Jump to content

AIPA z częściowym udziałem słodu torfowego


Plato

Recommended Posts

Droga Społeczności!

 

Wczoraj popełniłem AIPA z częściowym udziałem słodu torfowego:

 

- 1,6   kg    Fawcett Golden Promise

- 1      kg    CM (30-45 ppm)

- 0,5   kg    Strzegom Torfowy (mało ppm, leżał od jakiegoś czasu, więc dorzuciłem)

- 0,15 kg    Fawcett Pale Caramalt

- 0,15 kg    Bestmalz Best Melanoidin

 

Chmielenie:

 

- Columbus 20g 45'

- Columbus 15g 15'

- Belma 25g 15'

- Columbus 15g 5'

- Belma 25g 5'

 

Na cichą chcę jeszcze dać 100g PEKKO.

 

Drożdże US-05

 

Wyszło jakieś 15o Blg i 120 IBU (robię warki 10l).

 

Pytania są następujące:

 

1. Czy ktoś z was chmielił bardziej niże te 30-40 IBU, które się przewija? Rozumiem, że skupiacie się bardziej na torfie niż na goryczce, ale czy ktoś próbował chmielić to bardziej?

2. Jak się układa taka ilość chmielu z torfem?

3. Czy warto chmielić na zimno?

4. Czy warto robić AIPA/IIPA 100% Peated

 

P.S. Chciałoby się mieć beczke po Ardbegu czy innym Bruichladichu i zalać ją IIPA :D. Coś takiego ma BrewDog, piękna sprawa.

 

(jeśli off-top to przepraszam :) )

Edited by Plato
Link to comment
Share on other sites

Ok, ale pytania nadal są aktualne w stosunku do piw 100% Peated:

 

Pytania są następujące:

 

1. Czy ktoś z was chmielił bardziej niże te 30-40 IBU, które się przewija? Rozumiem, że skupiacie się bardziej na torfie niż na goryczce, ale czy ktoś próbował chmielić to bardziej?

2. Jak się układa taka ilość chmielu z torfem?

3. Czy warto chmielić na zimno?

4. Czy warto robić AIPA/IIPA 100% Peated

 

Link to comment
Share on other sites

Torf jest tak dominujący przy 100% zasypie że nie przebijesz się z chmieleniem. Szkoda chmielu.

 

Ok, w takim razie metodą prób i błędów będę się starał sprawdzić, jaki jest maksymalny zasyp torfu w takiej AIPA. Dzięki.

Link to comment
Share on other sites

Ta Twoja AIPA wyżej, przy tym zasypie tego słodu, będzie już miała problem z wydobyciem chmielu na wierzch.

 

Czyli nie warto już dawać chmielu na zimno. Zobaczymy za tydzień-dwa. To pierwszy taki eksperyment, więc spodziewam się wszystkiego.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

No to tak - 100g PEKKO poszło na cichą na tydzień. Piwo już zabutelkowane.

 

Moje odczucia:

 

- torf w zapachu ładnie się układa z chmielem Pekko, dając trochę efekt owoców zanurzonych w whisky

- aromat nie jest "mulący", jest świeży jak dobra torfowa whisky, którą leżakowano dodatkowo w beczce np po sherry

- w smaku piwo jest wytrawne  ( zeszło do 1.9 Blg), nie czuć alkoholu (7% ABV) - i tyle można powiedzieć o świeżym piwie

 

Zobaczymy jak będzie za miesiąc kiedy otworzę pierwszą butelkę. W tym momencie mogę powiedzieć, że 50% udział słodu torfowego to dobra ilość, jeśli chce się jednocześnie czuć wędzoność i inne składniki aromatu (np. chmiel).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.