CraftMat Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Więc jest tak: Robiłem Fruit Ale i dodałem owoce na 60 minut gotowania. Czyli zrobił się kompocik w brzeczce. Dolałem wody do uzyskania porządanego BLG i teraz moje pytanie: Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandragorasc Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Więc jest tak: Robiłem Fruit Ale i dodałem owoce na 60 minut gotowania. Czyli zrobił się kompocik w brzeczce. Dolałem wody do uzyskania porządanego BLG i teraz moje pytanie: Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu?Będzie więcej alkoholu bo drożdże zjedzą fruktoze z owoców :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Więc jest tak: Robiłem Fruit Ale i dodałem owoce na 60 minut gotowania. Czyli zrobił się kompocik w brzeczce. Dolałem wody do uzyskania porządanego BLG i teraz moje pytanie: Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu?Będzie więcej alkoholu bo drożdże zjedzą fruktoze z owoców :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Ok...no własnie też tak uważam. Ale Skoro BLG sprawdziłem zaraz po przelaniu do fermentora i wartość BLG była przecież już razem z sokiem i po rozcieńczeniu z wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu? Pytanie nie jest sprecyzowane, więcej niż co/kiedy? Tak na poważnie, to ilość alkoholu zależy od blg początkowego i końcowego, a nie czy wrzucisz tam owoce. Pytanie z tematu jest już sensowniejszy i to zależy od tego jakie jest blg soku a jakie blg brzeczki i w zależności od tego może podnieść ekstrakt, może obniżyć albo go nie zmienić. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 jak by było np. 12 blg i dał byś owoce to by podbiło, ale jak masz już "produkt finalny" zmierzony i jest np.12 to co niby ma się zmienić ? cukry raczej same się nie namnożą CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Dobra, precyzyjniej: Po ugotowaniu brzeczki z owocami, przelaniu jej do fermentora i dolaniu wody-pomiar: 11,5 blg. Czyli alkohol liczyć normalnie wg wzoru i nic tam wiecej alku się nie ma prawa wziąć? Bo przecież pomiar był robiony już po ugotowaniu owoców itd Chyba właśnie rozumiem to co napisał Gawon. Czyli nic wiecej Edytowane 5 Stycznia 2017 przez CraftMat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Tak, normalnie liczysz. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez kantor CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Dzięki Chłopaki! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonDamiano Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 Oczywiście warunek jest taki że owoce dostarczyły tylko fermentowalne cukry. Czy tak jest to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi