Radek.M Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Cześć, chciałbym abyscie sprawdzili i ocenili mój pomysł receptury Fesa. W zamysle ma byc bardziej czekoladowy i palony. docelowa wielkość warki 24l gotowanie 90min blg 16,7 ibu około 66 Słody: Pale Ale 3 kg Monachijski 2 kg Czekoladowy 1200 1,2 kg Karmelowy 600 0,5 kg Pilzneński 1 kg Prażona Przecina 0,5 kg Jęczmień Palony 0,1 kg Chmielenie: Citra 30 g 60 min Chinook 30 g 30 min Amarillo 40 g 5 nim Dzięki z góry za pomoc i ocenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Cześć, Za dużo słodów palonych. 1,2 kg czekoladowego 1200 to Ci wniesie popielniczkę. Zmniejsz do 0,3-0,4 kg, jęczmień palony - 0,2-0,3 kg i jak chcesz mieć czekoladę to możesz użyć Carafa II specjal. Ale też nie więcej niż 0,3 kg. Pszenice prażoną bym wywalił. Ogólnie nie przekraczaj 15 % zasypu ciemnych (palonych, czekoladowych +600 EBC) słodów. Co do chmielenia to zrobiłbyś American Stout... Pytanie, czy chcesz mieć aromaty owocowe i cytrusowe w tym piwie? Jeśli tak to dodaj te chmiele. Jeśli nie to daj na goryczkę z 50 g Marynki i ewentualnie na ostatnie 10 minut z 20-40 g Lubelskiego czy czegoś szlachetnego. Jak miałbym przerobić tą recepturę (słody) to zrobiłbym tak: 3-4 kg (zależy jaką masz wydajność, u mnie na 16,7 blg wychodzi 3,7kg) Pale Ale 2 kg Monacha 1 kg Pilz 0,3 kg Czekolada 1200 0,2 kg Palony 0,2 kg Carafa II Specjal Opcjonalnie 0,2 kg karmel 600. A chmielenie jak wyżej... Drożdże S-04, najlepiej dobra gęstwa i do dzieła PS. Aż mi ochoty na FESa narobiłeś Chyba zmienię plany i uwarzę na dniach ; P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Cześć, Za dużo słodów palonych. 1,2 kg czekoladowego 1200 to Ci wniesie popielniczkę. Zmniejsz do 0,3-0,4 kg, jęczmień palony - 0,2-0,3 kg i jak chcesz mieć czekoladę to możesz użyć Carafa II specjal. Ale też nie więcej niż 0,3 kg. Pszenice prażoną bym wywalił. Ogólnie nie przekraczaj 15 % zasypu ciemnych (palonych, czekoladowych +600 EBC) słodów. Co do chmielenia to zrobiłbyś American Stout... Pytanie, czy chcesz mieć aromaty owocowe i cytrusowe w tym piwie? Jeśli tak to dodaj te chmiele. Jeśli nie to daj na goryczkę z 50 g Marynki i ewentualnie na ostatnie 10 minut z 20-40 g Lubelskiego czy czegoś szlachetnego. Jak miałbym przerobić tą recepturę (słody) to zrobiłbym tak: 3-4 kg (zależy jaką masz wydajność, u mnie na 16,7 blg wychodzi 3,7kg) Pale Ale 2 kg Monacha 1 kg Pilz 0,3 kg Czekolada 1200 0,2 kg Palony 0,2 kg Carafa II Specjal Opcjonalnie 0,2 kg karmel 600. A chmielenie jak wyżej... Drożdże S-04, najlepiej dobra gęstwa i do dzieła PS. Aż mi ochoty na FESa narobiłeś Chyba zmienię plany i uwarzę na dniach ; P dzięki za radę. Co do chmielenia to przemyślę to, natomiast z twojego zasypu przy 24 l wychodzi mi 14,2 blg ale zawsze mogę○ zmniejszyć warkę. Mam jeszcze jedno pytanie ile leżakować po rozlaniu do butelek (myślałem 3 miesiące) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 przy 24 l wychodzi mi 14,2 blg ale zawsze mogę○ zmniejszyć warkę. Mam jeszcze jedno pytanie ile leżakować po rozlaniu do butelek (myślałem 3 miesiące) Możesz też proporcjonalnie zwiększyć udział słodów w zasypie, albo sypnąc z 4 kg, czy nawet lekko ponad słodu Pale ale. Mocno odczuwalnej różnicy Ci to nie zrobi. Leżakowanie 3 miesiące to w sam raz. Ale miesiąc to minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Drożdże S-04, najlepiej dobra gęstwa i do dzieła miał bym pytanie czy zamiast s-04 mogę użyć Danstar - Nottingham (akurat takie mam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Możesz. DN dają czysty profil w niższych temp. w sumie też ogólnie dają czystsze piwa niż 04 i są bardziej żarłoczne. Tak więc z tymi drożdżami można zacierać na bardziej słodko. FES jednak musi mieć trochę ciała moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Możesz. DN dają czysty profil w niższych temp. w sumie też ogólnie dają czystsze piwa niż 04 i są bardziej żarłoczne. Tak więc z tymi drożdżami można zacierać na bardziej słodko. FES jednak musi mieć trochę ciała moim zdaniem. Też jestem zdania że FES powinien mieć ciała nawet więcej co do zacierania planowałem 67C na godzinę 72C 10 min potem 78C wygrzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się