Jump to content

Zacieranie z problemami


Recommended Posts

Moja trzecia warka.

Zacierałem w temperaturach :

- 35 minut w 50 stopniach

- 60 minut w 70 stopniach

- 10 minut w 77 stopniach

Taki miałem przepis na Kolscha.

Dość długo i ostrożnie podnosiłem z 50 na 70 stopni, bo nie chciałem "przejechać" za daleko i wykończyć enzymów, tak że łącznie trwało o co najmniej 20-25 minut dłużej niż zakładałem.

Tak, czy inaczej jak był moment, że jak sprawdzałem termometrem w garze okazało się, że w jednym miejscu pokazuje 68, a w innym 75.

Reagowałem od razu mieszając i schładzając wodą, jak szło za wysoko.

Próba jodowa na koniec wyszła negatywna, skrobi nie było.

Początkowe blg prawie 13.

Sprawdzam blg po 11 dniach i mam 5,5, bardzo powolutku ale jeszcze troszkę bulga.

Ogólnie fermentacja burzliwa w temperaturze 16-17 stopni w pomieszczeniu na drożdżach S-33 wyglądała bardzo obiecująco.

W związku z tym mam 2 pytanie.

1.Oglądając przepisy w internecie szczerze mówiąc takiej sekwencji zacierania nie spotkałem, zastanawiam się, czy mogła się przyczynić do wysokiego blg.

Co sądzicie o takim zacieraniu?

2.Jakie błędy mogły mi się przytrafić na etapie zacierania w tej sytuacji?

Link to comment
Share on other sites

 

 

1.Oglądając przepisy w internecie szczerze mówiąc takiej sekwencji zacierania nie spotkałem, zastanawiam się, czy mogła się przyczynić do wysokiego blg. Co sądzicie o takim zacieraniu?

Tak mogła, jest to typowe zacieranie na słodko. Moim zdaniem zostaw na jeszcze kilka dni niech drożdże pofermentują jeszcze trochę - jak masz możliwości podnieś temperaturę do 20C - teraz to piwu nie zaszkodzi.

 

 

 

2.Jakie błędy mogły mi się przytrafić na etapie zacierania w tej sytuacji?

Przegrzanie zacieru - podczas podgrzewania zacieru trzeba cały czas mieszać go ;) By nie było takiej sytuacji jak piszesz.

 

Co to za dziwny przepis? Ogólnie Koelsh  nie jest mega słodkim i słodowym piwem. Spójrz na GCh 2011 Janka Szały: http://www.wiki.piwo.org/Kolo%C5%84skie,_Jan_Sza%C5%82a

 

Tutaj opis piwa w wiki: http://www.wiki.piwo.org/K%C3%B6lsch

 

Sposób zacierania muszę powiedzieć za przeproszeniem z dupy sobie dobrałeś...

Link to comment
Share on other sites

Przepis "firmowy", że tak powiem, razem z zestawem surowców.

Przy trzeciej warce nie jestem jeszcze samodzielnym piwowarem domowym, warzę z zestawów z instrukcją.

Piwo będzie mało stylowe, ale rozumiem, że znajdzie się plus z kolei taki, że raczej nie ma dużego ryzyka granatów w tej sytuacji?

Link to comment
Share on other sites

Przepis "firmowy", że tak powiem, razem z zestawem surowców.

Przy trzeciej warce nie jestem jeszcze samodzielnym piwowarem domowym, warzę z zestawów z instrukcją.

Piwo będzie mało stylowe, ale rozumiem, że znajdzie się plus z kolei taki, że raczej nie ma dużego ryzyka granatów w tej sytuacji?

Raczej jak dobrze odfermentujesz to nie ma szans na granaty przy takich cukrach resztkowych. Daj czas jeszcze temu piwu, lepiej dłużej potrzymać niż za krótko.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.