Jump to content

Infekcja? Czy brak wizualnego obycia piwowara?


Recommended Posts

Witam

 

Proszę o krótkie rozstrzynięcie, co przedstawia zdjęcie (poza tym ze taflę fermentującej brzeczki)

 

594471384db2b8bdafb91032ca6e2425.jpg

 

nastawione w czwartek wieczorem 13,3 blg (3 pełne doby fermentacji) na us-04 z ekstraktów pszenicznego i pale ale. Chmielone po amerykańsku na 30ibu plus na trochę smaku.

 

Obecnie winomierz pokazuje 4 blg, widac ze fermentacja trwa (urocze bąbelki atakują taflę od spodu), obcych zapachów brak

 

Pytanie: czy te niepokojące kremowe kłaki są objawem zakażenia?

To moja druga warka, pierwsza była na s-05 i zupełnie inaczej to wyglądało.

 

Z góry dziękuję za pomoc.

 

 

 

Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Gdybyś otworzył fermentor po minimum 10-14 dniach to byś nie musiał prawdopodobnie zadawać tego pytania. Polecam cierpliwość, a jak się nie możesz doczekać to warz kolejne ;)

Link to comment
Share on other sites

Gdybyś otworzył fermentor po minimum 10-14 dniach to byś nie musiał prawdopodobnie zadawać tego pytania. Polecam cierpliwość, a jak się nie możesz doczekać to warz kolejne ;)

Własnie mi brakło fermentorów, także zamiast warzyć niestety zaglądam...

Ale dziś pierwsza warka powinna iść do butelek po cichej takze 1 sie zwolni i damy milkstouta kolegom drożdżakom do zrobienia. A i dorwałem stary baniak 20l na wino z czelusci piwnicy dwóch pokoleń wstecz także w ramach dodatkowej zabawy nastawię cydr z katroników. (Niemiecki sklep na 4litery i nie ALDI ma promocje 1,49 za litr soku od dzis). Może szklany baniak pozwoli nie zaglądać:)

 

Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

U mnie po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji dokładnie tak samo pływają drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7.

 

Zrobiłem 2 warki na Gozdawie PAY7 - po rozlewie to co zostało na dnie fermentora nie zachęca do dalszego ich używania. US-05 po rozlewie tworzą na dole piękną gęstwę, PAY7 - żałuję że nie zrobiłem zdjęć ... nie wiem czy z pozostałości byłoby co zbierać na gęstwę ;) Suma summarum - wolę US-05, pomimo wyższej ceny ;)

Link to comment
Share on other sites

 

U mnie po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji dokładnie tak samo pływają drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7.

 

Zrobiłem 2 warki na Gozdawie PAY7 - po rozlewie to co zostało na dnie fermentora nie zachęca do dalszego ich używania. US-05 po rozlewie tworzą na dole piękną gęstwę, PAY7 - żałuję że nie zrobiłem zdjęć ... nie wiem czy z pozostałości byłoby co zbierać na gęstwę ;) Suma summarum - wolę US-05, pomimo wyższej ceny ;)

 

 

 

Proszę fotka gęstwy PAY7 wczoraj zebrana i nocka w lodówce. Po prawej PAY7 po lewej US-05 z listopada 2016:

https://drive.google.com/open?id=0B2LM9WjEQRkFX0ZXX253RlV1RW8

 

Gęstwa PAY7 pochodzi ze słoja 8l z APA 12Blg. Gęstwa US-05 też 8l Irish Red Ale 14Blg, druga generacja, ale nie zebrałem chyba wszystkiego.

Edited by Marcin Wojtczuk
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.