krisangel Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) ie wiem jak wyjdzie 30 Zeusa i 10 Simcoe na 60min moze byc spora goryczka Wg kalkulatora wychodzi 68 IBU, czyli fajnie. Zależy mi żeby goryczka była konkretna. A plan jest taki 60 min - 30g Zeus i 10 Simcoe 10 min - 20 g Cascade 0 min- 10g Simcoe 10 g Cascade 10 Citra na zimno- 30 g Mosaic 20g Citra 10g Simcoe Co do pończochy to raczej się nie skuszę bo czytałem kilka wpisów że zepsuła efekt i chmielenie wyszło do bani Edytowane 29 Stycznia 2017 przez krisangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Chodzilo mi o filtrowanie brzeczki, nie o wrzucanie chmielu w ponczosze. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Aaa to ok . Planuje wysterylizować kawałek gazy i nałożyć na wężyk przy zlewaniu do fermentora. Jeszcze jedno pytanie co do napowietrzania brzeczki. Wystarczy samo rozchlapanie przy przelewaniu czy pomachać później jeszcze fermentorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Ja rozchlapuje zamykam a potem kładę butelkę z wodą pod fermentor biorę między nogi i bujam z 10 minut no może 12 tyle ile trwaja reklamy tvnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Aaa to ok . Planuje wysterylizować kawałek gazy i nałożyć na wężyk przy zlewaniu do fermentora. Jeszcze jedno pytanie co do napowietrzania brzeczki. Wystarczy samo rozchlapanie przy przelewaniu czy pomachać później jeszcze fermentorem? Nawet pończocha przepuszcza szlam, gaza pewnie trochę więcej a i jak nałożysz zatykając końcówkę wężyka to Ci chmieliny zatkają cały wężyk. Jak masz 2 fermentory to przelej z jednego do drugiego ze 2 razy i wystarczy takie napowietrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Nawet pończocha przepuszcza szlam, gaza pewnie trochę więcej Tu się zgadzam. jak nałożysz zatykając końcówkę wężyka to Ci chmieliny zatkają cały wężyk Dlatego zależy jak nałoży tę gazę (bo tego nie sprecyzował). Jeszcze kwestia jak mocno się zbiją chmieliny, bo na pewnym etapie, to one zaczną filtrować brzeczkę. Jak nie zbiją się zanadto, to brzeczka popłynie czystsza, ale wolniej. Jak masz 2 fermentory to przelej z jednego do drugiego ze 2 razy i wystarczy takie napowietrzenie. Wystarczy samo rozchlapanie przy przelewaniu czy pomachać później jeszcze fermentorem? Machanie powinno wystarczyć. Przelewanie też jest OK, ale mi by się nie chciało podnosić kilka razy tych 20 kg i ryzykować rozlaniem. A rozchlapywanie przy zlewaniu... Zależy jak mocno rozchlapiesz Może wystarczy, ale poprawić nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Nawet pończocha przepuszcza szlam, gaza pewnie trochę więcej Tu się zgadzam. jak nałożysz zatykając końcówkę wężyka to Ci chmieliny zatkają cały wężyk Dlatego zależy jak nałoży tę gazę (bo tego nie sprecyzował). Jeszcze kwestia jak mocno się zbiją chmieliny, bo na pewnym etapie, to one zaczną filtrować brzeczkę. Jak nie zbiją się zanadto, to brzeczka popłynie czystsza, ale wolniej. Raz próbowałem przez sitko, efekt filtracji był krótkotrwały, szybko się zatkało i musiałem łyżką gmerać żeby cokolwiek zaczęło kapać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 i musiałem łyżką gmerać żeby cokolwiek zaczęło kapać "Nacinanie złoża" Ale generalnie muszę przyznać, że lepszym wyjściem wydaje mi się odfiltrowanie chmielin na wejściu [hop stopper]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 lepszym wyjściem wydaje mi się odfiltrowanie chmielin na wejściu [hop stopper]. Szto etakoje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Szto etakoje? и что это такое? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Szto etakoje? Zrobię naszemu forumowemu koledze reklamę i podam taki link: http://www.piwo.org/topic/14705-gielda-sprzedam-hop-stopper/ Dodam, że jak człowiek zaradny, to i bez zaworu w garze warzelnym sobie poradzi krisangel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Muszę przyznać że sprytne ustrojstwo, ale jak dla mnie i na mój stopień zaawansowania chyba zbędne. Raczej skłaniałbym się ku bardziej prostym chałupniczym metodom. Czyli zrobić whirpool i ściągnąć wężykiem możliwie jak najczyściej a żeby coś odfiltrować to gaza bądź rajstopa na wężyk, chociaż w sumie drobne stalowe sitko patrząć na ten patent też będzie chyba ok. Co pójdzie to pójdzie. Trudno. Przy zlewaniu na cichą może się zostanie и что это такое? Taaa. Po rusku to tylko ze słuchu Edytowane 29 Stycznia 2017 przez krisangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Post pod postem ale uważam że nie ma sensu zakładać nowego tematu Piwko wczoraj zrobione. Z racji że mam warunki aby fermentować w dolnym zakresie temperatury to wstawiłem wiadro od razu w 16 stopni. Po 24 h narazie cisza. Wiem że w tej temp lag może być dłuższy, ale mniej więcej jakiego moge się spodziewać? Czy na start powinienem w trochę cieplejsze miejsce wstawić a dopiero jak ruszy to przenieść w chłodniejsze miejsce? Wiem wiem keep calm ale jednak Edt: Brzeczka 15 blg, drożdże US05 uwodnione zadane do brzeczki o temp 21 stopni Edytowane 3 Lutego 2017 przez krisangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Zostaw jak jest. Bardziej bym się obawiał, że temp. skoczy jak się zacznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Powstała spora warstwa piany, także chyba jest ok. Rurka nic nie bulka ale podejrzewam że jest nieszczelny fermentor bo w pomieszczeniu unosi się przyjemny aromat chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się