Jump to content

Saison - wariacje na temat

Recommended Posts

Powitać.

Naszła mnie chętka na uwarzenie american saisona. Przeciętnego - jakieś 14 Blg. Chciałbym jednak wykorzystać drożdże i zrobić jeszcze ze dwie warki na saisonowej gęstwie. Mam też pewien pomysł na wersję imperialną 18Blg, ale nie wiem co dalej. Czy coś ciemnego wchodzi w grę? Jakieś ciemne słody? Saisony się z tym nie pogryzą? A może saisonowy odpowiednik black IPA?

o ile nie jestem zwolennikiem dodawania owoców i dziwnych dodatków do piwa, o tyle testowałem raz Saisona z gruszką (browar Bazyliszek) i było wyśmienite. ten owoc naprawdę pasuje do Saisona.

saisona z ciemnymi słodami z kolei totalnie nie czuję. ciężko mi sobie wyobrazić żeby to miało ręce i nogi. wariacje amerykańskie/imperialne za to jak najbardziej. może spróbuj z kwaśną wersją?

Chciałbym jednak wykorzystać drożdże

Jaki szczep planujesz?

Najłatwiej spojrzeć w specyfikacje i zobaczyć co producent sugeruje.

edit: np. Wyeast 3711 French Saison poleca do BDSA, Bier de Garde (a tam jest cała paleta kolorów). WLP 565 566 568 w sumie polecają do wszystkich stylów z Belgii, w tym Dubbla.

Edited by zasada

W grę wchodzi też Grisette. Lżejsza i  jaśniejsza wersja saisona. Robiłem dwa razy, fajne rześkie piwo, raczej na cieplejszy czas. Dobrze też znosi dodatki owoców. Ja właśnie kończę fermentować wersję z gruszką.

Jakie to grisette ma blg? Pytam bo w sieci znalazłem sprzeczne relacje. I tak jak piszesz Wydawało mi się że to rześkie piwo na lato, a gdzieś znalazlem że to ma około 16 blg. Jakie dodatki oprócz gruszki widzisz?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka