Adrian28 Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 (edited) Witam... W ostatnim czasie oczarowały mnie grodzisze z amerykańskim chmielem (Fafik, Lazy Barry), jako że póki co kupuję gotowe zestawy i nie mam doświadczenia w układaniu receptur, to mam pytanie czy ktoś coś podobnego uwarzył i mógłby podzielić się wrażeniami? Przeszukiwałem forum i nie znalazłem dużo na ten temat. Samo zacieranie, dobór słodów ogarnę, ale najbardziej chodzi mi o samo chmielenie. Jakby co proszę nie krzyczeć ;-) Edited January 8, 2017 by Adrian28 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Chyba jednak nie to pod-forum. W jednym z tematow o piwach wędzonych, Scooby (?) podzielił się swoją receptura na grodziskie z Simcoe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian28 Posted January 8, 2017 Author Share Posted January 8, 2017 Ok, przeszukam dokładniej forum :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wania Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Robiłem Grodziskie 10,5BLG, 25L. Chmieliłem w ten sposób, ale dziś bym zagęścił ostatnie 30 minut i dał więcej małych dawek, żeby więcej aromatu uzyskać. Chmielenie:Simcoe 12,2% - 15g - 60'Simcoe 12,2% - 15g - 20'Simcoe 12,2% - 10g - 0' Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 I jeszcze tutaj było - nie Scoobie ale Jacer: http://www.piwo.org/topic/22275-w%C4%99dzone-ale/ I nie recepturę, tylko wspomniał. My bad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian28 Posted January 8, 2017 Author Share Posted January 8, 2017 Dzięki Panowie za pomoc, każda rada na wagę złota (szczególnie te dobre) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 ja robiłem "normalne" grodziskie i chmieliłem na cichej , citrą i cascade Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian28 Posted January 8, 2017 Author Share Posted January 8, 2017 I jaki efekt dało samo chmielenie na zimno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 u mnie bardzo fajny, smaczne było bardzo dawałem po 50g na 3 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian28 Posted January 8, 2017 Author Share Posted January 8, 2017 Zapewne kupie 50g jakiegoś amerykańskiego chmielu i będę myślał co z nim zrobić. "Ameryka" ma być subtelna, nie dominująca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now