funkmaster3000 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Chcę dzisiaj zabutelkować swój pierwszy cydr. Czy nagazowanie liczyć tak samo jak w przypadku piwa i później zmieszać z roztworem cukru o gęstości początkowej soku? Sok miał 11 blg i zszedł do 0. Jak nagazowujecie swoje cydry? Lubię bardziej bąbelkujące, myślałem o poziomie 3 vol ale nie chciałbym przegiąć Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Jak nagazowujecie swoje cydry? Możesz celować w 3vol, jeśli lubisz duże wysycenie. Skorzystaj z dostępnych kalkulatorów do wyliczenia ilości cukru lub innych surowców. Trudno oszacować, jak pozostałe w cydrze drożdże ruszą z refermentacją. Warto byłoby dla pewności dać jakieś neutralne drożdże, nawet piwowarskie, jeżeli dasz cukier a nie świeży sok. Ja korzystam z nalewarki przeciwciśnieniowej i butli CO2, mam wtedy całkowicie klarowny cydr we flaszkach ale z mniejszym wysyceniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkmaster3000 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Dzięki. W CO2 się na razie nie bawię w ogóle, piwo nagazowuję glukozą. Mam pożywkę dla drożdży winiarskich i suchary S04 na stanie, zastanawiam się tylko czy ich dodanie nie wprowadzi posmaków drożdżowych? Cydr zlałem na cichą tydzień temu i od wczoraj mam w lodówce na cold crashu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 czy ich dodanie nie wprowadzi posmaków drożdżowych? Jeżeli fermentacja przebiegła poprawnie i nie wyczuwasz teraz w cydrze żadnych podejrzanych aromatów/posmaków to dodatek np.2-3g suchych i refermentacja w temp. 12-15stC nie sprawi niespodzianek. Spróbuj ew. część zabutelkować bez dodatku suchych - takie doświadczenie przyda się na następny sezon cydrowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 Nie miałem żadnego problemu z refermentacją cydru na drożdżach winiarskich, jedynie czas nagazowania był dłuższy niż przy piwach, tak więc nie ma obaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 3 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Ahoj. Ja po doświadczeniu z nienagazowaną partią cydru (na gęstwie gozdawy french cider) do następnej przefermentowanej dodałem odrobinę drożdży winiarskich (surowiec refermentacyjny - cukier). Wynik- piękne nagazowanie Edit: Kolega Versaar mnie ubiegł Edytowane 3 Stycznia 2017 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funkmaster3000 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Dzięki za tipy. Trochę się spóźniliście lub ja pośpieszyłem. Poszedł tylko roztwór glukozy. Najwyżej, jak Bączek napisał, będzie doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prog Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zrobiłem kilka cydrów na bazie soku i drożdży winiarskich. Do refermentacji dawałem tylko glukozę - zero problemów z nagazowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Witajcie, ja mam następujący problem. Zrobiłem cydr z kartonika (pomarańcza i jabłko). Oba cydry na start miały po 11 brix. Po 6 dniach pierwszy pomiar: - pomarańcza 4 brix - jabłko 3,8 brix Zostawiłem jeszcze na 3 dni, brix się nie ruszył, więc stwierdziłem, że zabutelkuję. Dodałem cukru wg wyliczeń na 2.5 nagazowania. Butelki odstały już 2 tygodnie, nagazowania brak. Poziom cukru w jabłku to teraz 4,8 brixa. Moje pytanie co z tym dalej zrobić. Aktualnie jestem w trakcie fermentacji kolejnego nastawu cydru, może powinienem dolać do nich ten zabutelkowany, dofermentować i ponownie rozlać? Nie wiem czy problemem nie są drożdżaki bo dałem jakieś winiarskie, które otrzymałem w zestawie z "damami" do miodu, o takie -> http://allegro.pl/drozdze-turbo-na-owoce-bimber-17-mocne-szybkie-i7234541352.html W zapasie mam jeszcze 20L soku oraz specjalnie kupione drożdże z Gozdawy - Cider Yeast New Generation. ps. w ostateczności wypiję nienagazowany bo wyszedł pyszny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się