Adrian28 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Witam... W ostatnim czasie oczarowały mnie grodzisze z amerykańskim chmielem (Fafik, Lazy Barry), jako że póki co kupuję gotowe zestawy i nie mam doświadczenia w układaniu receptur, to mam pytanie czy ktoś coś podobnego uwarzył i mógłby podzielić się wrażeniami? Przeszukiwałem forum i nie znalazłem dużo na ten temat. Samo zacieranie, dobór słodów ogarnę, ale najbardziej chodzi mi o samo chmielenie. Jakby co proszę nie krzyczeć ;-) Edytowane 8 Stycznia 2017 przez Adrian28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Chyba jednak nie to pod-forum. W jednym z tematow o piwach wędzonych, Scooby (?) podzielił się swoją receptura na grodziskie z Simcoe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Ok, przeszukam dokładniej forum :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Robiłem Grodziskie 10,5BLG, 25L. Chmieliłem w ten sposób, ale dziś bym zagęścił ostatnie 30 minut i dał więcej małych dawek, żeby więcej aromatu uzyskać. Chmielenie:Simcoe 12,2% - 15g - 60'Simcoe 12,2% - 15g - 20'Simcoe 12,2% - 10g - 0' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 I jeszcze tutaj było - nie Scoobie ale Jacer: http://www.piwo.org/topic/22275-w%C4%99dzone-ale/ I nie recepturę, tylko wspomniał. My bad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Dzięki Panowie za pomoc, każda rada na wagę złota (szczególnie te dobre) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 ja robiłem "normalne" grodziskie i chmieliłem na cichej , citrą i cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 I jaki efekt dało samo chmielenie na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 u mnie bardzo fajny, smaczne było bardzo dawałem po 50g na 3 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zapewne kupie 50g jakiegoś amerykańskiego chmielu i będę myślał co z nim zrobić. "Ameryka" ma być subtelna, nie dominująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się