Skocz do zawartości

Pierwszy RIS


Revolut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Proszę o zweryfikowanie tego przepisu:

 

Strzegom Pale Ale 4.5 kg 52.3%

Ziarno Strzegom Monachijski typ II 2 kg 23.3%

Ziarno Strzegom Pszeniczny 1 kg 11.6%

Ziarno Jęczmień palony 0.4 kg 4.7%

Ziarno Strzegom Karmel 300 0.3 kg 3.5%

Ziarno Strzegom Karmel 600 0.2 kg 2.3%

Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.2 kg 2.3%  

 

Suma: 8.6 kg

 

Zacieranie 90min w 64°C

Mash out 76°C

 

Chmiel:

Marynka 50 g 90 min

Saaz 20g 30 min

 

2 Saszetki US-05, uwodnione z łyżeczką glukozy.

 

Z dodatków - 25gram płatków średnio opiekanych, macerowanych 3-4 tygodnie w bourbonie.

 

 

Mam twardość wody na poziomie 4 stopni, tak więc zastanawiam się nad dodaniem gipsu piwowarskiego.

Chciałem od razu zacierać całość zasypu. No chyba, że lepiej będzie dodać je np w 60minucie?

 

 

Celuję w jakieś 17 litrów, 24 BLG, wysładzać chcę do 22 BLG, z reszty zrobię sobie Stouta.

Gotowanie 90min.

 

 

Proszę o konstruktywną krytykę :D

Edytowane przez Revolut
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, 

 

Zasyp wygląda dobrze. Zacieranie, chmielenie też OK. 

Drożdże - niby 2 paczki sucharów powinny to uciągnąć, ale proponuję gęstwę. Będzie wydajniej i lepiej. 

 

Jak się zdecydujesz jednak na suchary to:

Nie uwadniaj drożdży z glukozą. Ponoć się przyzwyczajają do jedzenia cukrów prostych i potem jest problem z dożarciem cukrów bardziej złożonych. Na ile to prawda - nie wiem, ale ja się posłuchałem. 

 

Gipsu bym nie dodawał. Dość miękka woda uwypukli smaki słodowe, co w RISie będzie fajne. 

 

Zostaje mi życzyć Ci powodzenia w warzeniu mocarza :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy robiłeś już kiedyś piwo o takim zakładanym blg, ale jeśli nie to przyjmij moją radę. Nie zacieraj w standardowej ilości wody, tylko na gęsto, inaczej za nic nie uzyskasz takiej gęstości, chyba że po kilku godzinnym gotowaniu. Popełniłem ten błąd za pierwszym razem, dlatego ostrzegam ;)

Jeśli chodzi o płatki to ilość wydaje się odpowiednia jeśli chcesz uzyskać dość subtelny aromat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.