Jump to content

Pierwszy RIS


Recommended Posts

Witam

 

Proszę o zweryfikowanie tego przepisu:

 

Strzegom Pale Ale 4.5 kg 52.3%

Ziarno Strzegom Monachijski typ II 2 kg 23.3%

Ziarno Strzegom Pszeniczny 1 kg 11.6%

Ziarno Jęczmień palony 0.4 kg 4.7%

Ziarno Strzegom Karmel 300 0.3 kg 3.5%

Ziarno Strzegom Karmel 600 0.2 kg 2.3%

Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.2 kg 2.3%  

 

Suma: 8.6 kg

 

Zacieranie 90min w 64°C

Mash out 76°C

 

Chmiel:

Marynka 50 g 90 min

Saaz 20g 30 min

 

2 Saszetki US-05, uwodnione z łyżeczką glukozy.

 

Z dodatków - 25gram płatków średnio opiekanych, macerowanych 3-4 tygodnie w bourbonie.

 

 

Mam twardość wody na poziomie 4 stopni, tak więc zastanawiam się nad dodaniem gipsu piwowarskiego.

Chciałem od razu zacierać całość zasypu. No chyba, że lepiej będzie dodać je np w 60minucie?

 

 

Celuję w jakieś 17 litrów, 24 BLG, wysładzać chcę do 22 BLG, z reszty zrobię sobie Stouta.

Gotowanie 90min.

 

 

Proszę o konstruktywną krytykę :D

Edited by Revolut
Link to comment
Share on other sites

Cześć, 

 

Zasyp wygląda dobrze. Zacieranie, chmielenie też OK. 

Drożdże - niby 2 paczki sucharów powinny to uciągnąć, ale proponuję gęstwę. Będzie wydajniej i lepiej. 

 

Jak się zdecydujesz jednak na suchary to:

Nie uwadniaj drożdży z glukozą. Ponoć się przyzwyczajają do jedzenia cukrów prostych i potem jest problem z dożarciem cukrów bardziej złożonych. Na ile to prawda - nie wiem, ale ja się posłuchałem. 

 

Gipsu bym nie dodawał. Dość miękka woda uwypukli smaki słodowe, co w RISie będzie fajne. 

 

Zostaje mi życzyć Ci powodzenia w warzeniu mocarza :) 

Link to comment
Share on other sites

Nie mam niestety żadnej gęstwy pod ręką, więc skazany jestem na suchary.

 

Najpierw chciałem wrzucić cały słód na raz, ale teraz zastanawiam się, czy nie wrzucić ciemnych na ostatnie 30min zacierania.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem, czy robiłeś już kiedyś piwo o takim zakładanym blg, ale jeśli nie to przyjmij moją radę. Nie zacieraj w standardowej ilości wody, tylko na gęsto, inaczej za nic nie uzyskasz takiej gęstości, chyba że po kilku godzinnym gotowaniu. Popełniłem ten błąd za pierwszym razem, dlatego ostrzegam ;)

Jeśli chodzi o płatki to ilość wydaje się odpowiednia jeśli chcesz uzyskać dość subtelny aromat.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.