aldorn Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Witam Ostatnio uwarzyłem porter bałtycki, 22 blg, drożdże s-23, zacieranie 68-69 stopni, fermentacja początkowo w 12 stopniach, potem stopniowo do 15-16. Po dwóch i pół tygodnia fermentacji zeszło na 8,5 blg. Możliwe ,że miałem nieszczelności w fermentorze, bo rurka stała od tygodnia. Wczoraj zlałem do drugiego fermentora, ale trochę mnie męczy to 8,5 blg, granaty i te sprawy. Co z tym zrobić? Na cichej chyba nie zejdzie wiele, w kropce jestem. Zebrałem pół litra gęstwy, aż mam ochotę ją dodać z powrotem i czekać... Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było? Jak dalej postępować z tym piwem? Edytowane 25 Stycznia 2017 przez aldorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) BLG jest bez znaczenia jeśli chodzi o granaty. Jeśli fermentacja stanęła i nie chce iść dalej to nawet przy tych 8,5 może być spoko. Butelkujesz jak wiesz że fermentacja stanęła, to że nic nie plumka to nie jest jakiś wyznacznik. Mierzysz BLG i po 7 - 10 dniach znowu jeśli jest bez zmian to dla pewności możesz przenieść wiadro do temperatury pokojowej na dzień przed butelkowaniem. Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było? Na to nikt ci nie odpowie bo źle zadałeś pytanie. Jak dalej postępować z tym piwem? Na początek upewnij się że BLG stanęło, jeśli po 10 dniach nic się nie zmienia to możesz temperaturą coś ugrać. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez unknown000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było? Jeśli chodzi o blg przed butelkowaniem, to bez FFT nigdy pewności mieć nie będziesz (a nawet wtedy mogą być wahnięcia). Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 ok, dzięki, po 7 dniach sprawdzę, próbkę dofermentuję w temp. pokojowej, po 10 dniach będę wiedział co i jak (chyba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Obczaj moje zapiski, bo mam bardzo podobną sytuację. warka nr 26 http://www.piwo.org/topic/21319-browar-szyszyna/?p=422417 Też miałem lekkie obawy co do odfermentowania. Dziś, po 8 dniach refermentacji w 21°C i potem schłodzeniu w lodówce przez ok 4h, otworzyłem pierwszą butelkę. Nagazowanie średnio-niskie, nawet nie jest słodkie a tego też się trochę obawiałem. Niby 8 dni to niewiele, ale dobrze rokuje to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się