kamilg20 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Albo ja jestem ślepy, albo na stronie nie ma tych informacji... Nie mogę doczytać się zawartości alfakwasów przy każdym chmielu w tym sklepie. Pisze tylko, że dokładna zawartość jest podana na opakowaniu, którego nie ma na stronie. Ktoś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Chyba nie mają takich info. O jaki chmiel chodzi,może ktoś z forum ma i ci poda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Chyba nie mają takich info. O jaki chmiel chodzi,może ktoś z forum ma i ci poda. No i to jest dziwne. Podstawowa informacja, której nie ma... Potrzebuję jakiegoś kontynentalnego chmielu o w miarę neutralnym profilu aromatycznym do witbiera. Zależy mi też na tym, żeby nie był to chmiel super goryczkowy, ponieważ trudniej taki chmiel dozować kiedy chce się osiągnąć goryczkę lekko powyżej 10 IBU. buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Masz podział na supergoryczkowe/goryczkowe/uniwersalne/aromatyczne.To daje jakiś pogląd,ile alfa można się spodziewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Masz podział na supergoryczkowe/goryczkowe/uniwersalne/aromatyczne.To daje jakiś pogląd,ile alfa można się spodziewać. Chyba jednak wygrzebię z zamrażarki jakieś resztki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 np http://www.browamator.pl/chmiel-ahtanum-usa-granulat-zbior-2015-opa,3,47,3930 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Niejeden sklep nie ma podanego tego parametru. Swoją drogą idealne określenie jest w warunkach domowych niemożliwe. Znasz dokładny termin zbioru, warunki transportu i przechowywania, a potem skrupulatnie przeliczasz utylizację alfakwasów? Szczególnie w witbierze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 To chyba normalne, że sklep nie podaje dokładnej zawartości AK od razu na stronie, ale po wejściu w dany chmiel można zobaczyć zakres (ba, nawet mają więcej informacji o możliwym składzie chemicznym niż większość sklepów). Informacja "Zawartość alfa-kwasów aktualnej partii: informacja na opakowaniu" też jest dla mnie normalna. Nie będą co chwila zmieniać na stronie zdjęcia opakowania, czy zawartości AK w aktualnej partii, bo przy kilkudziesięciu chmielach to już trzeba by zatrudnić kogoś tylko do tego. Chmiel, jak na złość, nie chce mieć stałej zawartości AK, BK i całej reszty, tylko oscylują sobie w odpowiednich widełkach - zupełnie jakby to było coś żywego, a nie produkowanego maszynowo. Co ważne: słody też nie zawsze mają stałe EBC, ekstraktywność, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) To chyba normalne, że sklep nie podaje dokładnej zawartości AK od razu na stronie, ale po wejściu w dany chmiel można zobaczyć zakres (ba, nawet mają więcej informacji o możliwym składzie chemicznym niż większość sklepów). Informacja "Zawartość alfa-kwasów aktualnej partii: informacja na opakowaniu" też jest dla mnie normalna. Nie będą co chwila zmieniać na stronie zdjęcia opakowania, czy zawartości AK w aktualnej partii, bo przy kilkudziesięciu chmielach to już trzeba by zatrudnić kogoś tylko do tego. Chmiel, jak na złość, nie chce mieć stałej zawartości AK, BK i całej reszty, tylko oscylują sobie w odpowiednich widełkach - zupełnie jakby to było coś żywego, a nie produkowanego maszynowo. Co ważne: słody też nie zawsze mają stałe EBC, ekstraktywność, itd. Wszystkie pozostałe sklepy mają podaną dokładną wartość ak w zależności od rocznika i jakoś im to nie wadzi zmieniać raz w roku jednego parametru chmielu. "Informacja na opakowaniu" to oczywiście rozumiem, ale gdy np. mam do wyboru paczkę Amarillo 30g, a widełki to 7-11 to nie wiem, czy mi wystarczy te 30 na goryczkę, bo jeśli będzie 7 to potrzebowałbym więcej. Dobra, może czepiam się o pierdoły, ale po prostu przyzwyczaiłem się do klarownych parametrów z innych sklepów. EBC słodu to szczegół. Chyba żaden piwowar domowy nie celuje idealnie np. w 31 EBC piwa. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Albo ja jestem ślepy, albo na stronie nie ma tych informacji... Nie mogę doczytać się zawartości alfakwasów przy każdym chmielu w tym sklepie. Pisze tylko, że dokładna zawartość jest podana na opakowaniu, którego nie ma na stronie. Ktoś pomoże? W tym przypadku jedyną opcją pozostaje kontakt ze sklepem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 @kamilg20 nie wszystkie - poza BA choćby Marxam i Alepiwo, a np. dla Marynki 2015 to widzę zakresy 6,5-10,5% rozrzut pomiędzy poszczególnymi sklepami. Stan faktyczny będzie jeszcze inny. Jak ktoś tu myśli, że uceluje z dokładnością 5IBU to gratuluję naiwności. Po prostu nie ma w tym wypadku czegoś takiego jak klarowne parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 @kamilg20 nie wszystkie - poza BA choćby Marxam i Alepiwo, a np. dla Marynki 2015 to widzę zakresy 6,5-10,5% rozrzut pomiędzy poszczególnymi sklepami. Stan faktyczny będzie jeszcze inny. Jak ktoś tu myśli, że uceluje z dokładnością 5IBU to gratuluję naiwności. Po prostu nie ma w tym wypadku czegoś takiego jak klarowne parametry. Alepiwo nie podaje? W znaczącej większości podaje. Często korzystam z tego sklepu. Jest sposób, który zwiększy dokładność IBU w piwie. Przy mniej goryczkowych piwach trzeba użyć chmielu o mniejszej zawartości ak. Oczywiście wiem, że nie trafię idealnie, ale mam pewność, że nie będzie 25 IBU zamiast 18, a to już różnica jest np. w grodziskim. Może i jestem naiwny, ale wierzę, że to co pisze na opakowaniu jest mniej więcej zgodne z prawdą. Na podstawie własnych uwarzonych warek nie mam powodu żeby w to wątpić. GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Żeby wiedzieś jakie jest ibu piwo dajecie do laboratorium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Oczywiście że nikt nie daje do labo. To co poda sklep jest wartością nadaną przez producenta/kontraktowca czyli w wypadku odbioru przeze mnie jako detalistę wartością "z dupy". Przepraszam ale takie realia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Żeby wiedzieś jakie jest ibu piwo dajecie do laboratorium? Nie. Tu nie chodzi nawet o wartość IBU! Chodzi o odczucie goryczki w konkretnym piwie. Jak chmielę dwunastkę na 30 IBU wg. kalkulatora i tego, co podaje producent to wiem, że będę miał taką i taką goryczkę. Nie obchodzi mnie, że w rzeczywistości to będzie 25 czy 35 czy 40 IBU. Dla mnie najważniejsze są odczucia organoleptyczne a nie cyferki z ewentualnych testów labolatoryjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Żeby wiedzieś jakie jest ibu piwo dajecie do laboratorium? Nie. Tu nie chodzi nawet o wartość IBU! Chodzi o odczucie goryczki w konkretnym piwie. Jak chmielę dwunastkę na 30 IBU wg. kalkulatora i tego, co podaje producent to wiem, że będę miał taką i taką goryczkę. Nie obchodzi mnie, że w rzeczywistości to będzie 25 czy 35 czy 40 IBU. Dla mnie najważniejsze są odczucia organoleptyczne a nie cyferki z ewentualnych testów labolatoryjnych. Wklepując te same dane w różnych kalkulatorach otrzymujemy różne IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Żeby wiedzieś jakie jest ibu piwo dajecie do laboratorium? Nie. Tu nie chodzi nawet o wartość IBU! Chodzi o odczucie goryczki w konkretnym piwie. Jak chmielę dwunastkę na 30 IBU wg. kalkulatora i tego, co podaje producent to wiem, że będę miał taką i taką goryczkę. Nie obchodzi mnie, że w rzeczywistości to będzie 25 czy 35 czy 40 IBU. Dla mnie najważniejsze są odczucia organoleptyczne a nie cyferki z ewentualnych testów labolatoryjnych. Wklepując te same dane w różnych kalkulatorach otrzymujemy różne IBU No właśnie. Dlatego ja używam tylko jednego kalkulatora i nie mam problemu z odpowiednim poziomem goryczki. Może dużo nie uwarzyłem, ale po kilkunastu warkach mam tak jakby wyskalowany ten kalkulator do swoich doświadczeń. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) I znowu zonk! Browamator wciąż ma przerwę świąteczną. Nic nie można zamówić. Pierwszy raz chcę coś u nich kupić i chyba ostatni. Wysłałem do nich maila z pytaniem, czy to jakieś problemy ze stroną, czy obchodzą święta według kalendarza juliańskiego. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Przerwę mieli mieć chyba do 9.01 więc pewnie od jutra się odblokują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Przerwę mieli mieć chyba do 9.01 więc pewnie od jutra się odblokują. No to nieźle pobalowali Ale wciąż obstaję przy teorii, że obchodzili święta dwa razy Niemniej nie wyobrażam sobie zamykania biznesu na ponad dwa tygodnie z powodu świąt. Dodatkowo gdy chciałem złożyć zamówienie to na dole strony miałem info "przerwa do 6 stycznia", a u góry "przerwa do 9 stycznia". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Też zauważyłem tę rozbieżność. Poza tym do 9.01 można potraktować włącznie lub nie. Na Twoim miejscu też byłbym poirytowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zamknęli na ile chcieli i podali informacje więc dlaczego ten bul dopy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Zamknęli na ile chcieli i podali informacje więc dlaczego ten bul dopy Najpierw było podane, że do 6. Więc sobie człowiek wcześniej ułożył kalendarz warzenia. Praca, studia, obowiązki... Wyliczone co do dnia. Nagle się okazuje, że do 9. Dlaczego? Nie wiem. Nie rozumiem do końca tej koncepcji. No chyba, że przez długi weekend pili, a w poniedziałek trzeźwieli. Gdybym miał poważną firmę, której prosperowanie zależy od opinii i zadowolenia klientów to nigdy bym sobie na takie laby nie pozwolił. I oczywiście mieli prawo, ale postaw się w mojej sytuacji. Dobrze, że poczciwy TB z Wrocławia działał już od 2 stycznia i mam w zapasie surowce na inne piwo. Przynajmniej nie przerwę cyklu warzenia, a Witbiera sobie przełożę na za 2 tygodnie. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 6 był w piatek, więc jeżeli ktos chce żeby pracowali w weekend to jest jakiś dziwny. Dla młodszych piwowarów śpieszę z wyjaśnieniem. Browamator jest nieczynny w tym okresie od lat. Wzięło to się stąd, że w Bawarii tez w tym czasie mają ferie i nic nie idzie załatwić. Bawaria to katolicki land. I tak już zostało. W Bestmalzu też nic nie kupicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Zamknęli na ile chcieli i podali informacje więc dlaczego ten bul dopy Najpierw było podane, że do 6. Więc sobie człowiek wcześniej ułożył kalendarz warzenia. Praca, studia, obowiązki... Wyliczone co do dnia. Nagle się okazuje, że do 9. Dlaczego? Nie wiem. Nie rozumiem do końca tej koncepcji. No chyba, że przez długi weekend pili, a w poniedziałek trzeźwieli. Gdybym miał poważną firmę, której prosperowanie zależy od opinii i zadowolenia klientów to nigdy bym sobie na takie laby nie pozwolił. I oczywiście mieli prawo, ale postaw się w mojej sytuacji. Dobrze, że poczciwy TB z Wrocławia działał już od 2 stycznia i mam w zapasie surowce na inne piwo. Przynajmniej nie przerwę cyklu warzenia, a Witbiera sobie przełożę na za 2 tygodnie. Nie wiem po co ta irytacja. Każdy prowadzi działalność we własnym imieniu i na własną odpowiedzialność - mieli ochotę, to zamknęli, nie pasuje idę do konkurencji i po jabłkach. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się