łysy ĄĘ Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Pomału kończy mi fermentować imperialny porter. Niestety kalkulacje koloru okazały się zawodne. Piwo nie wygląda jak ciemnobrunatne/czarne, raczej przypomina żywieckiego Bocka. Jest jakiś sposób, żeby je na tym etapie doczernić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Ekstrakt barwiący albo miniwarka np. 100g pilzna i 100g palonego, ewentualnie możesz poekstrahować sam palony ale to może trochę skrobi przejść, ja bym miniwarkę zrobił, zresztą kiedyś tak z połowy fermentującej APA zrobiłem black APA Edytowane 15 Stycznia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Pomyślałem o czymś takim: odebrać litr z fermentora, podgrzać do 55st i zrobić na tym steeping 100g Carafa II. Zagra to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Będziesz gotował drożdże (po ekstrakcji trzeba to jeszcze zdezynfekować gotowaniem), zupełnie nie polecam to już lepiej w wodzie zrobić ale ja w dalszym ciągu polecam miniwarkę, w max godzinę zrobisz. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Niestety kalkulacje koloru okazały się zawodne. Piwo nie wygląda jak ciemnobrunatne/czarne, raczej przypomina żywieckiego Bocka. Mam wrażenie że jeśli piwo nie jest czarne, to będzie zdecydowanie za mało palone jak na RISa. Jaka receptura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Ale to nie jest RIS tylko mocny porter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 A przepraszam, nie doczytałem. Moim zdaniem porter może spokojnie być brunatny, a nie czarny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Do brunatu to mu sporo brakuje. Jak się nie sklaruje to będzie zaiste gówniany wygląd Wolę doczernić. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się