Plato Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 (edited) Droga Społeczności! Wczoraj popełniłem AIPA z częściowym udziałem słodu torfowego: - 1,6 kg Fawcett Golden Promise - 1 kg CM (30-45 ppm) - 0,5 kg Strzegom Torfowy (mało ppm, leżał od jakiegoś czasu, więc dorzuciłem) - 0,15 kg Fawcett Pale Caramalt - 0,15 kg Bestmalz Best Melanoidin Chmielenie: - Columbus 20g 45' - Columbus 15g 15' - Belma 25g 15' - Columbus 15g 5' - Belma 25g 5' Na cichą chcę jeszcze dać 100g PEKKO. Drożdże US-05 Wyszło jakieś 15o Blg i 120 IBU (robię warki 10l). Pytania są następujące: 1. Czy ktoś z was chmielił bardziej niże te 30-40 IBU, które się przewija? Rozumiem, że skupiacie się bardziej na torfie niż na goryczce, ale czy ktoś próbował chmielić to bardziej? 2. Jak się układa taka ilość chmielu z torfem? 3. Czy warto chmielić na zimno? 4. Czy warto robić AIPA/IIPA 100% Peated P.S. Chciałoby się mieć beczke po Ardbegu czy innym Bruichladichu i zalać ją IIPA . Coś takiego ma BrewDog, piękna sprawa. (jeśli off-top to przepraszam ) Edited January 24, 2017 by Plato Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 Proszę nie śmiecić tematu, to jest topic o piwach w 100% na słodzie wędzonym torfem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plato Posted January 24, 2017 Author Share Posted January 24, 2017 Ok, ale pytania nadal są aktualne w stosunku do piw 100% Peated: Pytania są następujące: 1. Czy ktoś z was chmielił bardziej niże te 30-40 IBU, które się przewija? Rozumiem, że skupiacie się bardziej na torfie niż na goryczce, ale czy ktoś próbował chmielić to bardziej? 2. Jak się układa taka ilość chmielu z torfem? 3. Czy warto chmielić na zimno? 4. Czy warto robić AIPA/IIPA 100% Peated Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 Torf jest tak dominujący przy 100% zasypie że nie przebijesz się z chmieleniem. Szkoda chmielu. Plato 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plato Posted January 24, 2017 Author Share Posted January 24, 2017 Torf jest tak dominujący przy 100% zasypie że nie przebijesz się z chmieleniem. Szkoda chmielu. Ok, w takim razie metodą prób i błędów będę się starał sprawdzić, jaki jest maksymalny zasyp torfu w takiej AIPA. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 Ta Twoja AIPA wyżej, przy tym zasypie tego słodu, będzie już miała problem z wydobyciem chmielu na wierzch. Plato 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plato Posted January 24, 2017 Author Share Posted January 24, 2017 Ta Twoja AIPA wyżej, przy tym zasypie tego słodu, będzie już miała problem z wydobyciem chmielu na wierzch. Czyli nie warto już dawać chmielu na zimno. Zobaczymy za tydzień-dwa. To pierwszy taki eksperyment, więc spodziewam się wszystkiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 To zależy, warto jeśli chcesz jednak wydobyć chmiel na wierzch, dużo trzeba będzie sypnąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plato Posted February 9, 2017 Author Share Posted February 9, 2017 No to tak - 100g PEKKO poszło na cichą na tydzień. Piwo już zabutelkowane. Moje odczucia: - torf w zapachu ładnie się układa z chmielem Pekko, dając trochę efekt owoców zanurzonych w whisky - aromat nie jest "mulący", jest świeży jak dobra torfowa whisky, którą leżakowano dodatkowo w beczce np po sherry - w smaku piwo jest wytrawne ( zeszło do 1.9 Blg), nie czuć alkoholu (7% ABV) - i tyle można powiedzieć o świeżym piwie Zobaczymy jak będzie za miesiąc kiedy otworzę pierwszą butelkę. W tym momencie mogę powiedzieć, że 50% udział słodu torfowego to dobra ilość, jeśli chce się jednocześnie czuć wędzoność i inne składniki aromatu (np. chmiel). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now