Jump to content

KEG vs BUTELKA

Recommended Posts

Cześć, właśnie otworzyłem swoją butelkę west coast IPA. Została zabutelkowana dwa 22 grudnia. W tym dniu zalalem też kega którego sztucznie nagazowałem. Keg został już opróżniony :) ale różnica w smaku jest kolosalna. Z piwa z kega byłem mega zadowolony. Był to wzorowy west coast. Piwo z butelki jest płaskie... nic w nim nie czuć. Surowiec do referencji użyłem glukozy, piwo jest nagazowanie. Goryczka w butelkach nie istnieje, w kegu była idealna.

Skąd ta różnica?

Jak piwo płaskie to utlenienie albo Ci jeszcze aldehyd po refermentacji się nie zredukował i przykrywa chmiel.

Edited by kantor

Nie musi ale może się różnić, jednak refermentacja to kolejna fermentacja, poczekaj zobaczysz za 2-3 tygodnie ;)

Cześć, właśnie otworzyłem swoją butelkę west coast IPA. Została zabutelkowana dwa 22 grudnia. W tym dniu zalalem też kega którego sztucznie nagazowałem. Keg został już opróżniony :) ale różnica w smaku jest kolosalna.

Ale to była ta sama warka, połowa zabutelkowana, połowa do kega, tak?

Cześć, właśnie otworzyłem swoją butelkę west coast IPA. Została zabutelkowana dwa 22 grudnia. W tym dniu zalalem też kega którego sztucznie nagazowałem. Keg został już opróżniony :) ale różnica w smaku jest kolosalna.

Ale to była ta sama warka, połowa zabutelkowana, połowa do kega, tak?

Dokładnie

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka