Jump to content

Zbieranie gęstwy po porterze bałtyckim, jak postąpić?


Recommended Posts

Niebawem zakończy się fermentacja 18l porteru bałtyckiego 20Blg fermentowanego dwoma saszetkami W34/70.
Teoretycznie nie powinno się tej gęstwy używać, ale w praktyce z pewnością się da. Powstaje pytanie jak z nią postąpić?

Wziąć całość i przepłukać, zlewając znad martwych? Zrobić normalny starter na tej gęstwie? Najpierw przepłukać, potem starter?
Pójdzie to w następny porter ale juz 24Blg (14l).

Co zalecacie?

Link to comment
Share on other sites

Nie powinno się ale jakbym ja zbierał to zrobiłbym to jak normalnie czyli zebrał i szybko użył, bez żadnych starterów, płukania itp.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Hmm to jak ja robiłem to zazwyczaj najciemniejsze i najmocniejsze piwo zawsze na koniec żywotu drożdży. Jeśli wcześniej robiłeś na nich Portera Bałtyckiego 20BLG a teraz chcesz 24 ten sam styl to ja osobiście zaryzykował bym i tak jak kolega mówi, standardowo jak z każdą gęstwą.

Link to comment
Share on other sites

Czat mi tu odradza takie "podcieranie szkłem" i zaleca zacząć zgodnie ze sztuką, tj.:
1. tą gęstwę wylać

2. zrobić pilznerka na nowej saszetce

3. od razu gęstwę z pilznerka zadać do porteru

 

Jako wady takiej gęstwy uznaje się bardzo dużo martwych komórek drożdży w stosunku do objętości, co czyni ją niezdatną do fermentacji kolejnego porteru. Nie sposób tego ocenić i właściwie to kończy tą kwestię, bo aż tak ryzyka nie kocham.
 

Link to comment
Share on other sites

Przecież sam to wiedziałeś bez pomocy czatu , co potwierdziłeś pisząc pierwszy post :)

 

 

Teoretycznie nie powinno się tej gęstwy używać (...)

 

 

A pytanie z wątku nie dotyczyło, czy należy użyć tej gęstwy, tylko w jaki sposób najlepiej jej użyć ;)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

A ja powiem tak, to że Czesław nawet wygrał jakiś konkurs piwem na gęstwie po mocnym piwie, nie znaczy że inni też wygrają ;)

Masz warsztat, działasz, w innym przypadku lepiej wybierz rozwiązanie o niższym ryzyku.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Gęstwy po ciemnych, mocnych piwach, ze słodami palonymi bym nie używał. Z doświadczenia wiem, że produkują słabe piwa i nieodfermentują do końca. 

 

Jasne mocne - tak

ciemne mocne - nie. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.