na kveikach). Piana utrzymuje się przez dłuższy czas na poziomie kilku milimetrów. W aromacie można wyczuć grapefruita, limonkę i może trochę pigwy oraz (niestety) cebulki. Jeśli chodzi o smak, to goryczka jest dobra, a konkretnie przypomina mi Chinooka. Dodatkowo w smaku można wyczuć pewną "starą" cytrynowość, kojarzącą się z Citrą. Ogólnie ten Superdelic to dla mnie taka hybryda Chinooka, Citry i jeszcze jakiegoś chmielu, którego nie potrafię określić (+pewnie kveiki fermentowane w 27 °C + coś od siebie dodają). Edytowane 20 Września przez luk1999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się