brzegi_wanny Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Witam Po przebrnięciu przez wiele tematów na forum ułożyłem sobie 3 receptury na pilsy: 1. Czeska 10 28 litrów, 30 IBU, 10.5 BLG Zasyp: 3.69 Pilzneński 0.41 Carapils Zacieranie dokokcja: 55 stopni - 10 min 63 stopni - 20 min Odebrana 1/3 zacieru i przetrzymana w 72 stopniach przez 20 min i w 100 stopniach przez 20 min 72 stopnie - 20 min 75 stopni - 5 minut chmielenie: premiant 35 gram - 60 min saaz 20 gram - 30 min saaz 30 gram - 0 min Drożdze FM30 Bohemska Rapsodia w starterze dwustopniowym raz 0.5 litra, potem dolane 1,5 litra. Fermentacja w okolicach 7-8 stopni. 2. Czeski pilzner 28 litrów, 12.5 BLG, 45 IBU Zasyp: 4.25 pilzneński 0.52 monachijski II 0.41 carapils Zacieranie infuzyjne: 62 stopnie - 20 min 73 stopnie - 40 min 75 stopni - 5 min chmielenie: 50g premiant - 60 min 30g saaz - 30 min 30g saaz - 15 min 40g saaz - 0 min Drożdzę FM30, gestwa , fermentowane w 7-8 stopniach. 3. American india lager 28 litrów, 13.5 BLG, 45 IBU Zasyp: 4.37 pilzneński 0.56 pale ale 0.39 monachijski II 0.28 karmelowy pszeniczny Zacieranie temperaturowe: 67 stopni - 60 min 75 stopni - 5 min chmielenie: 30g premiant - 60 min 10g Citra i 10g Simcoe - 30 min 35g Citra i 35g Simcoe - 1 min Drożdże FM30, gęstwa, fermentacja też w 7-8 stopniach. Co o nich sądzicie? Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 28 litrów, 30 IBU, 10.5 BLG Zasyp: 3.69 Pilzneński 0.41 Carapils 4,1 kg i prawie 30 litrów 10? Jaką wydajność przyjąłeś? 90? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzegi_wanny Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 tak, w beersmith przyjąłem 90 % wydajności, w większości przypadków się to sprawdza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 (edytowane) w większości przypadków się to sprawdza To zazdro. Co do receptur, jasne dolniaki warzyłem tylko 100% pilzneńskiego, więc nie będę się mądrzył, ale wygląda ok. Jedyne co - z tą dekokcją bym urealnił 63 stopni - 20 minOdebrana 1/3 zacieru i przetrzymana w 72 stopniach przez 20 min i w 100 stopniach przez 20 min 72 stopnie - 20 min Tzn. wydłużył przerwę w 63°C do 40 min, skoro zawrócenie dekoktu ma podnieść T do następnej przerwy (20+20 = 40; 20 + 20 =/= 20) Edytowane 12 Stycznia 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Witam Po przebrnięciu przez wiele tematów na forum ułożyłem sobie 3 receptury na pilsy: 1. Czeska 10 28 litrów, 30 IBU, 10.5 BLG Zasyp: 3.69 Pilzneński 0.41 Carapils Zacieranie dokokcja: 55 stopni - 10 min 63 stopni - 20 min Odebrana 1/3 zacieru i przetrzymana w 72 stopniach przez 20 min i w 100 stopniach przez 20 min 72 stopnie - 20 min 75 stopni - 5 minut Powiem z doświadczenia ciężko wyciągnąc z 4,1kg 28l 10,5blg. Z dekokcją i tą 1/3 podgrzewaną do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzegi_wanny Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Co do wydajności przyjąłem tak jak mi wychodzi, jak uwarzę to napisze czy taka wyszła Z tym czasem chodziło mi o to że najpierw przetrzymuje w 20 mminutach wszystko i potem odbieram dekokt który trzymam 20 min w 72 i 20 min w 100 i wlewam go do reszty zacieru do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii czyli że nie dam rady osiągnąć 72 stopni, bo nie rozumiem? a co sądzicie o reszcie ? Edytowane 13 Stycznia 2017 przez brzegi_wanny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Dziwi mnie jak bardzo sobie utrudniasz życie... 3.69 Pilzneński 0.41 Carapils Serio chcesz to ważyć? Zrób po prostu 3,7kg i 0,4kg - gwarantuję Ci, że nie zauważysz różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 W "10" zmieniłbym nieco schemat zacierania, żeby ostatecznie nie wyszło "wodniste", np. 62stC - 10min, podgrzanie do 67stC, odbiór dekoktu a po jego powrocie wydłużone 72stC do 20-30min. BTW w tym schemacie uzyskanie 72stC po powrocie dekoktu jest łatwiejsze. W "12" monachijski II zamieniłbym na carahell albo ostatecznie na monachijski I, jesli koniecznie miałoby być coś oprócz pilzneńskiego i carapilsa. Piszę o czeskim pilznerze. Monachijski dużo lepszą robotę zrobiłby w "10". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Co do wydajności przyjąłem tak jak mi wychodzi, jak uwarzę to napisze czy taka wyszła Z tym czasem chodziło mi o to że najpierw przetrzymuje w 20 mminutach wszystko i potem odbieram dekokt który trzymam 20 min w 72 i 20 min w 100 i wlewam go do reszty zacieru do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii czyli że nie dam rady osiągnąć 72 stopni, bo nie rozumiem? a co sądzicie o reszcie ? Przy piwach które dekokciłem nie sprawdzała się zasada że 1/3 zacieru zagotowana i wlana do 62'C podniesie temp do 72'C Ale to było dawno i piwowarstwo zrobiło ogromny postęp więc może teraz da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Przy piwach które dekokciłem nie sprawdzała się zasada że 1/3 zacieru zagotowana i wlana do 62'C podniesie temp do 72'C U mnie też nie działa w dalszym ciągu. Może nie te ksionżki czytamy co trzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzegi_wanny Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 W Beersmith pokazuje mi że potrzebuje odebrać 4.5 litra zacieru do dekoktu żeby mi podniosło potem temperature do 72. Zatem jak według was powinienem zrobic?? Najwyżej odbiore trochę więcej i będe dolewał po trochę i pilnował temperature Dzięki za wskazówke co do zacierania A te śmieszne ilości słodów pokazał beersmit, na pewno to zaokrągle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Nie mam przy sobie kompa ale 4,5l nie podniesie temp do 72'C.przy 28l zacieru.Jesli mnie pamięć nie myli to 14l tez nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzegi_wanny Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Zacieru nie będzie 28 litrów tylko 4,1 kg słodu plus 12,3 l wody co daje razem 16,4 kg zacieru 28 litrów to będzie brzeczki finalnie po schłodzeniu Poza tym jak nie uda mi się tą ilością trafić w 72 stopnie to podgrzeje na palniku Edytowane 14 Stycznia 2017 przez brzegi_wanny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzegi_wanny Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Powiem z doświadczenia ciężko wyciągnąc z 4,1kg 28l 10,5blg. Wyszło finalnie 26.5 litra 10.5 P brzeczki plus dwa litry poszło chmielin do wylania. Słodu było tyle ile w przepisie Z dekokcją i tą 1/3 podgrzewaną do 100'C i wlaniu do zacieru i otrzymaniu w wyniku tego 72'C to moim zdaniem ładnie wyglada w teorii Rzeczywiście 1/3 nie dała rady. Podniosła mi temperature zacieru z 64 do 69 stopni, resztę sobie podgrzałem palnikiem. W "10" zmieniłbym nieco schemat zacierania, żeby ostatecznie nie wyszło "wodniste", np. 62stC - 10min, podgrzanie do 67stC, odbiór dekoktu a po jego powrocie wydłużone 72stC do 20-30min. BTW w tym schemacie uzyskanie 72stC po powrocie dekoktu jest łatwiejsze. gdybym utrzymał temp zacieru na 67 stopniach to by dało radę podgrzać z 67 do 72 1/3 zacieru po dekokcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Wyszło finalnie 26.5 litra 10.5 P brzeczki plus dwa litry poszło chmielin do wylania. Słodu było tyle ile w przepisie Powtarzam gratulacje. Pokaż swój zestaw! Do ilu wysładzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzegi_wanny Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Hm zestaw dość normalny czyli garnek, taboret gazowy i filtrator z oplotu Wysładzałem do 2 BLG. Dość często mieszam jak zacieram, do tego wolno filtruje Noi do tego sam śrutuje słód, dość drobno Edytowane 26 Stycznia 2017 przez brzegi_wanny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się