ceemte Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Czy ktos tego uzywal?? http://allegro.pl/item911091733_elekryczny_waz_do_obciagu_wina_piwa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Zbyt skomplikowane nie potrzebne i zbyteczne a na poważnie sam o tym kiedyś myślałem i doszedłem do: 1 Potrzeba baterie mieć w zapasie 2 Dużo może się rzeczy w tym ustrojstwie popsuć 3 następny grat 4 dodatkowy problem przy myciu To już lepiej sobie kraniki z reduktorem osadów w fermentatorach domontować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Co do zasilania, to 10 minut z lutownica i mozna przerobic na sieciowe. Nie w tym rzecz. Myslalem o rozwiazaniu, ktore wyeliminuje koniecznosc podnoszenia fermentorow. Dlatego tez pytam, czy ktos ma jakies konkretne wnioski z uzytkowania tego wynalazku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 (edytowane) kupiłem 1,5 roku temu, ale jeszcze ani razu nie użyłem i chyba nie użyję wtedy jeszcze fermentowałem w gąsiorach 53l okazał się za krótki choć w opisie pisało że jest możliwość przedłużenia we własnym zakresie wymiękłem nie modernizowałem tego, łopatki wirnika osadzone są na pręcie trzeba by było wymienić i pręt i rurkę. IMHO szkoda prądu a raczej baterii . Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Edytowane 18 Lutego 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Widziałem coś takiego w Praktikerze i Bricomarche na stoiskach winiarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Więc chyba rozsądniejszym rozwiązaniem, jeśli już pchać się w mechanizację, będzie pompa spożywcza. Trochę na wyrost inwestycja w takim razie. No cóż, taniej i prościej w takim razie wyjdzie okazjonalna "organizacja" kogoś do podnoszenia tych fermentorów... Josefik, dzięki za dokładne info - o coś takiego mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Więc chyba rozsądniejszym rozwiązaniem, jeśli już pchać się w mechanizację, będzie pompa spożywcza. Trochę na wyrost inwestycja w takim razie. No cóż, taniej i prościej w takim razie wyjdzie okazjonalna "organizacja" kogoś do podnoszenia tych fermentorów... Josefik, dzięki za dokładne info - o coś takiego mi chodziło. pompy spożywcze to chyba koszmarny wydatek używam od ponad roku pompy co2 do transferu gorącej brzeczki > wymiennik ciepła > fermentator potem już na cichą i do butelek już tylko grawitacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Pisząc o pompce spożywczej miałem raczej na myśli coś tańszego. Kiedyś widziałem chyba w BA taką doczepianą do wiertarki za ok. 50zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 też taką posiadam używam jej przy dekokcji do przepompowywania zacieru przelewać odfermentowanego piwa nie próbowałam ale wydaje mi się że wysokie obroty wiertarki mogą zaszkodzić - napowietrzyć albo co i nie nadaje się do wrzątku rozszczelnia się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Znalazłem alternatywę. Co prawda cena dość wysoka (160zł) ale w porównaniu do profesjonalnych pomp spożywczych i tak nieźle. Na razie pompę jednak sobie odpuszczę. Może kiedyś wrócę do tematu jak będę rozbudowywał browarek. http://sklep.winiarz.pl/product_info.php?cPath=3&products_id=1282 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Znalazłem alternatywę. Co prawda cena dość wysoka (160zł) ale w porównaniu do profesjonalnych pomp spożywczych i tak nieźle. Na razie pompę jednak sobie odpuszczę. Może kiedyś wrócę do tematu jak będę rozbudowywał browarek. http://sklep.winiarz.pl/product_info.php?cPath=3&products_id=1282 Dokładnie takiej używa z tego co widziałem, Dziadek w swoim browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się