Jump to content

Zbyt jasne ciemne


Recommended Posts

Pomału kończy mi fermentować imperialny porter. Niestety kalkulacje koloru okazały się zawodne. Piwo nie wygląda jak ciemnobrunatne/czarne, raczej przypomina żywieckiego Bocka. Jest jakiś sposób, żeby je na tym etapie doczernić? 

Link to comment
Share on other sites

Ekstrakt barwiący albo miniwarka np. 100g pilzna i 100g palonego, ewentualnie możesz poekstrahować sam palony ale to może trochę skrobi przejść, ja bym miniwarkę zrobił, zresztą kiedyś tak z połowy fermentującej APA zrobiłem black APA ;)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Będziesz gotował drożdże (po ekstrakcji trzeba to jeszcze zdezynfekować gotowaniem), zupełnie nie polecam to już lepiej w wodzie zrobić ale ja w dalszym ciągu polecam miniwarkę, w max godzinę zrobisz.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Niestety kalkulacje koloru okazały się zawodne. Piwo nie wygląda jak ciemnobrunatne/czarne, raczej przypomina żywieckiego Bocka.

 

Mam wrażenie że jeśli piwo nie jest czarne, to będzie zdecydowanie za mało palone jak na RISa.

Jaka receptura?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.