Marcin Wojtczuk Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Niebawem zakończy się fermentacja 18l porteru bałtyckiego 20Blg fermentowanego dwoma saszetkami W34/70.Teoretycznie nie powinno się tej gęstwy używać, ale w praktyce z pewnością się da. Powstaje pytanie jak z nią postąpić?Wziąć całość i przepłukać, zlewając znad martwych? Zrobić normalny starter na tej gęstwie? Najpierw przepłukać, potem starter?Pójdzie to w następny porter ale juz 24Blg (14l).Co zalecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Nie powinno się ale jakbym ja zbierał to zrobiłbym to jak normalnie czyli zebrał i szybko użył, bez żadnych starterów, płukania itp. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Hmm to jak ja robiłem to zazwyczaj najciemniejsze i najmocniejsze piwo zawsze na koniec żywotu drożdży. Jeśli wcześniej robiłeś na nich Portera Bałtyckiego 20BLG a teraz chcesz 24 ten sam styl to ja osobiście zaryzykował bym i tak jak kolega mówi, standardowo jak z każdą gęstwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Czat mi tu odradza takie "podcieranie szkłem" i zaleca zacząć zgodnie ze sztuką, tj.:1. tą gęstwę wylać 2. zrobić pilznerka na nowej saszetce 3. od razu gęstwę z pilznerka zadać do porteru Jako wady takiej gęstwy uznaje się bardzo dużo martwych komórek drożdży w stosunku do objętości, co czyni ją niezdatną do fermentacji kolejnego porteru. Nie sposób tego ocenić i właściwie to kończy tą kwestię, bo aż tak ryzyka nie kocham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Przecież sam to wiedziałeś bez pomocy czatu , co potwierdziłeś pisząc pierwszy post Teoretycznie nie powinno się tej gęstwy używać (...) A pytanie z wątku nie dotyczyło, czy należy użyć tej gęstwy, tylko w jaki sposób najlepiej jej użyć Edytowane 23 Stycznia 2017 przez kantor dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) powiem tak 20:40 -21:15 i 23:35 -24:20 Jak taka praktyka daje piwa pod konkursy to ja bym jakiegoś wielkiego dylematu nie miał. Edytowane 23 Stycznia 2017 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) A ja powiem tak, to że Czesław nawet wygrał jakiś konkurs piwem na gęstwie po mocnym piwie, nie znaczy że inni też wygrają Masz warsztat, działasz, w innym przypadku lepiej wybierz rozwiązanie o niższym ryzyku. Edytowane 23 Stycznia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Gęstwy po ciemnych, mocnych piwach, ze słodami palonymi bym nie używał. Z doświadczenia wiem, że produkują słabe piwa i nieodfermentują do końca. Jasne mocne - tak ciemne mocne - nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się