człowiek_maćko Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 Witam Proszę o krótkie rozstrzynięcie, co przedstawia zdjęcie (poza tym ze taflę fermentującej brzeczki) nastawione w czwartek wieczorem 13,3 blg (3 pełne doby fermentacji) na us-04 z ekstraktów pszenicznego i pale ale. Chmielone po amerykańsku na 30ibu plus na trochę smaku. Obecnie winomierz pokazuje 4 blg, widac ze fermentacja trwa (urocze bąbelki atakują taflę od spodu), obcych zapachów brak Pytanie: czy te niepokojące kremowe kłaki są objawem zakażenia? To moja druga warka, pierwsza była na s-05 i zupełnie inaczej to wyglądało. Z góry dziękuję za pomoc. Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katohaikara Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 Wszystko jest ok, te "kremowe kłaki" to nic innego jak fermentujące drożdże. Cierpliwości, nie zaglądaj do fermentora, drożdże po fermentacji w większości opadną na dno. człowiek_maćko 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 Jak na mój stan wiedzy i pamięć, to wygląda na drożdże . Szczep S-04 ma mocną flokulację i to co widzisz to zbite w kępki drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 (edited) Zdecydowanie brak wizualnego obycia piwowara. Edited January 22, 2017 by Jasiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
człowiek_maćko Posted January 22, 2017 Author Share Posted January 22, 2017 Czyli druga opcja - brak obycia wizualnego piwowara. Wielkie dzięki:) Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 A to i ja dołoże swoje pięć groszy: Zdecydowanie drożdże :-) Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 Jeszcze porządkując - US-05 czy S-04? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 Sądząc po zbiciu to s-04. Link to comment Share on other sites More sharing options...
człowiek_maćko Posted January 22, 2017 Author Share Posted January 22, 2017 s-04 Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakon Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 Gdybyś otworzył fermentor po minimum 10-14 dniach to byś nie musiał prawdopodobnie zadawać tego pytania. Polecam cierpliwość, a jak się nie możesz doczekać to warz kolejne Link to comment Share on other sites More sharing options...
człowiek_maćko Posted January 23, 2017 Author Share Posted January 23, 2017 Gdybyś otworzył fermentor po minimum 10-14 dniach to byś nie musiał prawdopodobnie zadawać tego pytania. Polecam cierpliwość, a jak się nie możesz doczekać to warz kolejne Własnie mi brakło fermentorów, także zamiast warzyć niestety zaglądam... Ale dziś pierwsza warka powinna iść do butelek po cichej takze 1 sie zwolni i damy milkstouta kolegom drożdżakom do zrobienia. A i dorwałem stary baniak 20l na wino z czelusci piwnicy dwóch pokoleń wstecz także w ramach dodatkowej zabawy nastawię cydr z katroników. (Niemiecki sklep na 4litery i nie ALDI ma promocje 1,49 za litr soku od dzis). Może szklany baniak pozwoli nie zaglądać Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Wojtczuk Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 U mnie po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji dokładnie tak samo pływają drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cezary Daniluk Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 U mnie po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji dokładnie tak samo pływają drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7. Zrobiłem 2 warki na Gozdawie PAY7 - po rozlewie to co zostało na dnie fermentora nie zachęca do dalszego ich używania. US-05 po rozlewie tworzą na dole piękną gęstwę, PAY7 - żałuję że nie zrobiłem zdjęć ... nie wiem czy z pozostałości byłoby co zbierać na gęstwę Suma summarum - wolę US-05, pomimo wyższej ceny Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr7404 Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 Też tak miałem. Polskie Ale na drożdżach US 05. Jeżeli nie ma nieciekawych zapachów to jest wszystko ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 Otwierając wiadro i wkładając tam telefon lub jakiegoś kapcia sam prosisz się o lepsze obycie z infekcjami Cierpliwości młody piwowarze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Wojtczuk Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 (edited) U mnie po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji dokładnie tak samo pływają drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7. Zrobiłem 2 warki na Gozdawie PAY7 - po rozlewie to co zostało na dnie fermentora nie zachęca do dalszego ich używania. US-05 po rozlewie tworzą na dole piękną gęstwę, PAY7 - żałuję że nie zrobiłem zdjęć ... nie wiem czy z pozostałości byłoby co zbierać na gęstwę Suma summarum - wolę US-05, pomimo wyższej ceny Proszę fotka gęstwy PAY7 wczoraj zebrana i nocka w lodówce. Po prawej PAY7 po lewej US-05 z listopada 2016: https://drive.google.com/open?id=0B2LM9WjEQRkFX0ZXX253RlV1RW8 Gęstwa PAY7 pochodzi ze słoja 8l z APA 12Blg. Gęstwa US-05 też 8l Irish Red Ale 14Blg, druga generacja, ale nie zebrałem chyba wszystkiego. Edited January 25, 2017 by Marcin Wojtczuk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now