łysy ĄĘ Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 Pomału kończy mi fermentować imperialny porter. Niestety kalkulacje koloru okazały się zawodne. Piwo nie wygląda jak ciemnobrunatne/czarne, raczej przypomina żywieckiego Bocka. Jest jakiś sposób, żeby je na tym etapie doczernić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 (edited) Ekstrakt barwiący albo miniwarka np. 100g pilzna i 100g palonego, ewentualnie możesz poekstrahować sam palony ale to może trochę skrobi przejść, ja bym miniwarkę zrobił, zresztą kiedyś tak z połowy fermentującej APA zrobiłem black APA Edited January 15, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted January 15, 2017 Author Share Posted January 15, 2017 Pomyślałem o czymś takim: odebrać litr z fermentora, podgrzać do 55st i zrobić na tym steeping 100g Carafa II. Zagra to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 (edited) Będziesz gotował drożdże (po ekstrakcji trzeba to jeszcze zdezynfekować gotowaniem), zupełnie nie polecam to już lepiej w wodzie zrobić ale ja w dalszym ciągu polecam miniwarkę, w max godzinę zrobisz. Edited January 15, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 16, 2017 Share Posted January 16, 2017 Niestety kalkulacje koloru okazały się zawodne. Piwo nie wygląda jak ciemnobrunatne/czarne, raczej przypomina żywieckiego Bocka. Mam wrażenie że jeśli piwo nie jest czarne, to będzie zdecydowanie za mało palone jak na RISa. Jaka receptura? Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted January 16, 2017 Author Share Posted January 16, 2017 Ale to nie jest RIS tylko mocny porter. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 16, 2017 Share Posted January 16, 2017 A przepraszam, nie doczytałem. Moim zdaniem porter może spokojnie być brunatny, a nie czarny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted January 16, 2017 Author Share Posted January 16, 2017 (edited) Do brunatu to mu sporo brakuje. Jak się nie sklaruje to będzie zaiste gówniany wygląd Wolę doczernić. Edited January 16, 2017 by łysy ĄĘ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts