Browar Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Grzałki dojechały, piękna robota, wszystko pasuje jak powinno, dziś udało się je wstawić do kega, który zresztą muszę jeszcze ocieplić. Po małym trawieniu Antoxem zszedł brązowy osad z grzałek i wygląda naprawdę imponująco. Jeszcze raz dzięki wielkie za cierpliwość. Sprzęt (kadź zacierna) wygląda tak oto: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Bardzo fajne mieszadło. Masz moze rysunek techniczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Kolego możesz rozwinąć dlaczego nie sprawdza się wyjście na mieszadło w tym sterowniku? Bo to wyjście ma tylko 4A. Do rozruchu takiego silniczka od wycieraczek samochodowych potrzeba troszku więcej, przy gęstszych zacierach też może być kiepsko. Nie mówię, że taki silnik będzie źle chodził, czy w ogóle nie ruszał. Po prostu silniczki od wycieraczek potrzebują trochę większych amperów do bezproblemowej pracy. Zasilacz komputerowy ma natomiast na wyjściu do kilkunastu amper, dlatego jest bardziej polecany do zasilania silnika od wycieraczek, tak jak pisał morfitru Mam pytanie odnośnie grzałek ULWD (Ultra Low Watt Density). Spotkał się ktoś z takimi grzałkami na naszych rodzimych portalach aukcyjnych? Wszędzie tylko grzałki bojlerów, pralek, olejaków, parników, itd. Zresztą może któreś z nich są ULWD, tylko o tym nawet nie piszą... Edytowane 6 Stycznia 2017 przez Piwosz86 Labolbo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labolbo Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Dzięki za odpowiedź Edytowane 6 Stycznia 2017 przez Labolbo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 6 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 To się spytaj firmy pamel czy ci nie zmodyfikują wyjście z 4A na większe. Firma jest dość elastyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Kolego możesz rozwinąć dlaczego nie sprawdza się wyjście na mieszadło w tym sterowniku? Bo to wyjście ma tylko 4A. Do rozruchu takiego silniczka od wycieraczek samochodowych potrzeba troszku więcej, przy gęstszych zacierach też może być kiepsko. Nie mówię, że taki silnik będzie źle chodził, czy w ogóle nie ruszał. Po prostu silniczki od wycieraczek potrzebują trochę większych amperów do bezproblemowej pracy. Zasilacz komputerowy ma natomiast na wyjściu do kilkunastu amper, dlatego jest bardziej polecany do zasilania silnika od wycieraczek, tak jak pisał morfitru Mam pytanie odnośnie grzałek ULWD (Ultra Low Watt Density). Spotkał się ktoś z takimi grzałkami na naszych rodzimych portalach aukcyjnych? Wszędzie tylko grzałki bojlerów, pralek, olejaków, parników, itd. Zresztą może któreś z nich są ULWD, tylko o tym nawet nie piszą... Nie wiem, może bym znalazł plik dxf/dwg, ewentualnie mam kilka takich łopat pod DIN wypalonych i wygiętych, do pospawania. S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Kolego możesz rozwinąć dlaczego nie sprawdza się wyjście na mieszadło w tym sterowniku? Bo to wyjście ma tylko 4A. Do rozruchu takiego silniczka od wycieraczek samochodowych potrzeba troszku więcej, przy gęstszych zacierach też może być kiepsko. Nie mówię, że taki silnik będzie źle chodził, czy w ogóle nie ruszał. Po prostu silniczki od wycieraczek potrzebują trochę większych amperów do bezproblemowej pracy. Zasilacz komputerowy ma natomiast na wyjściu do kilkunastu amper, dlatego jest bardziej polecany do zasilania silnika od wycieraczek, tak jak pisał morfitru Mam pytanie odnośnie grzałek ULWD (Ultra Low Watt Density). Spotkał się ktoś z takimi grzałkami na naszych rodzimych portalach aukcyjnych? Wszędzie tylko grzałki bojlerów, pralek, olejaków, parników, itd. Zresztą może któreś z nich są ULWD, tylko o tym nawet nie piszą... Nie wiem, może bym znalazł plik dxf/dwg, ewentualnie mam kilka takich łopat pod DIN wypalonych i wygiętych, do pospawania. S. Rozumiem, że to jest odpowiedź na pytanie kolegi RobertSlask Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Kolego możesz rozwinąć dlaczego nie sprawdza się wyjście na mieszadło w tym sterowniku? Bo to wyjście ma tylko 4A. Do rozruchu takiego silniczka od wycieraczek samochodowych potrzeba troszku więcej, przy gęstszych zacierach też może być kiepsko. Nie mówię, że taki silnik będzie źle chodził, czy w ogóle nie ruszał. Po prostu silniczki od wycieraczek potrzebują trochę większych amperów do bezproblemowej pracy. Zasilacz komputerowy ma natomiast na wyjściu do kilkunastu amper, dlatego jest bardziej polecany do zasilania silnika od wycieraczek, tak jak pisał morfitru Mam pytanie odnośnie grzałek ULWD (Ultra Low Watt Density). Spotkał się ktoś z takimi grzałkami na naszych rodzimych portalach aukcyjnych? Wszędzie tylko grzałki bojlerów, pralek, olejaków, parników, itd. Zresztą może któreś z nich są ULWD, tylko o tym nawet nie piszą... Nie wiem, może bym znalazł plik dxf/dwg, ewentualnie mam kilka takich łopat pod DIN wypalonych i wygiętych, do pospawania. S. Rozumiem, że to jest odpowiedź na pytanie kolegi RobertSlask Oj kliknąłem nie tu, ciemno już było ☺ Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jesli masz na sprzedaż, to ja chetnie przygarnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Mam do sprzedania z mojego zestawu: Fałszywe dno euro i din Podstopnice i tuleje centrujace Obudowy grzalek euro i din Mocowanie silnika euro i din Przerobione silniki Łopaty mieszadel Dodatkowe uszy do kega Wszystko jak na zdjęciach w mojej galerii Pisać na pw jak coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał W Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Mamy juz 40 grzalek. Jak wygladaja dalsze fomalnosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 jeszcze nie ma ale juz kazalem szykowac material Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał W Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Del Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Michał W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał W Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Czy mozesz wyslac dane do przelewu. Teraz pamietam a z 2/3 tyg moge zapomnieć . Wolal bym miec juz to za soba Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Michał W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Czy mozesz wyslac dane do przelewu. Teraz pamietam a z 2/3 tyg moge zapomnieć . Wolal bym miec juz to za soba Pytasz w sprawie łopatę do mieszadła? Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał W Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 W sprawie zam na grzalki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 wszyscy dostana dane do przelewu mailem lub na forum. po ostatnim zamowieniu musze wprowadzic jakis porzadek bo byla lekko mowiac TRAGEDIA. wysle zamowienie, dostane potwierdzenie otrzymania zamowienia dowiem sie czy wszystko jest ok i wtedy bede rozsylal dane do przelewu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Chciałbym się poradzić osób, które znają się lepiej na elektryce niż ja Mam w planach zrobić kadź warzelną z garnka nierdzewki z zainstalowaną grzałką. Mieszkam w bloku więc to rozwiązanie jest najbardziej wygodne (akrobacje z taboretem gazowym odpadają, a na kuchence gazowej tak długo grzeje zanim się brzeczka zagotuje, że zbańczę na gazie). Warki standard 20 L, więc ok 25 L brzeczki do gotowania. No i właśnie...mieszkam w bloku, a jak wiadomo są związane z tym pewne ograniczenia w doborze mocy grzałki do kadzi. Mam bezpieczniki 16A (230V), więc podejrzewam że maks mogę sobie pozwolić na grzałkę 3,5kW (przyjmując maksymalne ograniczenie używania innych urządzeń podczas warzenia). Tylko czy dla moich zastosowań (te 25L brzeczki) nie jest to za wiele i np 3kW w zupełności by wystarczyło (np taka grzałka 2x1500W z kwasówy)? Można taką mocą w miarę szybko doprowadzić 25L do wrzenia? Jakie są wasze doświadczenia? Używa ktoś grzałek do warzenia przy zabezpieczeniach prądowych i ilościach brzeczki podobnych do moich? Poradźcie Edytowane 20 Stycznia 2017 przez Piwosz86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Używam 2x 1750W na warki 50l i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Używam 2x 1750W na warki 50l i jest ok. W kegu 50l mam grzałkę 2200W warki sa ok. 25-28l . Da się wytrzymać . Jak Planujesz dać 3,5kW będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 2 grzalki po 1750 wystarczaja... jesli do tego dolozysz sterownik kontrolujacy moc grzalek to juz bajka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Jeśli ktoś wyrazi dalej chęć wykonania kadzi zaciernej do warzenia piwa wg mojego projektu to pojawila sie taka mozliwosc... NIe będę robił tego ja ale znajomy... o kosztach i terminach napiszę w najbliższym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 21 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 Podaj więcej detali na PW. Nie wykluczone, że będę tym zainteresowane. Ale to zależy od kilku czynników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Jak to w końcu jest z mocą grzałek połączonych szeregowo, jeżeli mają różne moce? Np jaka będzie moc dwóch grzałek 2kW i 1,5kW gdy połączymy je szeregowo? Zastanawiam się także jaka jest moc trzech grzałek 2kW w połączeniu tego samego typu? Będzie to mniej niż 1kW? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zastanawiam się także jaka jest moc trzech grzałek 2kW w połączeniu tego samego typu? Będzie to mniej niż 1kW? To jest najłatwiejsze Pt=P/2 Pt - moc całkowita 2 grzałek połączonych szeregowo P - moc jednej grzałki Co do mocy całkowitej grzałek o różnych mocach to sobie doczytaj http://fizyka.biz/prad_5.html Piwosz86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi