człowiek_maćko Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Witam Proszę o krótkie rozstrzynięcie, co przedstawia zdjęcie (poza tym ze taflę fermentującej brzeczki) nastawione w czwartek wieczorem 13,3 blg (3 pełne doby fermentacji) na us-04 z ekstraktów pszenicznego i pale ale. Chmielone po amerykańsku na 30ibu plus na trochę smaku. Obecnie winomierz pokazuje 4 blg, widac ze fermentacja trwa (urocze bąbelki atakują taflę od spodu), obcych zapachów brak Pytanie: czy te niepokojące kremowe kłaki są objawem zakażenia? To moja druga warka, pierwsza była na s-05 i zupełnie inaczej to wyglądało. Z góry dziękuję za pomoc. Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Wszystko jest ok, te "kremowe kłaki" to nic innego jak fermentujące drożdże. Cierpliwości, nie zaglądaj do fermentora, drożdże po fermentacji w większości opadną na dno. człowiek_maćko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Jak na mój stan wiedzy i pamięć, to wygląda na drożdże . Szczep S-04 ma mocną flokulację i to co widzisz to zbite w kępki drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Zdecydowanie brak wizualnego obycia piwowara. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek_maćko Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Czyli druga opcja - brak obycia wizualnego piwowara. Wielkie dzięki:) Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 A to i ja dołoże swoje pięć groszy: Zdecydowanie drożdże :-) Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Jeszcze porządkując - US-05 czy S-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Sądząc po zbiciu to s-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek_maćko Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 s-04 Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Gdybyś otworzył fermentor po minimum 10-14 dniach to byś nie musiał prawdopodobnie zadawać tego pytania. Polecam cierpliwość, a jak się nie możesz doczekać to warz kolejne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek_maćko Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Gdybyś otworzył fermentor po minimum 10-14 dniach to byś nie musiał prawdopodobnie zadawać tego pytania. Polecam cierpliwość, a jak się nie możesz doczekać to warz kolejne Własnie mi brakło fermentorów, także zamiast warzyć niestety zaglądam... Ale dziś pierwsza warka powinna iść do butelek po cichej takze 1 sie zwolni i damy milkstouta kolegom drożdżakom do zrobienia. A i dorwałem stary baniak 20l na wino z czelusci piwnicy dwóch pokoleń wstecz także w ramach dodatkowej zabawy nastawię cydr z katroników. (Niemiecki sklep na 4litery i nie ALDI ma promocje 1,49 za litr soku od dzis). Może szklany baniak pozwoli nie zaglądać Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 U mnie po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji dokładnie tak samo pływają drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 U mnie po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji dokładnie tak samo pływają drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7. Zrobiłem 2 warki na Gozdawie PAY7 - po rozlewie to co zostało na dnie fermentora nie zachęca do dalszego ich używania. US-05 po rozlewie tworzą na dole piękną gęstwę, PAY7 - żałuję że nie zrobiłem zdjęć ... nie wiem czy z pozostałości byłoby co zbierać na gęstwę Suma summarum - wolę US-05, pomimo wyższej ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Też tak miałem. Polskie Ale na drożdżach US 05. Jeżeli nie ma nieciekawych zapachów to jest wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Otwierając wiadro i wkładając tam telefon lub jakiegoś kapcia sam prosisz się o lepsze obycie z infekcjami Cierpliwości młody piwowarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) U mnie po tygodniu od rozpoczęcia fermentacji dokładnie tak samo pływają drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7. Zrobiłem 2 warki na Gozdawie PAY7 - po rozlewie to co zostało na dnie fermentora nie zachęca do dalszego ich używania. US-05 po rozlewie tworzą na dole piękną gęstwę, PAY7 - żałuję że nie zrobiłem zdjęć ... nie wiem czy z pozostałości byłoby co zbierać na gęstwę Suma summarum - wolę US-05, pomimo wyższej ceny Proszę fotka gęstwy PAY7 wczoraj zebrana i nocka w lodówce. Po prawej PAY7 po lewej US-05 z listopada 2016: https://drive.google.com/open?id=0B2LM9WjEQRkFX0ZXX253RlV1RW8 Gęstwa PAY7 pochodzi ze słoja 8l z APA 12Blg. Gęstwa US-05 też 8l Irish Red Ale 14Blg, druga generacja, ale nie zebrałem chyba wszystkiego. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Marcin Wojtczuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się