Saladyn Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Witam niepokoi mnie kolor gestwy po Szwarzbierze, od zebrania jakiś tydzień temu, ma ciemy kolor pomimo przemywania( zdj) Czy można ją użyć do kolejnego piwa ( trzeciego na tych drożdżach-Wyeast bavarian lager ) czy pozdychały i sa do wyrzucenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Pomijając żywotność czy nie drożdży, bo się nie znam - mnie gęstwa z Black IPA mocno zaciemniła Full Aroma Hops na czystym pilzneńskim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadi Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Gęstwa z ciemnego piwa będzie ciemna. Generalnie jeśli chodzi o użycie gęstwy to używa się jej, idąc w kolejnych generacjach: - od piw jasnych do piw ciemnych - od piw o niskim Blg do piw o większym Blg Idąc w odwrotnym kierunku trzeba sie liczyć z pewnymi niepożądanymi efektami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Gęstwa z ciemnego piwa będzie ciemna. Generalnie jeśli chodzi o użycie gęstwy to używa się jej, idąc w kolejnych generacjach: - od piw jasnych do piw ciemnych - od piw o niskim Blg do piw o większym Blg Idąc w odwrotnym kierunku trzeba sie liczyć z pewnymi niepożądanymi efektami. Tak jak kolega napisał, też stosuje tą zasadę i zawsze planuje tak aby najmocniejsze i najciemniejsze były na końcu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 (edited) Ja z kolei uważam, że to jest urban legend z tymi jasnymi do ciemnych. Nigdy ani sam przez to nie miałem problemów ani nie słyszałem, żeby ktoś inny miał. A na zdjęciu gęstwa jak gęstwa. Jak pachnie dobrze to używaj. Edited January 5, 2017 by Oskaliber dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 A na zdjęciu gęstwa jak gęstwa. Jak pachnie dobrze to używaj. Dodalbym tylko, ze zabawa w przemywanie gestwy to strata czasu (Jak dla mnie). nieumiejetnie zrobione moze bardziej zaszkodzic niz uzycie nieprzemytej gestwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Pomijając żywotność czy nie drożdży, bo się nie znam - mnie gęstwa z Black IPA mocno zaciemniła Full Aroma Hops na czystym pilzneńskim. To chyba dałeś jej ciut za dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted January 5, 2017 Share Posted January 5, 2017 Ja z kolei uważam, że to jest urban legend z tymi jasnymi do ciemnych. Nigdy ani sam przez to nie miałem problemów ani nie słyszałem, żeby ktoś inny miał. A na zdjęciu gęstwa jak gęstwa. Jak pachnie dobrze to używaj. No dokladnie Z samej gestwy koloru nie bedzie za bardzo - kolor moze natomiast z piwa nad gestwa. Przemywania nie stosuje wiec nie umiem poprzec zadnej tezy doswiadczeniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts