Jump to content

Pomoc w doborze chmielu.


Recommended Posts

Witam.

Mam w tej chwili 5kg pale ale oraz 0.5kg karmelowego czerwonego 300

Chmiele jakie mam to: target 50g oraz northdown 50g

Chciałbym nie przesadzić z goryczką jak w mojej pierwszej warce. Czy chmielenie takie to dużo:

60min - 10g target

60min - 10g northdown

10min - 10g target

10min - 10g northdown

0min - 20g target

0min - 20g northdown

 

Target - 8% alfakwasów

Northdown - 7.8% alfakwasów

 

Chciałbym mieć 25l piwa. Nie wiem czy mieszczać te chmiele czy zostać przy jednym.

Zacieranie na lenia 72-65C przez 1.0-1.5h

Drożdze us-05.

Link to comment
Share on other sites

Cześć, 

 

Goryczka wyjdzie minimalna, coś około 20 IBU. 

 

Masz zamiar dać te 500 g karmelu 300? Jak tak, to wyjdzie Ci piwo mocno słodowe, orzechowo-karmelowe i wpadające w brąz/bordo. 

PS. Wyszukaj sobie jakiś fajny kalkulator do tworzenia receptur, wszystko będziesz miał podane jak na tacy :) np. brewness czy coś. 

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem dopiero jedno piwo i tam chmiel chyba wyszedło 150 ibu w ipie. Nigdy takiej goryczki nie piłem. Plusem jest to że jest tak nie pijalne przez to że zostanie na długo. Bez ciastka do piwa nie podchodzę.

Teraz nie chce przesadzić z goryczką.

Nawet nie wiem czy bawić się tymi chmielami na raz czy wykorzystać jeden.

Jeśli by miała wyjść z tego goryczka w okolicy 40IBU to jak to zmienić. Na 60min dać po 20g?

Edited by INTseed
Link to comment
Share on other sites

Faktycznie 150 IBU (O ile się da wykręcić taki poziom) to wykręca mordkę przy lżejszym piwie ;) 

 

No tak, daj po 20 g obu chmieli i będzie mniej więcej 2 razy bardziej gorzkie. Planujesz uwarzyć jakiś konkretny styl? 

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem dopiero jedno piwo i tam chmiel chyba wyszedło 150 ibu w ipie. Nigdy takiej goryczki nie piłem. Plusem jest to że jest tak nie pijalne przez to że zostanie na długo. Bez ciastka do piwa nie podchodzę.

Teraz nie chce przesadzić z goryczką.

Nawet nie wiem czy bawić się tymi chmielami na raz czy wykorzystać jeden.

Jeśli by miała wyjść z tego goryczka w okolicy 40IBU to jak to zmienić. Na 60min dać po 20g?

 

A weź to wklep w kalkulator...

http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

 

Ja bym pomieszał te chmiele czyli użył obu...

Link to comment
Share on other sites

Chce aby było pijalne. Chyba przy tych słodach to żaden styl.

Karmelowy chce dać bo sobie wymyśliłem że będzie słodsze. Pewnie drożdze alkohol z tego zrobią.

Co znaczy w tym kalkulatorze boil size oraz batch size?

Edited by INTseed
Link to comment
Share on other sites

Dobrze rozumiesz.

 

Daj stosunek 3:1 i wysładzaj do zakładanej objętości, jeżeli nie planujesz konkretnego blg

 

No i polece Ci Beersmith 2 albo brewness.com, bardzo fajne programy dla piwowarów, co prawda potrzeba chwile żeby je ogarnąć na początku ale później nie podejdziesz do warzenia bez tego programu :)

Link to comment
Share on other sites

Mam plik w exelu.

Czyli co. 16.5l ze słodami. A później wysładzam 14l? Ilość piwa końcowwgo zmieniłem na 20l

Według kalkulatora mam podnieść te 16.5l do temp. 75% i wsypać słód. Temperatura ma spaść do 68C.

Jeszcze pytanie o chmiele. Nie za dużo?

Czy to dobrze wpisałem:

39ccf6446310c7ee1df08af14b486cc3.jpg

Edited by INTseed
Link to comment
Share on other sites

 

 

Karmelowy chce dać bo sobie wymyśliłem że będzie słodsze.Pewnie drożdze alkohol z tego zrobią.

karmelowy jest od koloru nie od słodyczy ;)

 

jak chmieliłeś pierwszą warkę i jakie Blg miała ?

Link to comment
Share on other sites

Nie widzę na ile dany chmiel chcesz wrzucić więc nic Ci nie pomogę z tym :) Jeżeli trzymasz słód w cieple(np w kuchni 22 stopnie) to wystarczy, że wodę zagrzejesz do 70-71 stopni, jeżeli chcesz zacierać od 68 stopni. 

 

Wrzuć to co masz i chmie jakie masz do brewness.com i będziesz wszystko wiedział. IMO najprostszy program na początek.

Link to comment
Share on other sites

Była to ipa chmieliłem według instrukcji. Jednak tak się zastanawiam czy nie dłużej chmiel był niż te 60min. Nie pamiętam. Wyszło bardzo goryczkowe. Piłem ostatnio takie na etykiecie napisali 120IBU Moje ma w smaku więcej. Ale ciekawe jest to że wczoraj kosztowałem drożdze z dna butelki i tam jakby ta goryczka jest intensywniejsza. Możliwe że za wcześnie je kosztowałem ;) No i jeszcze ciekawoska. Jak niose butelke z piwnicy, jest klarowne, a po wyciągnięciu z lodówki jakby mniej widać przez tą butelkę. W banie też daje za bardzo ;(

No nic jutro drugie. Oby lepiej wyszło.

 

Tak się zastanawiam czy goryczka mojego pierwszego piwa nie wzięła się dla tego że chmiel filtrowałem przez woreczek muślinowy i piwo stało na balkonie 10h zanim temp. spadła.

Edited by INTseed
Link to comment
Share on other sites

no jak nasypałeś chmielu na aromat na 10-5 czy 0 dużo z dużą ilością AA no to za nim spadła temperatura o te 20-30C to mogła minąć i godzina więc nie ma co się dziwić że taka goryczka wyszła ja w praktyce to on bardziej na 60 niż na 0 był

Link to comment
Share on other sites

Filtrowałem chmiel od razu po gotowaniu. Możliwe że zostało coś tam po filtracji.

Pije właśnie teraz to piwko i jest mniej goryczki, albo się przyzwyczajam ;)

 

Mam ostatnie pytanie.

Czy jest sens dodawać chmiel na zapach i smak pod koniec gotowania jeśli będę trzymał fermentor na balkonie aż się oziębi do tych 18C?

Edited by INTseed
Link to comment
Share on other sites

Wyjdzie z tego ładne ESB. Nie kombinuj, daj 250-500g karmelowego.
Na goryczkę daj Targeta żeby wyszło 40-45IBU, cały Northdown na flameout albo na zimno i narazie.

 

Tak jak tu, tylko podwoić ilości wszystkiego i przeliczyć IBU:

http://www.piwo.org/topic/16321-esb-13blg/
 

karmelowy jest od koloru nie od słodyczy ;)

Co? :polew:

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

Wyjdzie z tego ładne ESB. Nie kombinuj, daj 250-500g karmelowego.

Na goryczkę daj Targeta żeby wyszło 40-45IBU, cały Northdown na flameout albo na zimno i narazie.

 

karmelowy jest od koloru nie od słodyczy ;)

Co? :polew:
Za późno przeczytałem twój wpis.

Dałem targeta 15g i nortthdown 15g na 60min

Na ostatnie 15min dałem po 10, a na 0 po 15g

Wąchając te dwa chmiele to northdown mocniejszy jest. Jednak co z tego wyjdzie zobaczymy ;)

 

Co do tego sypania na aromat. To wydaje mi się że źle chłodzę je. Daje na balkon z rurką i ona bulka. Wtedy pewnie aromaty ulatują u mnie.

Link to comment
Share on other sites

Wyparuje sobie w czasie stygnięcia.

Jeśli całość ma stygnac 4h to pierwsze 20C wystygnie w paręnaście minut. Wątpię aby potem była jakąś duża różnica.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Daje na balkon z rurką i ona bulka. Wtedy pewnie aromaty ulatują u mnie.

Ona bulka, ale jak się przyjrzysz to rurka zassysa powietrze, bo zawartość wiadra stygnie i zmniejsza się jej objętość. Także tą drogą z wiadra nic nie ulatuje.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.