qvrz Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Z góry przepraszam ze pewnie kolejny temat z podobnym pytaniem, ale kto pyta nie błądzi . Mam zamiar uwarzyć APA, składniki poniżej. Warka 20l Słody: Karmelowy jasny 0,25kg Pale Ale 5kg Chmiele: Enigma 50g Mosaic 50g Citra 50g Drożdże: Safale S-04 Planowałem zacieranie przez godzinę w ok. 66°C, jednak nie wiem jak nachmielić piwo, i tutaj prosiłbym o pomoc/propozycje. Chciałbym osiągnąć ok 40 IBU(krótka, wyczuwalna, lecz nie kopiąca po twarzy), i wydobyć jak najwięcej 'tropikalnego' aromatu z chmieli. Jak rozplanować chmielenie? Chmielić całością w garze czy zostawić część chmielu i wrzucić na zimno? Nie posiadam chłodnicy, więc chłodzenie odbędzie się w wannie z zimną wodą. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Cześć. 25 g Citra - 60 minut 20 g Mosaic - 10 minut 20 g Enigma - 0 minut Na cichą 25 g Citra, 30 Mosaic, 30 Enigma. Około 40 IBU, aromat też jaki taki będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Ogarnij BREWNESS: http://brewness.com/pl bardzo pomocny program w podstawowej wersji na free Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 i zmień s-04 na us-05 będą lepsza do APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qvrz Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Drożdże będą US-05, wkradła się pomyłeczka w 1 poście . Dziękuję wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Pinta pokazała swoim Vermont IPA, ze na S-04 też można zrobić świetnie IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Ja osobiście chmielenia APA zacząłbym od 30 minuty może schodzi więcej chmielu ale efekty są na prawdę niesamowite, ostatnio przy połączeniu Mosaic i Amarillo goryczka jest tylko w tle a cały smak i aromat ananasow, marakui wręcz powalający, a odpowiednie IBU łatwo sobie wyliczyć polecam PPPP do pobrania na forum, śmiga nawet w excelu na telefonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się