Jump to content

Dodatki do witbiera. Curacao, bergamotka, kolendra.


darinho

Recommended Posts

Jutro mam zamiar uwarzyć witbiera. 20l, 11blg.

Pilzneński - 2,2 kg

pszenica niesłodowana - 1,35

pszeniczny jasny - 0,5

Caramel pils - 0,2

drożdże fm20

Marynka 12g na goryczkę

 

Curacao - 20g (mam 20g na stanie)

Suszona skórka pomarańczy bergamotki 10-20g (mam 20g)

Kolendra - 7g (mam 20g)

 

Pytanie dotyczy dodatków, a zwłaszcza bergamotki, której używam pierwszy raz. Robiłem raz witbiera i dałem 15g zmielonej kolendry i 20g curacao. Wyszło zbyt kolendrowe wg mnie, więc tym razem na pewno dam 7g. Ile dać tej bergamotki wg Was, tak żeby nie zdominowało mocno piwa? I czy w ogóle ten dodatek jest z rodzaju tych mocno dominujących? (bo kolendra wg mnie taka jest, że łatwo z nią przesadzić).

Link to comment
Share on other sites

 

 

kolendra wg mnie taka jest, że łatwo z nią przesadzić

 

Oczywiście, jeżeli jest mielona :) Łatwiej operować aromatem kolendry w piwie kiedy użyjesz moździerza, albo zawiniesz w czystą ściereczkę i potłuczesz chwilkę np. tłuczkiem do mięsa lub czymkolwiek twardym i ciężkim ;)

Link to comment
Share on other sites

Sorry, trochę źle się wyraziłem. Była to kolendra cała (z TB) odważone 15g i zmielona przed dodaniem w takim starym ruskim ręcznym młynku do pieprzu, co wyglądem przypomina mini maszynkę do mięsa.

Edited by darinho
Link to comment
Share on other sites

Sorry, trochę źle się wyraziłem. Była to kolendra cała (z TB) odważone 15g i zmielona przed dodaniem w takim starym ruskim ręcznym młynku do pieprzu, co wyglądem przypomina mini maszynkę do mięsa.

15 g. zmielone jak pieprz tez może warkę zdominować.

Link to comment
Share on other sites

 

Sorry, trochę źle się wyraziłem. Była to kolendra cała (z TB) odważone 15g i zmielona przed dodaniem w takim starym ruskim ręcznym młynku do pieprzu, co wyglądem przypomina mini maszynkę do mięsa.

 

15 g. zmielone jak pieprz tez może warkę zdominować.
Wiem :-) ,dlatego teraz dam 7gram kolendry, ale pytanie dotyczyło bergamotki.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Już po ptokach. W końcu dałem 7g kolendry, 20g curacao i 20g suszonej skórki pomarańczy bergamotki. Jak to mówią ,, całe życie na krawędzi" ;-)

Mam podobne piwo w planach więc może daj znać jak wyszło ?

Link to comment
Share on other sites

Póki co jest ok wg mnie. Jest bardziej pomarańczowe w smaku niż kolendrowe i o to mi chodziło. Mój poprzedni witbier z warki nr 15 był zdominowany przez kolendrę Butelkowałem 18,02 a do piwnicy wyniosłem 28,02, więc piwo się jeszcze układa. Jak niedługo (może dziś) wypiję je w skupieniu to dam Ci znać tu, a na pewno opiszę swoje wrażenia w zapiskach TU

Edited by darinho
Link to comment
Share on other sites

 

Już po ptokach. W końcu dałem 7g kolendry, 20g curacao i 20g suszonej skórki pomarańczy bergamotki. Jak to mówią ,, całe życie na krawędzi" ;-)

Mam podobne piwo w planach więc może daj znać jak wyszło ?

 

No i wypiłem sobie wczoraj mojego witka, co więcej porównałem go z zakupionym już wcześniej witbierem z Kormorana. Aromat mojego to chyba jednak bergamotka połączona z aromatami wynikającymi z pracy drożdży (tak sądzę) Czuć taką lekką orzeźwiającą kwaskowatość + bergamotka + ogólnie lekki zapach drożdżowy a dalej już nic. Kolendry nie wyczuwam. 

Kormoran - wg mnie aromat jest słodszy, trochę w kierunku mandarynki nawet. Jestem niemal pewien, że to skórka słodkiej pomarańczy (opisana na etykiecie) dała taki przyjemny słodki aromat. Czuć też fajną nie narzucającą się kolendrę. Jest on wg mnie przyjemniejszy niż w moim wicie. Klarowność obu piw jest podobna (ładna witbierowa, nie błotnista, mętność), ale moje piwo jest jakby mętne w aromacie, takie stłumione jakby, po zapachu pomyślałbym, że jest mocno mętne. 

Ogólnie to Kormoran bardziej mi podszedł i w aromacie i w smaku. W moim lepsze jest chyba tylko to, że jest lekka kwaśność, zalecana w witbierze. Przy czym na 99% nie jest to infekcja. Ogólnie to moje piwo bardziej odpowiada mojemu wyobrażeniu o belgijskim witbierze, choć póki co wolałbym pić kormorana.

 

Jak bym miał teraz robić....nie wiem. Na dzień dzisiejszy chyba zrezygnowałbym całkiem z bergamotki, dał 10g kolendry i z 30g curacao, ewentualnie dodałbym skórki słodkiej pomarańczy, tak z 15-20g. Tą bergamotkę wymyśliłem sobie, bo lubię herbatę z biedronki z aromatem bergamotkowym. Tak zapach jest dla mnie piękny. W piwie jakoś to nie zagrało. Może kiedyś dodam po prostu kilka torebek tej herbaty i uzyskam ten aromat.

Ogólnie to Kormoran bardziej mi podszedł i w aromacie i w smaku. W moim lepsze jest chyba tylko to, że jest lekka kwaśność, zalecana w witbierze. Przy czym na 99% nie jest to infekcja. Ogólnie to moje piwo bardziej odpowiada mojemu wyobrażeniu o belgijskim witbierze, choć póki co wolałbym pić kormorana.

Edited by darinho
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.