Jump to content

Klarowanie chmielin po hop stand i burst


amrish

Recommended Posts

Szybkie pytanie. Dopiero od 2 warek stosuję hop stand 30min w 70C jednak efekt wizualny jest daleki od mojego idealu. Piwo jest pyszne, ale w stylu NEIPA. Myślałem o mchu jednak nie wiem czy zadziała na hop standzie.

 

Teraz bede warzyc Amber ale na 250g chmielu i musze osiagnac max smaku min goryczki i max klarownosc.

Jakie sa moje opcje? Caly chmiel na 5min/flameout i 2-3 lyzeczki mchu? Cold crush tylko wyklarowal mi drozdze w apie wiec chyba odpada.

 

mam zlamany palec stad brak pl znakow

Link to comment
Share on other sites

Mech musi się gotować, jakieś 15 minut w brzeczce, ilość ok 5g na 20 litrów wystarczy w zupełności. Mech ponoć najlepiej stosować w taki sposób: godzinę przed rozpoczęciem warzenia wsypujesz go do szklanki z ciepłą wodą, taki uwodniony wlewasz na ostatnie 15 minut gotowania. Mech irlandzki nie pomoże Ci w wyklarować piwo z chmielin, on wytrąca białka i powoduje ograniczenie zmętnienia na zimno.

Jeśli cold crash nie pomaga, poczytaj o klarowniu żelatyną.

Edited by Versaar
Link to comment
Share on other sites

Klarowanie na siłę NEIPA, to jak próba umyślnego klarowania weizena, niby można, tylko po co?

To piwo z założenia jest mętne, zarówno ze względu na obfite chmielenie, jak i użyte składniki w zasypie.

 

W amberze będziesz miał mniej składników, które wnoszą więcej białek do piwa, jeśli chcesz zrobić wszystko co możliwe, aby piwo było max klarowne to możesz użyć mchu, użyć dobrze flokulujących drożdży, po po chmieleniu cold crush, ew. dodatkowe klarowanie żelatyną.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.