elroy Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Bez nerwów chłopaki proponuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Chodzi mi o to' date=' że piwa o większej zawartości alkoholu są wg mnie bardziej odporne na różne wynalazki z powietrza. Ale to tylko moja opinia.[/quote']Szanowny Belzebubie to nie tylko Twoja opinia ale również prawda objawiona Im więcej alkoholu, mniej powietrza, niższa temperatura, mniejsza AW, krótszy czas wystawienia na działanie czynników kontaminogennych tym mniejsze prawdopodbieństwo zakażenia. No to skoro wiadomo, to po co przepłacać ? A tak na poważne to dobrze byłoby, bdyby ktoś mający dostęp do jakiegoś laboratorium żeby zrobić jakis posiew i sprawidzić co to za bakteriozy w kwasach panują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 więc zrobiłem jak pisałem nastawiłem warkę w tem.20°C po dniu zniosłem do 12°C pracowało 11 dni i zlałem na cichą wyniki pomiarów °Blg w normie zlazło do prawie 4°Blg z 14°Blg i o dziwo wziąłem trochę drożdży dolałem wody z glukozą i wsadziłem do lodówki"taki mały eksperyment" i tak stoi 2 dzień drożdże normalnie siadły, woda jest mętna i jest mały kożuch z piany- normalnie dalej trybią zwalniają to widać - jestem ciekaw kiedy staną i będę chciał zrobić jeszcze jedno ,spróbować ususzyć drożdże i potem zobaczyć czy wystartują np: po 1 tygodniu od wysuszenia muszę tylko poszukać jaką metodą to zrobić aby ich nie załatwic a wiec jednak w niższej tem. te drożdże co mam to tylko zwalniają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się