aldorn Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 (edited) Witam Ostatnio uwarzyłem porter bałtycki, 22 blg, drożdże s-23, zacieranie 68-69 stopni, fermentacja początkowo w 12 stopniach, potem stopniowo do 15-16. Po dwóch i pół tygodnia fermentacji zeszło na 8,5 blg. Możliwe ,że miałem nieszczelności w fermentorze, bo rurka stała od tygodnia. Wczoraj zlałem do drugiego fermentora, ale trochę mnie męczy to 8,5 blg, granaty i te sprawy. Co z tym zrobić? Na cichej chyba nie zejdzie wiele, w kropce jestem. Zebrałem pół litra gęstwy, aż mam ochotę ją dodać z powrotem i czekać... Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było? Jak dalej postępować z tym piwem? Edited January 25, 2017 by aldorn Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 (edited) BLG jest bez znaczenia jeśli chodzi o granaty. Jeśli fermentacja stanęła i nie chce iść dalej to nawet przy tych 8,5 może być spoko. Butelkujesz jak wiesz że fermentacja stanęła, to że nic nie plumka to nie jest jakiś wyznacznik. Mierzysz BLG i po 7 - 10 dniach znowu jeśli jest bez zmian to dla pewności możesz przenieść wiadro do temperatury pokojowej na dzień przed butelkowaniem. Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było? Na to nikt ci nie odpowie bo źle zadałeś pytanie. Jak dalej postępować z tym piwem? Na początek upewnij się że BLG stanęło, jeśli po 10 dniach nic się nie zmienia to możesz temperaturą coś ugrać. Edited January 25, 2017 by unknown000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 (edited) Jakie powinno mieć blg przy pierwszym zlewaniu, jakie przy butelkowaniu, żeby granatów nie było? Jeśli chodzi o blg przed butelkowaniem, to bez FFT nigdy pewności mieć nie będziesz (a nawet wtedy mogą być wahnięcia). Edited January 25, 2017 by Enethion Link to comment Share on other sites More sharing options...
aldorn Posted January 25, 2017 Author Share Posted January 25, 2017 ok, dzięki, po 7 dniach sprawdzę, próbkę dofermentuję w temp. pokojowej, po 10 dniach będę wiedział co i jak (chyba) Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 Obczaj moje zapiski, bo mam bardzo podobną sytuację. warka nr 26 http://www.piwo.org/topic/21319-browar-szyszyna/?p=422417 Też miałem lekkie obawy co do odfermentowania. Dziś, po 8 dniach refermentacji w 21°C i potem schłodzeniu w lodówce przez ok 4h, otworzyłem pierwszą butelkę. Nagazowanie średnio-niskie, nawet nie jest słodkie a tego też się trochę obawiałem. Niby 8 dni to niewiele, ale dobrze rokuje to piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now