Shamman Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Właśnie robie pierwsze piwko z brewkitu, mam w insztrukcji napisane żeby wrzucić 1 kg cukru. Nie am cukru, kupiłem glukoze (wiem, wiem też źle) więz już nie chce mi się czekać, zrobie z glukozą. Czy glukoza jest tak jak cukier 1:1? Czy powinienem np. wrzucić 0,8 kg glukozy zamiast 1 kg cukru, bo mam wrażenie że coś takiego gdzieś wyczytałem. Proszę o szybką odpowiedz. Edit: Usunąłem drażniące wykrzykniki - Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 No właśnie usunąłem Twój post przypadkowo. Sorki! Nie mniej jednak - po co te wykrzykniki ? 100g sacharozy = 116g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu I po co tyle krzyku... szukajka sie klania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 widzę pewne różnice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 widzę pewne różnice Bo to zależy jaka glukoza. Bezwodna o której pisał ceemte, lub krystaliczna z mojego postu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Bo to zależy jaka glukoza. Bezwodna o której pisał ceemte, lub krystaliczna z mojego postu. A tego nie napisaliście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shamman Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Wykrzykniki, bo mi się woda już gotowała wrzuciłem kilogram glukozy w proszku. Doszucać jeszcze te 160 gram jak już wrzuciłem koncentrat czy sobie darować? Napełniam baniak wodą i na tym naklejanym termometrze zaq cholere się nic nie pokazuje Jak wlewałem to mi trochę kamienia z czajnika wpadło, mam nadzieje że nie zesuje to piwa. Kamień przegotowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 ja bym dodał te resztę glukozy i będziesz mieć odpowiednik 1kg cukru a tak to te 1kg glukozy to tak jak byś dał 862g cukru a kamień z czajnika moim zdaniem nie powinien zaszkodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się