Jump to content

Pierwszy porter bałtycki: jakie blg na jakim etapie?


Recommended Posts

Witam

Ostatnio uwarzyłem porter bałtycki, 22 blg, drożdże s-23, zacieranie 68-69 stopni, fermentacja początkowo w 12 stopniach, potem stopniowo do 15-16. Po dwóch i pół tygodnia fermentacji zeszło na 8,5 blg. Możliwe ,że miałem nieszczelności w fermentorze, bo rurka stała od tygodnia. Wczoraj zlałem do drugiego fermentora, ale trochę mnie męczy to 8,5 blg, granaty i te sprawy. Co z tym zrobić? Na cichej chyba nie zejdzie wiele, w kropce jestem. Zebrałem pół litra gęstwy, aż mam ochotę ją dodać z powrotem i czekać...

Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było?

Jak dalej postępować z tym piwem?

Edited by aldorn
Link to comment
Share on other sites

BLG jest bez znaczenia jeśli chodzi o granaty. Jeśli fermentacja stanęła i nie chce iść dalej to nawet przy tych 8,5 może być spoko. Butelkujesz jak wiesz że fermentacja stanęła, to że nic nie plumka to nie jest jakiś wyznacznik. Mierzysz BLG i po 7 - 10 dniach znowu jeśli jest bez zmian to dla pewności możesz przenieść wiadro do temperatury pokojowej na dzień przed butelkowaniem. 

 

Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było?

Na to nikt ci nie odpowie bo źle zadałeś pytanie. 

 

Jak dalej postępować z tym piwem?

Na początek upewnij się że BLG stanęło, jeśli po 10 dniach nic się nie zmienia to możesz temperaturą coś ugrać. 

Edited by unknown000
Link to comment
Share on other sites

Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było?

Jeśli chodzi o blg przed butelkowaniem, to bez FFT nigdy pewności mieć nie będziesz (a nawet wtedy mogą być wahnięcia). 

Edited by Enethion
Link to comment
Share on other sites

Obczaj moje zapiski, bo mam bardzo podobną sytuację. warka nr 26 http://www.piwo.org/topic/21319-browar-szyszyna/?p=422417

Też miałem lekkie obawy co do odfermentowania. Dziś, po 8 dniach refermentacji w 21°C i potem schłodzeniu w lodówce przez ok 4h, otworzyłem pierwszą butelkę. Nagazowanie średnio-niskie, nawet nie jest słodkie a tego też się trochę obawiałem. Niby 8 dni to niewiele, ale dobrze rokuje to piwo.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.