Plato Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Droga Społeczności! Wczoraj popełniłem AIPA z częściowym udziałem słodu torfowego: - 1,6 kg Fawcett Golden Promise - 1 kg CM (30-45 ppm) - 0,5 kg Strzegom Torfowy (mało ppm, leżał od jakiegoś czasu, więc dorzuciłem) - 0,15 kg Fawcett Pale Caramalt - 0,15 kg Bestmalz Best Melanoidin Chmielenie: - Columbus 20g 45' - Columbus 15g 15' - Belma 25g 15' - Columbus 15g 5' - Belma 25g 5' Na cichą chcę jeszcze dać 100g PEKKO. Drożdże US-05 Wyszło jakieś 15o Blg i 120 IBU (robię warki 10l). Pytania są następujące: 1. Czy ktoś z was chmielił bardziej niże te 30-40 IBU, które się przewija? Rozumiem, że skupiacie się bardziej na torfie niż na goryczce, ale czy ktoś próbował chmielić to bardziej? 2. Jak się układa taka ilość chmielu z torfem? 3. Czy warto chmielić na zimno? 4. Czy warto robić AIPA/IIPA 100% Peated P.S. Chciałoby się mieć beczke po Ardbegu czy innym Bruichladichu i zalać ją IIPA . Coś takiego ma BrewDog, piękna sprawa. (jeśli off-top to przepraszam ) Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Plato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Proszę nie śmiecić tematu, to jest topic o piwach w 100% na słodzie wędzonym torfem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plato Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Ok, ale pytania nadal są aktualne w stosunku do piw 100% Peated: Pytania są następujące: 1. Czy ktoś z was chmielił bardziej niże te 30-40 IBU, które się przewija? Rozumiem, że skupiacie się bardziej na torfie niż na goryczce, ale czy ktoś próbował chmielić to bardziej? 2. Jak się układa taka ilość chmielu z torfem? 3. Czy warto chmielić na zimno? 4. Czy warto robić AIPA/IIPA 100% Peated Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Torf jest tak dominujący przy 100% zasypie że nie przebijesz się z chmieleniem. Szkoda chmielu. Plato 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plato Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Torf jest tak dominujący przy 100% zasypie że nie przebijesz się z chmieleniem. Szkoda chmielu. Ok, w takim razie metodą prób i błędów będę się starał sprawdzić, jaki jest maksymalny zasyp torfu w takiej AIPA. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Ta Twoja AIPA wyżej, przy tym zasypie tego słodu, będzie już miała problem z wydobyciem chmielu na wierzch. Plato 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plato Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Ta Twoja AIPA wyżej, przy tym zasypie tego słodu, będzie już miała problem z wydobyciem chmielu na wierzch. Czyli nie warto już dawać chmielu na zimno. Zobaczymy za tydzień-dwa. To pierwszy taki eksperyment, więc spodziewam się wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 To zależy, warto jeśli chcesz jednak wydobyć chmiel na wierzch, dużo trzeba będzie sypnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plato Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 No to tak - 100g PEKKO poszło na cichą na tydzień. Piwo już zabutelkowane. Moje odczucia: - torf w zapachu ładnie się układa z chmielem Pekko, dając trochę efekt owoców zanurzonych w whisky - aromat nie jest "mulący", jest świeży jak dobra torfowa whisky, którą leżakowano dodatkowo w beczce np po sherry - w smaku piwo jest wytrawne ( zeszło do 1.9 Blg), nie czuć alkoholu (7% ABV) - i tyle można powiedzieć o świeżym piwie Zobaczymy jak będzie za miesiąc kiedy otworzę pierwszą butelkę. W tym momencie mogę powiedzieć, że 50% udział słodu torfowego to dobra ilość, jeśli chce się jednocześnie czuć wędzoność i inne składniki aromatu (np. chmiel). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się