Piwer Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Witam, Chciałbym uwarzyć piwo lekkie, pomarańczowe, kolendrowe, będące luźnym nawiązaniem do Witbiera. W aromacie i smaku planowane są silne akcenty pomarańczy i kolendry. Dlatego szczególnie proszę Wasz komentarz do części przyprawowej:) 4,5kg Pilzneński 1,5kg Pszeniczny (słód) Będzie pewnie ok 14blg +/-2 Chmielenie tylko na goryczkę ok 20IBU Drożdże - gęstwa kveikowa FM53 (bardzo ładna - https://www.dropbox.com/sh/m6uowxzyjgl36ry/AABbaFC49Pm-snic_lKd8Bpka?dl=0 5' 20g Kolendry (zmielonej w młynku do kawy) 5' 20g Curacao 5' 20g Skórki słodkiej pomarańczy Chłodzenie trwa u mnie 1,5h, więc spadek temperatury będzie spokojny i stopniowy:) Będę wdzięczny za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Jeśli chodzi o zacieranie, planuję tradycyjnie wrzucić go do wody 70C, spadnie sobie do 66-67C a po godzince ok 63C:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 5' 20g Kolendry (zmielonej w młynku do kawy) Nie miel w młynku do kawy chyba, że chcesz mieć piwo typowo kolendrowe. Ja zrobiłem tak z 10g na 20L warkę i nie było nic poza kolendrą. 5' 20g Curacao Możesz dać, ale to kwestia smaku, bo wg moich odczuć daje to dziwną goryczkę, która mi osobiście nie odpowiada. 5' 20g Skórki słodkiej pomarańczy Daj dużo więcej i bez albedo. Ja u siebie daję 100-120g, a i tak jest wg mnie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Nie miel w młynku do kawy chyba, że chcesz mieć piwo typowo kolendrowe. Ja zrobiłem tak z 10g na 20L warkę i nie było nic poza kolendrą. Potwierdzam. Lepiej potraktować ziarna wałkiem/młotkiem, tak żeby popękały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Łukasz, dzięki za odpowiedź, będę wdzięczny za doprecyzowanie: 1. Jak byś proponował rozdrobnić kolendrę i w jakiej ilości dodać, jeśli nie młynek? Teoretycznie mógłbym zmielić przez 5s i byłoby rozdrobnione, ale nie na mąkę. 2. Jeśli chodzi o skórkę pomarańczy, miałem na myśli susz - może Ty myślałeś o świeżej? 3. A może też dodać suszoną skórkę cytryny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Mapak, dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 1. Jak byś proponował rozdrobnić kolendrę i w jakiej ilości dodać, jeśli nie młynek? Teoretycznie mógłbym zmielić przez 5s i byłoby rozdrobnione, ale nie na mąkę. 2. Jeśli chodzi o skórkę pomarańczy, miałem na myśli susz - może Ty myślałeś o świeżej? 3. A może też dodać suszoną skórkę cytryny? 1. moździerz to jest dobre rozwiązanie dla kolendry 2. zapewne tak Łukasz myślał i świeża jest lepsza ale faktycznie otarta bez albedo (alternatywnie otarta skórka mandarynki wg mnie daje lepsze i trwalsze efekty) 3. po co suszona? Świeża otarta z cytryny ale wg mnie max z 1/2 cytryny bo jest mocno dominująca w aromacie i smaku oraz daje bardzo trwała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Dr2, dzięki za odpowiedź, suszone dlatego, że takowe podpatrzylem w moim lokalnym sklepie piwowarskim i nie musiałbym bawić się z tarką i świeżymi owocami. Ale skoro mówicie, że warto, to może trzeba będzie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Ale skoro mówicie, że warto, to może trzeba będzie :-) warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 tak,tak curacao jest dalekie od pomarańczy ,dwa razy robiłem podejście i prócz średnio przyjemnej goryczki nic nie dało 4-5 pomarańcze sparzone wodą i obrane małym ostrym nożem posiekane na kawałki najlepiej mi się sprawdzały ale to w "wicie" jak chcesz naprawdę pomarańczę to myślę że z 7 szt trzeba dać , fajnie limonka się komponuje tyle że z tą trzeba znowu uważać bo granica z przegięciem jest cienka i tu 1 szt jest ok kolendrę najlepiej indyjską ja od lat kupuję firmy TRS zresztą wszystkie przyprawy mają świetne, kamisa smakuje zupełnie inaczej, ja lubię kolendrę i daję właśnie 20-25g tylko w kubku rozgniatam łyżeczką trochę tak że by z 1/2 była popękana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Słuchajcie, dzięki za odpowiedzi, choć mam teraz zamęt we łbie :-) Potwierdźcie, w jakim celu "parzyć" świeżą skórkę wrzątkiem? Ewentualnie jak to przeprowadzić, ile ma trwać? Ale przecież: 1. Ten wrzątek zabierze aromat 2. W celu sterylizacji, skórka 5 minut w brzecce będzie się gotować, więc czemu to na służyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 To jak z tym odparzaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Jak masz pewność, że cytrusy nie są woskowane i masz zamiar jest dawać do gotowania to nie musisz ich parzyć. Woskowane wystarczy przelać wrzątkiem i przetrzeć z warstwy wosku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Ok, to trzeba będzie postawić na świeżość, czyli skórki z 2kg pomarańczy czy mandarynek i chlapnąć wrzątkiem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 jak wyszło piwko, bo jestem ciekawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 jak wyszło piwko, bo jestem ciekawy? Dopiero na dniach przelewam na cold crush, więc butelkowanie za kilka dni, pierwsze miarodajne próbki najwcześniej za dwa tygodnie. Wstępnie aromat pomarańczowy jest konkretny (dałem skórki z 4kg pomarańczy - co dało 0,4kg skórki). Jak będę mieć bardziej całościowy obraz, uzupełnię moje zapiski i wszystko tam będzie, mogę dać tu znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 jak wyszło piwko, bo jestem ciekawy? Dopiero na dniach przelewam na cold crush, więc butelkowanie za kilka dni, pierwsze miarodajne próbki najwcześniej za dwa tygodnie. Wstępnie aromat pomarańczowy jest konkretny (dałem skórki z 4kg pomarańczy - co dało 0,4kg skórki). Jak będę mieć bardziej całościowy obraz, uzupełnię moje zapiski i wszystko tam będzie, mogę dać tu znać Chce zrobic taki browar wiec ciekaw jestem jak wyszlo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Totalnie pomarańczowe w smaku i zapachu, kolendra niewyczuwalna (dałem 10g mielonej na 5'). Podejrzewam, że aromat pomarańczowy byłby lepiej wyeksponowany przy lagodniejszych drożdżach od "wiejskich norweskich" fm53 :-) Wysłane z mojego G7-L01 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się