Jump to content

Sok z owoców w piwie. podbija BLG czy nie?


CraftMat

Recommended Posts

Więc jest tak: Robiłem Fruit Ale i dodałem owoce na 60 minut gotowania. Czyli zrobił się kompocik w brzeczce. Dolałem wody do uzyskania porządanego BLG i teraz moje pytanie: Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu?

Link to comment
Share on other sites

Więc jest tak: Robiłem Fruit Ale i dodałem owoce na 60 minut gotowania. Czyli zrobił się kompocik w brzeczce. Dolałem wody do uzyskania porządanego BLG i teraz moje pytanie: Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu?

Będzie więcej alkoholu bo drożdże zjedzą fruktoze z owoców :-)

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

Więc jest tak: Robiłem Fruit Ale i dodałem owoce na 60 minut gotowania. Czyli zrobił się kompocik w brzeczce. Dolałem wody do uzyskania porządanego BLG i teraz moje pytanie: Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu?

Będzie więcej alkoholu bo drożdże zjedzą fruktoze z owoców :-)

 

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

 

Ok...no własnie też tak uważam. Ale Skoro BLG sprawdziłem zaraz po przelaniu do fermentora i wartość BLG była przecież już razem z sokiem i po rozcieńczeniu z wodą?

Link to comment
Share on other sites

Czy ze względu na sok z owoców drożdże mogły naprodukować więcej alkoholu?

Pytanie nie jest sprecyzowane, więcej niż co/kiedy?  ;)

 

Tak na poważnie, to ilość alkoholu zależy od blg początkowego i końcowego, a nie czy wrzucisz tam owoce.

 

Pytanie z tematu jest już sensowniejszy i to zależy od tego jakie jest blg soku a jakie blg brzeczki i w zależności od tego może podnieść ekstrakt, może obniżyć albo go nie zmienić.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Dobra, precyzyjniej: Po ugotowaniu brzeczki z owocami, przelaniu jej do fermentora i dolaniu wody-pomiar: 11,5 blg. Czyli alkohol liczyć normalnie wg wzoru i nic tam wiecej alku się nie ma prawa wziąć? Bo przecież pomiar był robiony już po ugotowaniu owoców itd

 

 

Chyba właśnie rozumiem to co napisał Gawon. Czyli nic wiecej

Edited by CraftMat
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.