ThatDudeWithTheLongHair Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 (edited) Co myślicie o czymś takim? Jakieś wskazówki co do zacierania? Stout 13Blg - 20l Pale Ale - 4kg Jęczmień Palony - 0,3kg Czekoladowy 1200EBC - 0,3kg Kawowy 500EBC - 0,3kg Target - 30g - 60min Target - 10g - 10min Safale S-04 Płatki dębowe Sherry Oloroso - 30g na chichą Edited January 12, 2017 by ThatDudeWithTheLongHair Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markos227 Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 zmniejszyłbym palony do 150 g i dodal z 0,4-0,5 jakiegos karmelowego np karmelowy 150 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 (edited) Piwo niezbalansowane. Przesadziłeś z ciemnymi słodami i chmieleniem na goryczkę. Zmniejsz ciemne słody do 10%, daj coś na kontrę i ogranicz chmielenie. Edited January 12, 2017 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted January 12, 2017 Share Posted January 12, 2017 Piwo niezbalansowane. Przesadziłeś z ciemnymi słodami i chmieleniem na goryczkę. Zmniejsz ciemne słody do 10%, daj coś na kontrę i ogranicz chmielenie. z ciekawości - ile powinno dawać się % ciemnych słodów w stoucie, żeby to miało ręce i nogi? w sensie maksymalny zasyp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karollom Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Ja, zgodnie z poradą forumowiczów, przyjąłem schemat mniej więcej 10% palonych słodów, 10% karmeli do stouta. W moim przypadku to był milk stout. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 (edited) z ciekawości - ile powinno dawać się % ciemnych słodów w stoucie, żeby to miało ręce i nogi? w sensie maksymalny zasyp. Zależy co lubisz w piwie. Ja lubię paloność więc daję 7% jęczmienia palonego i 5% ciemnego czekoladowego. Do tego ok. 5% karmelu. Sugeruję nie dawać za dużo samego jęczmienia palonego. Lepiej zmieszać z czekoladowym przy większym udziale w zasypie. Edited January 14, 2017 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThatDudeWithTheLongHair Posted January 16, 2017 Author Share Posted January 16, 2017 To może tak: Pale Ale - 4kg Jęczmień palony - 0,15kg Czekoladowy 1500EBC - 0,2kg Kawowy 500EBC - 0,2kg Karmelowy 150EBC - 0,3kg Target - 20g na 60min Target - 10g na 10min Co da jakieś 27IBU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now