kamilg20 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Chodziło mi o to że czasem ktoś pisze że chmiel nie był tak dobry jak we wcześniejszym zakupie. To moje 3 piwo więc tak eksperymentuje. Bardziej mnie martwi przefiltrowanie tego. Ale dam radę Trawiastość w smaku była czy w zapachu? W smaku. Bardzo wyraźna. Użyłem wtedy ok. 160g na 24 litry. Teraz nie daję więcej jak 100 i jest na prawdę b. dobrze. Aromat trzyma się bardzo długo i jest intensywny dlatego nie widzę sensu ryzykować i walić aż 200 Aromat czy jakość chmielu różni się przede wszystkim w zależności od rocznika. Ale wpływ na to ma również jego przechowywanie. Dorzucę tu jeszcze ciekawe info odnośnie chmielenia. Jeśli nie czytałeś, to warto. http://www.piwo.org/topic/4318-tlumaczenie-z-byo-na-temat-chmielenia-na-zimno/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Dałem dziś 50g łącznie chinooka na gotowanie i zapach jest już wyczuwalny. Nie tak jak w tych 2 piwach wcześniej. Chyba dam na cichą mniej. Mam 3 tygodnie czasu na zastanowienie i poczytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się