Skocz do zawartości

Piękny browar


Rekomendowane odpowiedzi

#122 Rye Extra Stout

 

Składniki:

  • 3,5 kg – Best Ale 5,5 - 7,5 EBC Crisp
  • 1,0 kg – Słód żytni 3 - 8 EBC Weyermann
  • 0,5 kg – Karmelowy jasny 120 - 180 EBC Viking Malt
  • 0,5 kg – Czekoladowy żytni 500 - 800 EBC Weyermann
  • 0,4 kg – Płatki żytnie błyskawiczne
  • 0,25 kg – Cafe 500 EBC Castle Malting
  • 0,2 kg – Czekoladowy pszeniczny 900 - 1200 EBC Weyermann
  • 2 x 1,2 kg – Ekstrakt słodowy jasny Poldingroup
  • 0,2 g  – Glukoza
  • 42 g  – El Dorado 11,0 % AK 2022
  • Łyżeczka węglanu wapnia
  • Gęstwa Mangrove Jack’s M36 Liberty Bell Wiadro #4)
  • Gęstwa Mangrove Jack’s M42 New World Strong Ale (Wiadro #5)

Zacieranie:

  • 46 - 48 °C – 15 min (9 L wody i tylko słody żytnie i płatki + łyżeczka węglanu wapnia)
  • 52 - 53 °C – 15 min
  • 66 °C – 60 min (dodane 6 L + 5 L wody + reszta słodów)
  • 76 °C – 10 min

Oczekiwane:

  • 30 L
  • 17,0 blg
  • 41,0 IBU (Tinseth: 32,0), SRM Morey: ?

Gotowanie - 60 min:

  • 60 min – 42 g El Dorado 11,0 % AK 2022 + 2,4 kg Ekstrakt słodowy + 0,2 kg Glukoza

Otrzymane:

  • 30 L
  • 17,0 blg -> ? blg
  • ? % alk.
  • 41,0 IBU (Tinseth: 32,0)

Opis:

  • 2025.04.29 – Zacieranie: najpierw tylko słody żytnie w 10 L wody, a później dolałem w dwóch ratach kolejne 11 L i wsypałem resztę słodów. Filtracja: pierwsze 10 L poszło szybko (jakieś 20 min ze zwróceniem pierwszych 5 L), później było wyraźnie wolniej: kolejne 5 L zajęło 20 min, a pozostałe ponad 8 L niecałe 1,5 h. Finalnie uzyskałem do gotowania (z ekstraktami i glukozą): 23,5 L 22,0 blg. Dolałem 3 L wody i gotowałem przez 60 min. Schłodzone do około 26 °C, rozcieńczone zimną wodą (z lodówki) do 30 L 17 blg. Finalna temp.: 22,0 °C - trochę za dużo, ale musiałem już kończyć. Po 15 L wlałem do wiader #4 i #5 z gęstwą po ESB. O godz. 20:00 wstawione do wanny z zimną wodą: 12 °C. Godz. 22:30: schłodzone do 16,5 °C (temp. brzeczki) i wstawione do garażu. Fermentacja już ruszyła.
  • 2025.04.30 – Godz. 7:00: wyraźna fermentacja. Temp.: 16,0 °C.
  • 2025.05.01 – Godz. 21:00: temp.: 16,5 °C.
Edytowane przez luk1999
Wyraźna fermentacja
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#123 AIPA + Belgian IPA

 

Składniki:

  • 6,5 kg – Best Ale 5,5 - 7,5 EBC Crisp
  • 0,5 kg – Carapils Weyermann
  • 0,25 kg – Karmelowy jasny 20 - 30 EBC Viking Malt
  • 0,15 kg  – Glukoza
  • 60 g  – Mosaic 13,6 % AK 2024
  • 70 g  – Simcoe 12,1 % AK 2024
  • 100 g  – Zula 11,5 % AK 2024
  • Łyżeczka mchu irlandzkiego
  • Pół łyżeczki siarczanu magnezu
  • AIPA: WHC Lab Pineapple Passion
  • Belgian IPA: Gęstwa Mangrove Jack’s M31 Belgian Tripel

Zacieranie:

  • 66 °C – 60 min (pół łyżeczki siarczanu magnezu)
  • 76 °C – 10 min

Oczekiwane:

  • 26 L (14 + 12)
  • 15,0 blg
  • 58,3 IBU (Tinseth: 48,8), SRM Morey: ?

Gotowanie - 60 min:

  • 60 min – 40 g Simcoe 12,1 % AK 2024
  • 15 min – 10 g Zula 11,5 % AK 2024 + łyżeczka mchu irlandzkiego
  • 5 min – 10 g Mosaic 13,6 % AK 2024
  • (po schłodzeniu do 80 °C) – 20 g Mosaic 13,6 % AK 2024 + 30 g Zula 11,5 % AK 2024

Chmielenie na zimno:

  • AIPA: 30 g Simcoe 12,1 % AK 2024 + 30 g Mosaic 13,6 % AK 2024
  • Belgian IPA: 60 g Zula 11,5 % AK 2024

Otrzymane:

AIPA:

  • 14,0 L
  • 15,0 blg -> ? blg
  • ? % alk.
  • 59,4 IBU (Tinseth: 49,8)

Belgian IPA:

  • 11,5 L
  • 15,0 blg -> ? blg
  • ? % alk.
  • 59,4 IBU (Tinseth: 49,8)

Opis:

  • 2025.05.03 – Zacieranie - uzyskałem 29 L ? blg. Gotowanie - finalnie uzyskałem 25,5 L 15,0 blg 59,4 IBU (Tinseth: 49,8). Schłodzone do 22,5 °C i o godz. 16:30 pierwsze 14 L wlane do wiadra #3, zadane WHC Lab Pineapple Passion prosto z saszetki (temp. otoczenia: 21,0 °C). Pozostałe 11,5 L schłodzone do 20 °C i o godz. 17:00 wlane do wiadra #8 z gęstwą M31 (temp. otoczenia: 19,5 °C). Godz. 20 - wyraźna fermentacja w wiadrze #8.
Edytowane przez luk1999
Wyraźna fermentacja #8
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.