amrish Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Szybkie pytanie. Dopiero od 2 warek stosuję hop stand 30min w 70C jednak efekt wizualny jest daleki od mojego idealu. Piwo jest pyszne, ale w stylu NEIPA. Myślałem o mchu jednak nie wiem czy zadziała na hop standzie. Teraz bede warzyc Amber ale na 250g chmielu i musze osiagnac max smaku min goryczki i max klarownosc. Jakie sa moje opcje? Caly chmiel na 5min/flameout i 2-3 lyzeczki mchu? Cold crush tylko wyklarowal mi drozdze w apie wiec chyba odpada. mam zlamany palec stad brak pl znakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Mech musi się gotować, jakieś 15 minut w brzeczce, ilość ok 5g na 20 litrów wystarczy w zupełności. Mech ponoć najlepiej stosować w taki sposób: godzinę przed rozpoczęciem warzenia wsypujesz go do szklanki z ciepłą wodą, taki uwodniony wlewasz na ostatnie 15 minut gotowania. Mech irlandzki nie pomoże Ci w wyklarować piwo z chmielin, on wytrąca białka i powoduje ograniczenie zmętnienia na zimno. Jeśli cold crash nie pomaga, poczytaj o klarowniu żelatyną. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Klarowanie na siłę NEIPA, to jak próba umyślnego klarowania weizena, niby można, tylko po co? To piwo z założenia jest mętne, zarówno ze względu na obfite chmielenie, jak i użyte składniki w zasypie. W amberze będziesz miał mniej składników, które wnoszą więcej białek do piwa, jeśli chcesz zrobić wszystko co możliwe, aby piwo było max klarowne to możesz użyć mchu, użyć dobrze flokulujących drożdży, po po chmieleniu cold crush, ew. dodatkowe klarowanie żelatyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Czy w kurwa nie możecie pisać po Polsku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasio Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 M.Rej. Polacy nie gęsi też swój język mają.Niestety wielu o tym nie pamięta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Nie chce klarowac neipa, tylko zrobic klarowne amber ale z potezna dawka chmielu na hop burst badz hop stand. Zelatyna da rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Spróbuj, powinno dać radę, przeczytaj ten wątek: http://www.piwo.org/topic/2359-klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Czy w kurwa nie możecie pisać po Polsku ? <humorek mode on> Niepotrzebna wielka litera w ostatnim wyrazie <humorek mode off> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się