Marian1990 Posted January 9, 2017 Share Posted January 9, 2017 Witam,Jakiś czas temu pojawił się szczep drożdży FM53 Voss Kveik i mam takie pytanie, czy inne górne style np IPA na nich wychodzą poprawnie oczywiście w temperaturach około 20 stopni? Czy produkują jakieś nieprzyjemne aromaty gdy zada się ich za dużo ? za mało? zestresuje się je?Zastanawiam się też czy można na nich zrobić mocne piwa bez bawienia się np w startery, bo skoro one w 40 stopniach produkują aromaty przyjemne to może i zadanie ich zbyt małej ilości im nie zaszkodzi, ewentualnie naprodukuje tych aromatów owocowych?Pozdrawiam wszystkich;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted June 6, 2017 Share Posted June 6, 2017 Odkopuję temat. Może ktoś, coś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted June 7, 2017 Share Posted June 7, 2017 (edited) Poszukaj na forum. Są dwa topiki o tych drożdżach. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Np http://www.piwo.org/index.php?/topic/22672-Kveik---fermentacja Edited June 7, 2017 by redlum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now