radekfilon Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Moja trzecia warka. Zacierałem w temperaturach : - 35 minut w 50 stopniach - 60 minut w 70 stopniach - 10 minut w 77 stopniach Taki miałem przepis na Kolscha. Dość długo i ostrożnie podnosiłem z 50 na 70 stopni, bo nie chciałem "przejechać" za daleko i wykończyć enzymów, tak że łącznie trwało o co najmniej 20-25 minut dłużej niż zakładałem. Tak, czy inaczej jak był moment, że jak sprawdzałem termometrem w garze okazało się, że w jednym miejscu pokazuje 68, a w innym 75. Reagowałem od razu mieszając i schładzając wodą, jak szło za wysoko. Próba jodowa na koniec wyszła negatywna, skrobi nie było. Początkowe blg prawie 13. Sprawdzam blg po 11 dniach i mam 5,5, bardzo powolutku ale jeszcze troszkę bulga. Ogólnie fermentacja burzliwa w temperaturze 16-17 stopni w pomieszczeniu na drożdżach S-33 wyglądała bardzo obiecująco. W związku z tym mam 2 pytanie. 1.Oglądając przepisy w internecie szczerze mówiąc takiej sekwencji zacierania nie spotkałem, zastanawiam się, czy mogła się przyczynić do wysokiego blg. Co sądzicie o takim zacieraniu? 2.Jakie błędy mogły mi się przytrafić na etapie zacierania w tej sytuacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 1.Oglądając przepisy w internecie szczerze mówiąc takiej sekwencji zacierania nie spotkałem, zastanawiam się, czy mogła się przyczynić do wysokiego blg. Co sądzicie o takim zacieraniu? Tak mogła, jest to typowe zacieranie na słodko. Moim zdaniem zostaw na jeszcze kilka dni niech drożdże pofermentują jeszcze trochę - jak masz możliwości podnieś temperaturę do 20C - teraz to piwu nie zaszkodzi. 2.Jakie błędy mogły mi się przytrafić na etapie zacierania w tej sytuacji? Przegrzanie zacieru - podczas podgrzewania zacieru trzeba cały czas mieszać go By nie było takiej sytuacji jak piszesz. Co to za dziwny przepis? Ogólnie Koelsh nie jest mega słodkim i słodowym piwem. Spójrz na GCh 2011 Janka Szały: http://www.wiki.piwo.org/Kolo%C5%84skie,_Jan_Sza%C5%82a Tutaj opis piwa w wiki: http://www.wiki.piwo.org/K%C3%B6lsch Sposób zacierania muszę powiedzieć za przeproszeniem z dupy sobie dobrałeś... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Zatarłeś wysoko to niechce zejść Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekfilon Posted January 19, 2017 Author Share Posted January 19, 2017 Przepis "firmowy", że tak powiem, razem z zestawem surowców. Przy trzeciej warce nie jestem jeszcze samodzielnym piwowarem domowym, warzę z zestawów z instrukcją. Piwo będzie mało stylowe, ale rozumiem, że znajdzie się plus z kolei taki, że raczej nie ma dużego ryzyka granatów w tej sytuacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 A jaki sklep taką recepture dał? Łódzki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Przepis "firmowy", że tak powiem, razem z zestawem surowców. Przy trzeciej warce nie jestem jeszcze samodzielnym piwowarem domowym, warzę z zestawów z instrukcją. Piwo będzie mało stylowe, ale rozumiem, że znajdzie się plus z kolei taki, że raczej nie ma dużego ryzyka granatów w tej sytuacji? Raczej jak dobrze odfermentujesz to nie ma szans na granaty przy takich cukrach resztkowych. Daj czas jeszcze temu piwu, lepiej dłużej potrzymać niż za krótko. radekfilon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekfilon Posted January 19, 2017 Author Share Posted January 19, 2017 Dziękuję za wyjaśnienie i porady. Zestaw był z miejscowego bydgoskiego sklepu. Piwko będzie mało stylowe, ale liczę, że będzie smaczne. Dodam, że inne receptury z tego sklepu były niekontrowersyjne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now