Pierre Celis Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 Fermentować z rurką, czy bez rurki? Oto jest pytanie! Dziś trochę lżejszy, aczkolwiek bardzo popularny temat, a rzecz będzie o rurkach fermentacyjnych i tzw blow off. To może bez przydługich teorii, trochę na temat moich doświadczeń. Na początku swojej przygody z piwowarstwem rurki nie stosowałam, uznałam że jest mi ona […] Wyświetl pełny artykuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 Blow-off przy burzliwej jeśli fermentuję w balonie i w piwnicy, rurka tylko przy cichej, na zwykłej burzliwej kocioł jest przykryty dwiema deseczkami do tego stworzonymi. Najprostsze rozwiązania przynoszą najlepsze wyniki. Te sterilock'i i Duplex'y nawet estetycznie nie przypadły mi do gustu, zbyt kosmiczne. Biorąc pod uwagę, że w balonach fermentuję też wino czy miód, raczej zakładam wtedy normalną rurkę, a takiego czegoś bym nie założył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts