Str Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Dzień dobry, Mam pytanie dotyczące mierzenia początkowego blg. Czy mam zmierzyć je bez drożdży czy po ich dodaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 No lepiej przed, po zaszczepieniu brzeczki drożdżami lepiej przy niej nie grzebac. Po gotowaniu odbierz probke ostudz i badaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Dzień dobry, Mam pytanie dotyczące mierzenia początkowego blg. Czy mam zmierzyć je bez drożdży czy po ich dodaniu. Dzień dobry. Początkowe - przed Końcowe - po zadaniu drożdży (Edit) i skończeniu fermentacji. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Pindin Str 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Dzień dobry, Mam pytanie dotyczące mierzenia początkowego blg. Czy mam zmierzyć je bez drożdży czy po ich dodaniu. Dzień dobry. Początkowe - przed Końcowe - po zadaniu drożdży Wyszło 8,5 na brewkit Apa to dobry wynik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Wyszło 8,5 na brewkit Apa to dobry wynik? Trochę mało. Widełki w stylu są od 11,2 do 14,7 blg. Mierzyłeś w brzeczce o temp. 20 stopni? Str 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Wyszło 8,5 na brewkit Apa to dobry wynik? Trochę mało. Widełki w stylu są od 11,2 do 14,7 blg. Mierzyłeś w brzeczce o temp. 20 stopni? I tu jest właśnie ten problem ze dopiero teraz sobie przypomniałem że na instrukcji pisało o 16 stopniach.. brzeczka ma 27 stopni, pobrać jeszcze raz i ochłodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Te 7 stopni to nie zrobi Ci różnicy za wielkiej. Jaki brewkit robiłeś? Dodałeś jakiegoś cukru czy glukozy czy ekstraktu słodowego? Do ilu litrów napełniłeś fermentor? Str 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Przeliczz kalkulatorem z korekta wskazan. Ale przeklamanie nie bedzie duze, mniej niz 0,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Te 7 stopni to nie zrobi Ci różnicy za wielkiej. Jaki brewkit robiłeś? Dodałeś jakiegoś cukru czy glukozy czy ekstraktu słodowego? Do ilu litrów napełniłeś fermentor? Black rock i dodałem BA brewkit plus z browamatora, na 23 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Szycha Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) jak dodałeś brewkit + ba brewkit plus to na 23 litry 8,5 blg jest rzeczywiście mało... Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Browar Szycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 oprócz brewkitu nie dodawałeś kompletnie niczego więcej? żadnego "polepszacza" na ekstrakcie słodowym? cukru? glukozy? Dodałem BA brewkit plus http://www.browamator.pl/ba-brew-kit-plus-1-kg-zamiennik-cukru,3,84,2493 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 A to dziwne. Sprawdź czy balingometr na wodzie pokazuje 0. Może masz rozkalibrowany sprzęt do pomiaru gęstości. Albo źle rozpuszczone/wymieszane ekstrakty... Faktycznie z puszki 1,7 kg i 1 kg powinno wyjść co najmniej 12 blg. Str 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 A to dziwne. Sprawdź czy balingometr na wodzie pokazuje 0. Może masz rozkalibrowany sprzęt do pomiaru gęstości. Albo źle rozpuszczone/wymieszane ekstrakty... Faktycznie z puszki 1,7 kg i 1 kg powinno wyjść co najmniej 12 blg. Sprawdziłem i woda ma 0, wątpię żeby było źle wymieszane bo cały czas mieszalem i nie było żadnych grudek. Nic już z tym nie zrobię może się uda. Mam pytanie jeszcze odnośnie drożdży po dodaniu do wody wytworzyła się mała piana ale po jakimś czasie zaczęły opadać na dno wszystkie jeszcze nie opadly. Temperatura wody była 27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Sprawdziłem i woda ma 0, wątpię żeby było źle wymieszane bo cały czas mieszalem i nie było żadnych grudek. Nic już z tym nie zrobię może się uda. Mam pytanie jeszcze odnośnie drożdży po dodaniu do wody wytworzyła się mała piana ale po jakimś czasie zaczęły opadać na dno wszystkie jeszcze nie opadly. Temperatura wody była 27 Jest okej. Tak powinno być. Drożdże powinny zamienić się w taki krem. Wtedy dodajesz do brzeczki. W sumie jak sprawdziłem w kalkulatorze na ekstrakcie WES, dodając 2,7 kg płynnego na 23 litry daje 8,7 blg. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Pindin Str 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Sprawdziłem i woda ma 0, wątpię żeby było źle wymieszane bo cały czas mieszalem i nie było żadnych grudek. Nic już z tym nie zrobię może się uda. Mam pytanie jeszcze odnośnie drożdży po dodaniu do wody wytworzyła się mała piana ale po jakimś czasie zaczęły opadać na dno wszystkie jeszcze nie opadly. Temperatura wody była 27 Jest okej. Tak powinno być. Drożdże powinny zamienić się w taki krem. Wtedy dodajesz do brzeczki. W sumie jak sprawdziłem w kalkulatorze na ekstrakcie WES, dodając 2,7 kg płynnego na 23 litry daje 8,7 blg. Dziękuje bardzo za pomoc. Dodaje zdjęcie drożdży, już mogę je dodać czy jeszcze poczekać? Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Str Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Dziękuje bardzo za pomoc. Dodaje zdjęcie drożdży, już mogę je dodać czy jeszcze poczekać? Poczekaj aż wszystkie suche z tafli wody opadną, albo zamienią się w krem. Jak nie chce Ci się czekać to delikatnie zamieszaj i za 2-3 minuty do ostudzonej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Dziękuje bardzo za pomoc. Dodaje zdjęcie drożdży, już mogę je dodać czy jeszcze poczekać? Poczekaj aż wszystkie suche z tafli wody opadną, albo zamienią się w krem. Jak nie chce Ci się czekać to delikatnie zamieszaj i za 2-3 minuty do ostudzonej brzeczki. A jaka powinna być temperatura brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 A jaka powinna być temperatura brzeczki? Najlepiej poniżej 20 stopni. W trakcie fermentacji też staraj się utrzymywać temperaturę stabilną, poniżej 20 stopni. Optymalnie 16-18. Jak będzie więcej piwo też wyjdzie, ale bardziej estrowe, alkoholowe (nie mocniejsze, ale z bardziej wyczuwalnym smakiem alkoholu) itp. itd... Tak na przyszłość polecam lekturę: http://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna I w szczególności na tą chwilę: http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Str 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Str Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 A jaka powinna być temperatura brzeczki? Najlepiej poniżej 20 stopni. W trakcie fermentacji też staraj się utrzymywać temperaturę stabilną, poniżej 20 stopni. Optymalnie 16-18. Jak będzie więcej piwo też wyjdzie, ale bardziej estrowe, alkoholowe (nie mocniejsze, ale z bardziej wyczuwalnym smakiem alkoholu) itp. itd... Tak na przyszłość polecam lekturę: http://www.wiki.piwo.org/Strona_główna I w szczególności na tą chwilę: http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Dziękuje bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Dzień dobry, Mam pytanie dotyczące mierzenia początkowego blg. Czy mam zmierzyć je bez drożdży czy po ich dodaniu. Dzień dobry. Początkowe - przed Końcowe - po zadaniu drożdży Hmmm....,zmierzyłem blg brzeczki 12blg,dodałem drożdże,nadal 12blg Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Hmmm....,zmierzyłem blg brzeczki 12blg,dodałem drożdże,nadal 12blg Bo zepsuł Ci się balingometr albo refraktometr. ) Musisz przyjąć korektę bezwzględności fermentacji dodatkowo. ... dobra, edytuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 jak dodałeś brewkit + ba brewkit plus to na 23 litry 8,5 blg jest rzeczywiście mało... jak to policzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Problemem są błędne opisy przy Brew Kitach. Pisanie, że Brew Kit + 1kg cukru czy glukozy i można mieć 23 litry piwa jest wprowadzaniem w błąd, ponieważ wyjdzie z tego właśnie nie więcej jak 7,5 - 8,5 Blg zależnie od Brew Kitu, Cooper wyraźnie w instrukcji na wieczku podaje gęstość początkową OG=1030 (7,5Blg) gdzie odfermentowanie dojdzie do 4 Blg max więc jakie to będzie piwo??? IPA, APA, czy Porter...????? Sklepy internetowe powinny wziąć to pod uwagę i nie powielać głupot pt: 23L. piwa = 1zł za butelkę piwa Żeby osiągnąć 12Blg potrzeba Brew Kit + 1,7kg ekstraktu płynnego przy 20l. A ten dodatek niby zamiennik cukru Plus to w większości glukoza z niewielką domieszką suchego ekstraktu za 20zł, gdzie płynny jasny Bruntal 1,7kg można kupić za 24zł... Edytowane 25 Stycznia 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się