Mathev Posted January 2, 2017 Share Posted January 2, 2017 Cześć, właśnie otworzyłem swoją butelkę west coast IPA. Została zabutelkowana dwa 22 grudnia. W tym dniu zalalem też kega którego sztucznie nagazowałem. Keg został już opróżniony ale różnica w smaku jest kolosalna. Z piwa z kega byłem mega zadowolony. Był to wzorowy west coast. Piwo z butelki jest płaskie... nic w nim nie czuć. Surowiec do referencji użyłem glukozy, piwo jest nagazowanie. Goryczka w butelkach nie istnieje, w kegu była idealna. Skąd ta różnica? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 2, 2017 Share Posted January 2, 2017 (edited) Jak piwo płaskie to utlenienie albo Ci jeszcze aldehyd po refermentacji się nie zredukował i przykrywa chmiel. Edited January 2, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted January 2, 2017 Author Share Posted January 2, 2017 Jak piwo płaskie to utlenienie albo Ci jeszcze aldehyd po refermentacji się nie zredukował i przykrywa chmiel.Czyli jest jakaś nadzieja? I nie ma prawa się różnić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 2, 2017 Share Posted January 2, 2017 Nie musi ale może się różnić, jednak refermentacja to kolejna fermentacja, poczekaj zobaczysz za 2-3 tygodnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 3, 2017 Share Posted January 3, 2017 Cześć, właśnie otworzyłem swoją butelkę west coast IPA. Została zabutelkowana dwa 22 grudnia. W tym dniu zalalem też kega którego sztucznie nagazowałem. Keg został już opróżniony ale różnica w smaku jest kolosalna. Ale to była ta sama warka, połowa zabutelkowana, połowa do kega, tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted January 3, 2017 Author Share Posted January 3, 2017 Cześć, właśnie otworzyłem swoją butelkę west coast IPA. Została zabutelkowana dwa 22 grudnia. W tym dniu zalalem też kega którego sztucznie nagazowałem. Keg został już opróżniony ale różnica w smaku jest kolosalna. Ale to była ta sama warka, połowa zabutelkowana, połowa do kega, tak? Dokładnie Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts