ASadam Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jak chcesz, żeby Ci ktoś pomógł to postaraj się również sam. Mało kto ma ochotę skręcić sobie kark żeby Ci pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Może bym i co ocenił, ale mój monitor się nie obraca aż tak bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Pardon. Nie zauważyłem tego. Już poprawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 To jak panowie, pomożecie? Lecieć z instrukcją czy coś byście proponowali zmienić? W zestawie jest 2x 1,7 ekstrakt jasny płynny 0,8 kg ekstrakt suchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 To jak panowie, pomożecie? Lecieć z instrukcją czy coś byście proponowali zmienić? W zestawie jest 2x 1,7 ekstrakt jasny płynny 0,8 kg ekstrakt suchy nie napisałeś w jakim garnku ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) No właśnie tu jest dylemat. Mam garnek chyba 15 lub 18 litrów ale ocynkowany. Wszędzie każdy pisze i jezeli już to poleca do kupna emaliowany. Taki mam bodajże około 10 litrowy. A warka oczywiście 20 litrów. Ma być rzekomo 15 blg Edytowane 24 Stycznia 2017 przez krisangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 A jaki problem przygotować ją w garnku 10l i później dolać wody do zakładanej objętości ? to nie zacieranie że potrzeba gara do zatarcia dużej ilości słodu z wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 A jaki problem przygotować ją w garnku 10l i później dolać wody do zakładanej objętości ? to nie zacieranie że potrzeba gara do zatarcia dużej ilości słodu z wodą nie jest problemem "przygotować" w garnku 10l. Tutaj chodzi o chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 A jaki problem przygotować ją w garnku 10l i później dolać wody do zakładanej objętości Czyli jak wnioskuje ocynkowany się nie nadaje? Czy akurat chodzi że też jest za mały? Tutaj chodzi o chmielenie. Otóż to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) No właśnie tu jest dylemat. Mam garnek chyba 15 lub 18 litrów ale ocynkowany. Wszędzie każdy pisze i jezeli już to poleca do kupna emaliowany. Taki mam bodajże około 10 litrowy. A warka oczywiście 20 litrów. Ma być rzekomo 15 blg Masz 2 opcje: 1. Więcej chmielu, jeżeli wlejesz wszystkie ekstrakty 2. Podzielić ekstrakty na dwa razy, żeby nie była brzeczka w garnku za gęsta. EDT. Nie wiem jaki to jest garnek ocynkowany, ale nie brzmi dobrze głównie używa się chyba nierdzewnych lub emaliowanych. Edytowane 24 Stycznia 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Więcej chmielu nie bardzo wchodzi w grę bo mam tylko tyle ile było w zestawie. No plus te 30 g Mosaica ale raczej miał iść na aromat niż goryczkę Podzielić ekstrakty na dwa razy, żeby nie była brzeczka w garnku za gęsta. Czyli ekstrakty na pół i chmiel też na pół ? Ocynkowany to w zasadzie nierdzewny ale jest dosyć cienki i co za tym idzie podatny na przypalenia Edytowane 24 Stycznia 2017 przez krisangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Więcej chmielu nie bardzo wchodzi w grę bo mam tylko tyle ile było w zestawie. No plus te 30 g Mosaica ale raczej miał iść na aromat niż goryczkę Podzielić ekstrakty na dwa razy, żeby nie była brzeczka w garnku za gęsta. Czyli ekstrakty na pół i chmiel też na pół ? Ocynkowany to w zasadzie nierdzewny ale jest dosyć cienki i co za tym idzie podatny na przypalenia Ja zrobiłbym tak: - chmielenie 60min - jeden ekstrakt 1,7 + np. 6l. wody - pozostałe ekstrakty, gdy będziesz kończył chmielenie chwilę pogotować w ok. 3l. wody w drugim mniejszym garnku - zmieszać razem w fermentorze po chmieleniu i dopełnić wodą do 20-22l. zależy jak Ci Blg będzie wychodził Mosaic lub Citre możesz zostawić na zimno. Edytowane 24 Stycznia 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Mój sposób na pracę z ekstraktami i garnek 12 l. Zagrzane ok 9 l wody, wlana puszka 1,7 kg ekstraktu. Zagotowane, chmielenie. Na ok 15 min przed końcem gotowania reszta ekstraktu. Chłodzenie, po chłodzeniu przelanie do fermentora, uzupełnienie do objętości lub pożądanego ekstraktu schłodzoną wodą z pięciolitrowych butli, dodanie drożdży. I tyle. Zrobiłem tak cztery trzy warki i za każdym razem efekt był zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Któryś z tych dwóch pomysłów będe musiał wdrożyć. Jeszce powiedzcie z doświadczenia 30g Zeusa da dobrą goryczkę? bo dla mnie IPA musi ją zdecydowanie mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Któryś z tych dwóch pomysłów będe musiał wdrożyć. Jeszce powiedzcie z doświadczenia 30g Zeusa da dobrą goryczkę? bo dla mnie IPA musi ją zdecydowanie mieć. Wklep w kalkulator... http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ Mój sposób na pracę z ekstraktami i garnek 12 l. Zagrzane ok 9 l wody, wlana puszka 1,7 kg ekstraktu. Zagotowane, chmielenie. Na ok 15 min przed końcem gotowania reszta ekstraktu. Chłodzenie, po chłodzeniu przelanie do fermentora, uzupełnienie do objętości lub pożądanego ekstraktu schłodzoną wodą z pięciolitrowych butli, dodanie drożdży. I tyle. Zrobiłem tak cztery trzy warki i za każdym razem efekt był zadowalający. Tak, również warzę podobnie... efekty bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Wklep w kalkulator... Wklepałem ale raczej źle. Wyszło mi 26IBU to strasznie marnie Wpisałem gotowanie 9 l a warka 20l. Przy tym ekstrakt początkowy 15 blg taki jak ma być. Ale tu chyba jest błąd. Jeżeli gotuje 1 ekstrakt to będzie inaczej jednak a później 2 na koniec i rozcieńczał to się moim zdaniem różni. Więc jak to prawidłowo wprowadzić. Gotowanie 20 litrów i warka też 20 litrów i wtedy ekstrakt 15 blg czy zmienić ekstrakt, ale nie wiem wtedy jak to policzyć. Wstawiam to co mi wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Wklep w kalkulator... Wklepałem ale raczej źle. Wyszło mi 26IBU to strasznie marnie Wpisałem gotowanie 9 l a warka 20l. Przy tym ekstrakt początkowy 15 blg taki jak ma być. Ale tu chyba jest błąd. Jeżeli gotuje 1 ekstrakt to będzie inaczej jednak a później 2 na koniec i rozcieńczał to się moim zdaniem różni. Więc jak to prawidłowo wprowadzić. Gotowanie 20 litrów i warka też 20 litrów i wtedy ekstrakt 15 blg czy zmienić ekstrakt, ale nie wiem wtedy jak to policzyć. Wstawiam to co mi wyszło W Beersmith przy przy warce 20 l. z 30 g. Zeusa wychodzi 48 IBU. Poza tym masz w zestawie jeszcze Simcoe, który też jest chmielem goryczkowym Ściągnij sobie trial Beersmith - 3 tygodnie za darmo. Jak się spodoba, to cena 28 USD nie zabija Edytowane 28 Stycznia 2017 przez burymichu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Simcoe goryczkowy ? Stosowałeś kiedyś ten chmiel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Simcoe goryczkowy ? Stosowałeś kiedyś ten chmiel ? Przyznam, że nie używałem, ale 13,2% alfa-kwasów to sporo. Z resztą w większości opisów ten chmiel występuje jako goryczkowy lub przynajmniej uniwersalny. Rozumiem, że można go używać jako aromatycznego, ale jako goryczkowy chyba też(z tego co czytałem). Jeżeli błądzę - nakierujcie mnie proszę na właściwą ścieżkę... pozdr. mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Wg mnie każdy chmiel amerykański jest co najmniej uniwersalny. Ale jeśli chodzi o simcoe to trochę by mi było szkoda go dać na goryczkę bo aromaty moim zdaniem daje świetne. Chyba że bym robił SH no to wtedy siłą rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Ja chmilelilem APA z ekstraktow, Simcoe na goryczke o ile pamietam to 20g na 60min, piwo ma faina goryczke niezalegajaca, pozostawia fajny grapefruit na finishu, reszte dodawalem na 30' 10' 0' plus oczywiscie na smak i aromat Cascade i Ahtanum. W sumie 150g chmielu na 20l. BeerSmith wyliczyl mi 30IBU przy chmieleniu 3,4 ekstraktu w garnku 11l. I rozcienczeniu woda do 20l. Mysle ze tyle ma ta APA na zimno dodalem 20g Citry 6dni. Fainy cytrusowy aromat plus ten grapefruit = super piwko nietylko moim zdaniem, inni tez sie zachwycaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Używałeś WESa czy Bruntala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Bruntal Pale + Bruntal jasny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Dorzuce 10 g Simcoe na 60 min gotowania. Reszte zrobię w miarę zgodnie z instrukcją. Chociaż pewnie w trakcie będe improwizował. Mosaica wrzucić 30 g na cichą czy też lepiej podzielić i trochę do kotła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Smialo mozesz dac 30g Mosaica na zimno, nie wiem jak wyjdzie 30 Zeusa i 10 Simcoe na 60min moze byc spora goryczka, podziel sobie na etapy np: 60' - 20+10 30' - 15+15 15' - 10+10 0' - 20+20 Wez tez pod uwage ze bedziesz mial pol garnka chmielin nietety, ponczocha bedzie przydatna Edytowane 29 Stycznia 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się