qvrz Posted January 4, 2017 Share Posted January 4, 2017 Z góry przepraszam ze pewnie kolejny temat z podobnym pytaniem, ale kto pyta nie błądzi . Mam zamiar uwarzyć APA, składniki poniżej. Warka 20l Słody: Karmelowy jasny 0,25kg Pale Ale 5kg Chmiele: Enigma 50g Mosaic 50g Citra 50g Drożdże: Safale S-04 Planowałem zacieranie przez godzinę w ok. 66°C, jednak nie wiem jak nachmielić piwo, i tutaj prosiłbym o pomoc/propozycje. Chciałbym osiągnąć ok 40 IBU(krótka, wyczuwalna, lecz nie kopiąca po twarzy), i wydobyć jak najwięcej 'tropikalnego' aromatu z chmieli. Jak rozplanować chmielenie? Chmielić całością w garze czy zostawić część chmielu i wrzucić na zimno? Nie posiadam chłodnicy, więc chłodzenie odbędzie się w wannie z zimną wodą. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted January 4, 2017 Share Posted January 4, 2017 Cześć. 25 g Citra - 60 minut 20 g Mosaic - 10 minut 20 g Enigma - 0 minut Na cichą 25 g Citra, 30 Mosaic, 30 Enigma. Około 40 IBU, aromat też jaki taki będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted January 4, 2017 Share Posted January 4, 2017 Ogarnij BREWNESS: http://brewness.com/pl bardzo pomocny program w podstawowej wersji na free Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 i zmień s-04 na us-05 będą lepsza do APA Link to comment Share on other sites More sharing options...
qvrz Posted January 5, 2017 Author Share Posted January 5, 2017 Drożdże będą US-05, wkradła się pomyłeczka w 1 poście . Dziękuję wszystkim za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hopek Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Pinta pokazała swoim Vermont IPA, ze na S-04 też można zrobić świetnie IPA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrzab93 Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Ja osobiście chmielenia APA zacząłbym od 30 minuty może schodzi więcej chmielu ale efekty są na prawdę niesamowite, ostatnio przy połączeniu Mosaic i Amarillo goryczka jest tylko w tle a cały smak i aromat ananasow, marakui wręcz powalający, a odpowiednie IBU łatwo sobie wyliczyć polecam PPPP do pobrania na forum, śmiga nawet w excelu na telefonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now