Jump to content

APA Chmielenie+kilka pytań.


qvrz

Recommended Posts

Z góry przepraszam ze pewnie kolejny temat z podobnym pytaniem, ale kto pyta nie błądzi :). Mam zamiar uwarzyć APA, składniki poniżej.

 

Warka 20l

 

Słody:

Karmelowy jasny 0,25kg

Pale Ale 5kg

 

Chmiele:

Enigma 50g

Mosaic 50g

Citra 50g

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Planowałem zacieranie przez godzinę w ok. 66°C, jednak nie wiem jak nachmielić piwo, i tutaj prosiłbym o pomoc/propozycje. Chciałbym osiągnąć ok 40 IBU(krótka, wyczuwalna, lecz nie kopiąca po twarzy), i wydobyć jak najwięcej 'tropikalnego' aromatu z chmieli. Jak rozplanować chmielenie? Chmielić całością w garze czy zostawić część chmielu i wrzucić na zimno? Nie posiadam chłodnicy, więc chłodzenie odbędzie się w wannie z zimną wodą. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

 

25 g Citra - 60 minut

20 g Mosaic - 10 minut

20 g Enigma - 0 minut

 

Na cichą 25 g Citra, 30 Mosaic, 30 Enigma. 

 

Około 40 IBU, aromat też jaki taki będzie. 

Link to comment
Share on other sites

Ja osobiście chmielenia APA zacząłbym od 30 minuty może schodzi więcej chmielu ale efekty są na prawdę niesamowite, ostatnio przy połączeniu Mosaic i Amarillo goryczka jest tylko w tle a cały smak i aromat ananasow, marakui wręcz powalający, a odpowiednie IBU łatwo sobie wyliczyć polecam PPPP do pobrania na forum, śmiga nawet w excelu na telefonie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.