Jump to content

3 razy lager

brzegi_wanny

Recommended Posts

Witam

Po przebrnięciu przez wiele tematów na forum ułożyłem sobie 3 receptury na pilsy:

1. Czeska 10

28 litrów, 30 IBU, 10.5 BLG

Zasyp:

3.69 Pilzneński

0.41 Carapils

Zacieranie dokokcja:

55 stopni - 10 min

63 stopni - 20 min

Odebrana 1/3 zacieru i przetrzymana w 72 stopniach przez 20 min i w 100 stopniach przez 20 min

72 stopnie - 20 min

75 stopni - 5 minut

chmielenie:

premiant 35 gram - 60 min

saaz 20 gram - 30 min

saaz 30 gram - 0 min

Drożdze FM30 Bohemska Rapsodia w starterze dwustopniowym raz 0.5 litra, potem dolane 1,5 litra. Fermentacja w okolicach 7-8 stopni.

2. Czeski pilzner

28 litrów, 12.5 BLG, 45 IBU

Zasyp:

4.25 pilzneński

0.52 monachijski II

0.41 carapils

Zacieranie infuzyjne:

62 stopnie - 20 min

73 stopnie - 40 min

75 stopni - 5 min

chmielenie:

50g premiant - 60 min

30g saaz - 30 min

30g saaz - 15 min

40g saaz - 0 min

Drożdzę FM30, gestwa , fermentowane w 7-8 stopniach.

3. American india lager

28 litrów, 13.5 BLG, 45 IBU

Zasyp:

4.37 pilzneński

0.56 pale ale

0.39 monachijski II

0.28 karmelowy pszeniczny

Zacieranie temperaturowe:

67 stopni - 60 min

75 stopni - 5 min

chmielenie:

30g premiant - 60 min

10g Citra i 10g Simcoe - 30 min

35g Citra i 35g Simcoe - 1 min

Drożdże FM30, gęstwa, fermentacja też w 7-8 stopniach.

Co o nich sądzicie?

Dzięki z góry :)

w większości przypadków się to sprawdza

To zazdro.

Co do receptur, jasne dolniaki warzyłem tylko 100% pilzneńskiego, więc nie będę się mądrzył, ale wygląda ok. Jedyne co - z tą dekokcją bym urealnił

63 stopni - 20 min

Odebrana 1/3 zacieru i przetrzymana w 72 stopniach przez 20 min i w 100 stopniach przez 20 min

72 stopnie - 20 min

Tzn. wydłużył przerwę w 63°C do 40 min, skoro zawrócenie dekoktu ma podnieść T do następnej przerwy (20+20 = 40; 20 + 20 =/= 20)

Edited by zasada

Witam

Po przebrnięciu przez wiele tematów na forum ułożyłem sobie 3 receptury na pilsy:

1. Czeska 10

28 litrów, 30 IBU, 10.5 BLG

Zasyp:

3.69 Pilzneński

0.41 Carapils

Zacieranie dokokcja:

55 stopni - 10 min

63 stopni - 20 min

72 stopnie - 20 min

75 stopni - 5 minut

Powiem z doświadczenia ciężko wyciągnąc z 4,1kg 28l 10,5blg. Z dekokcją i tą 1/3 podgrzewaną do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii

Co do wydajności przyjąłem tak jak mi wychodzi, jak uwarzę to napisze czy taka wyszła :)

Z tym czasem chodziło mi o to że najpierw przetrzymuje w 20 mminutach wszystko i potem odbieram dekokt który trzymam 20 min w 72 i 20 min w 100 i wlewam go do reszty zacieru

do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii

czyli że nie dam rady osiągnąć 72 stopni, bo nie rozumiem?

a co sądzicie o reszcie ?

Edited by brzegi_wanny

Dziwi mnie jak bardzo sobie utrudniasz życie...

3.69 Pilzneński

0.41 Carapils

Serio chcesz to ważyć? :P Zrób po prostu 3,7kg i 0,4kg - gwarantuję Ci, że nie zauważysz różnicy :P

W "10" zmieniłbym nieco schemat zacierania, żeby ostatecznie nie wyszło "wodniste", np. 62stC - 10min, podgrzanie do 67stC, odbiór dekoktu a po jego powrocie wydłużone 72stC do 20-30min. BTW w tym schemacie uzyskanie 72stC po powrocie dekoktu jest łatwiejsze.

W "12" monachijski II zamieniłbym na carahell albo ostatecznie na monachijski I, jesli koniecznie miałoby być coś oprócz pilzneńskiego i carapilsa. Piszę o czeskim pilznerze. Monachijski dużo lepszą robotę zrobiłby w "10".

Co do wydajności przyjąłem tak jak mi wychodzi, jak uwarzę to napisze czy taka wyszła :)

Z tym czasem chodziło mi o to że najpierw przetrzymuje w 20 mminutach wszystko i potem odbieram dekokt który trzymam 20 min w 72 i 20 min w 100 i wlewam go do reszty zacieru

do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii

czyli że nie dam rady osiągnąć 72 stopni, bo nie rozumiem?

a co sądzicie o reszcie ?

Przy piwach które dekokciłem nie sprawdzała się zasada że 1/3 zacieru zagotowana i wlana do 62'C podniesie temp do 72'C

Ale to było dawno i piwowarstwo zrobiło ogromny postęp więc może teraz da radę

Przy piwach które dekokciłem nie sprawdzała się zasada że 1/3 zacieru zagotowana i wlana do 62'C podniesie temp do 72'C

U mnie też nie działa w dalszym ciągu. Może nie te ksionżki czytamy co trzeba? ;)

W Beersmith pokazuje mi że potrzebuje odebrać 4.5 litra zacieru do dekoktu żeby mi podniosło potem temperature do 72.  Zatem jak według was powinienem zrobic?? Najwyżej odbiore trochę więcej i będe dolewał po trochę i pilnował temperature :)

Dzięki za wskazówke co do zacierania :)

A te śmieszne ilości słodów pokazał beersmit, na pewno to zaokrągle :)

Zacieru nie będzie 28 litrów tylko 4,1 kg słodu plus 12,3 l wody co daje razem 16,4 kg zacieru :)

28 litrów to będzie brzeczki finalnie po schłodzeniu :)

Poza tym jak nie uda mi się tą ilością trafić w 72 stopnie to podgrzeje na palniku

Edited by brzegi_wanny

• 2 weeks later...

Powiem z doświadczenia ciężko wyciągnąc z 4,1kg 28l 10,5blg.

Wyszło finalnie 26.5 litra 10.5 P brzeczki plus dwa litry poszło chmielin do wylania. Słodu było tyle ile w przepisie :)

Z dekokcją i tą 1/3 podgrzewaną do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii

Rzeczywiście 1/3 nie dała rady. Podniosła mi temperature zacieru z 64 do 69 stopni, resztę sobie podgrzałem palnikiem.

W "10" zmieniłbym nieco schemat zacierania, żeby ostatecznie nie wyszło "wodniste", np. 62stC - 10min, podgrzanie do 67stC, odbiór dekoktu a po jego powrocie wydłużone 72stC do 20-30min. BTW w tym schemacie uzyskanie 72stC po powrocie dekoktu jest łatwiejsze.

gdybym utrzymał temp zacieru na 67 stopniach to by dało radę podgrzać z 67 do 72 1/3 zacieru po dekokcji :)

Wyszło finalnie 26.5 litra 10.5 P brzeczki plus dwa litry poszło chmielin do wylania. Słodu było tyle ile w przepisie :)

Powtarzam gratulacje. Pokaż swój zestaw!

Do ilu wysładzałeś?

Hm zestaw dość normalny czyli garnek, taboret gazowy i filtrator z oplotu :)

Wysładzałem do 2 BLG.

Dość często mieszam jak zacieram, do tego wolno filtruje 

Noi do tego sam śrutuje słód, dość drobno

Edited by brzegi_wanny