Zacier Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Witam potrzebuję pomocy chodzi o to że na uczelnię potrzebuję mieć rozpisanie jak obliczyć ilość alkoholu jaki można otrzymać podczas zacierania i warzenia piwa czy jest możliwe na podstawie użytych słodów obliczyć stopnie plato przeliczyć na cukry i na podstawie tego stężenie alkoholu w przybliżeniu zakładając też odparowanie i wysładzanie? Za wszelką pomoc dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 http://www.wiki.piwo.org/Strona_główna powodzenia Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Witam potrzebuję pomocy chodzi o to że na uczelnię potrzebuję mieć rozpisanie jak obliczyć ilość alkoholu jaki można otrzymać podczas zacierania i warzenia piwa ilość otrzymywanego alkoholu podczas zacienia - 0 g/l ilość otrzymywanego alkoholu podczas warzenia - 0 g/l Tak na poważnie to chyba nie sposób, z jakimś sensownym przybliżeniem, przewidzieć gęstość końcową po fermentacji na podstawie zasypu i procesu bo ona gównie zależy od drożdży. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez kantor KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Stopnie plato TO JEST stężenie cukrów. Wpisz sobie to w google, nawet na wikipedii wyczytasz. Ile cukrów wyjdzie ze słodu - to zależy od wydajności warzelni, po kilku warkach już mniej więcej wiesz ile wyciągasz litrów ile blg z jakiej ilości słodów. Ile z tych cukrów zostanie przerobionych na alkohol - zależy od drożdży, stopnia ich odfermentowania (różne szczepy mają różny), do tego od fermentacji i kondycji drożdży (można piwo niedofermentować lub drożdże mogą zjeść więcej niż mają w charakterystyce. Jeśli chodzi o stężenie %, to maszdla piwa prosty wzór:http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się