Jump to content

Prośba o ocenę receptury - piwo babskie "Pomarańczowa kolendra"


Piwer

Recommended Posts

Witam,

 

Chciałbym uwarzyć piwo lekkie, pomarańczowe, kolendrowe, będące luźnym nawiązaniem do Witbiera. W aromacie i smaku planowane są silne akcenty pomarańczy i kolendry. Dlatego szczególnie proszę Wasz komentarz do części przyprawowej:)

 

4,5kg Pilzneński

1,5kg Pszeniczny (słód)

Będzie pewnie ok 14blg +/-2

 

Chmielenie tylko na goryczkę ok 20IBU

Drożdże - gęstwa kveikowa FM53 (bardzo ładna - https://www.dropbox.com/sh/m6uowxzyjgl36ry/AABbaFC49Pm-snic_lKd8Bpka?dl=0:)

 

5' 20g Kolendry (zmielonej w młynku do kawy)

5' 20g Curacao

5' 20g Skórki słodkiej pomarańczy

 

Chłodzenie trwa u mnie 1,5h, więc spadek temperatury będzie spokojny i stopniowy:)

 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc :okey:

Link to comment
Share on other sites

5' 20g Kolendry (zmielonej w młynku do kawy)

 

Nie miel w młynku do kawy chyba, że chcesz mieć piwo typowo kolendrowe. Ja zrobiłem tak z 10g na 20L warkę i nie było nic poza kolendrą.

 

 5' 20g Curacao

 

Możesz dać, ale to kwestia smaku, bo wg moich odczuć daje to dziwną goryczkę, która mi osobiście nie odpowiada.

 

 5' 20g Skórki słodkiej pomarańczy

 

Daj dużo więcej i bez albedo. Ja u siebie daję 100-120g, a i tak jest wg mnie za mało.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie miel w młynku do kawy chyba, że chcesz mieć piwo typowo kolendrowe. Ja zrobiłem tak z 10g na 20L warkę i nie było nic poza kolendrą.

 

Potwierdzam. Lepiej potraktować ziarna wałkiem/młotkiem, tak żeby popękały. 

Link to comment
Share on other sites

Łukasz, dzięki za odpowiedź, będę wdzięczny za doprecyzowanie:

 

1. Jak byś proponował rozdrobnić kolendrę i w jakiej ilości dodać, jeśli nie młynek? Teoretycznie mógłbym zmielić przez 5s i byłoby rozdrobnione, ale nie na mąkę.

2. Jeśli chodzi o skórkę pomarańczy, miałem na myśli susz - może Ty myślałeś o świeżej?

3. A może też dodać suszoną skórkę cytryny?

Link to comment
Share on other sites

 

 

1. Jak byś proponował rozdrobnić kolendrę i w jakiej ilości dodać, jeśli nie młynek? Teoretycznie mógłbym zmielić przez 5s i byłoby rozdrobnione, ale nie na mąkę. 2. Jeśli chodzi o skórkę pomarańczy, miałem na myśli susz - może Ty myślałeś o świeżej? 3. A może też dodać suszoną skórkę cytryny?

1. moździerz to jest dobre rozwiązanie dla kolendry

2. zapewne tak Łukasz myślał i świeża jest lepsza ale faktycznie otarta bez albedo (alternatywnie otarta skórka mandarynki wg mnie daje lepsze i trwalsze efekty)

3. po co suszona? Świeża otarta z cytryny ale wg mnie max z 1/2 cytryny bo jest mocno dominująca w aromacie i smaku oraz daje bardzo trwała.

Link to comment
Share on other sites

Dr2, dzięki za odpowiedź, suszone dlatego, że takowe podpatrzylem w moim lokalnym sklepie piwowarskim i nie musiałbym bawić się z tarką i świeżymi owocami. Ale skoro mówicie, że warto, to może trzeba będzie :-)

Link to comment
Share on other sites

tak,tak curacao jest dalekie od pomarańczy ,dwa razy robiłem podejście i prócz średnio przyjemnej goryczki nic nie dało

4-5 pomarańcze  sparzone wodą i obrane małym ostrym nożem posiekane na kawałki najlepiej mi się sprawdzały ale to w "wicie" jak chcesz naprawdę pomarańczę to myślę że z 7 szt trzeba dać , fajnie limonka się komponuje tyle że z tą trzeba znowu uważać bo granica z przegięciem jest cienka i tu 1 szt jest ok

kolendrę najlepiej indyjską ja od lat kupuję firmy TRS zresztą wszystkie przyprawy mają świetne, kamisa smakuje zupełnie inaczej, ja lubię kolendrę i daję właśnie 20-25g tylko w kubku rozgniatam łyżeczką trochę tak że by z 1/2 była popękana

Link to comment
Share on other sites

Słuchajcie, dzięki za odpowiedzi, choć mam teraz zamęt we łbie :-)

 

Potwierdźcie, w jakim celu "parzyć" świeżą skórkę wrzątkiem? Ewentualnie jak to przeprowadzić, ile ma trwać? Ale przecież:

1. Ten wrzątek zabierze aromat

2. W celu sterylizacji, skórka 5 minut w brzecce będzie się gotować, więc czemu to na służyć?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

jak wyszło piwko, bo jestem ciekawy? :)

 

Dopiero na dniach przelewam na cold crush, więc butelkowanie za kilka dni, pierwsze miarodajne próbki najwcześniej za dwa tygodnie.

 

Wstępnie aromat pomarańczowy jest konkretny (dałem skórki z 4kg pomarańczy - co dało 0,4kg skórki). Jak będę mieć bardziej całościowy obraz, uzupełnię moje zapiski i wszystko tam będzie, mogę dać tu znać :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

 

 

jak wyszło piwko, bo jestem ciekawy? :)

Dopiero na dniach przelewam na cold crush, więc butelkowanie za kilka dni, pierwsze miarodajne próbki najwcześniej za dwa tygodnie.

 

Wstępnie aromat pomarańczowy jest konkretny (dałem skórki z 4kg pomarańczy - co dało 0,4kg skórki). Jak będę mieć bardziej całościowy obraz, uzupełnię moje zapiski i wszystko tam będzie, mogę dać tu znać :)

Chce zrobic taki browar wiec ciekaw jestem jak wyszlo ?

Link to comment
Share on other sites

Totalnie pomarańczowe w smaku i zapachu, kolendra niewyczuwalna (dałem 10g mielonej na 5'). Podejrzewam, że aromat pomarańczowy byłby lepiej wyeksponowany przy lagodniejszych drożdżach od "wiejskich norweskich" fm53 :-)

 

Wysłane z mojego G7-L01 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.